12 Haziran 2019 Çarşamba

İrfan Buz'un Samsunspor'a gelişini aslında geçen sezon başında bekliyordum


Samsunspor, 2. Lig'in yabancısı bir takım. Oraya da ait değil, bu şehrin ait olduğu yer mutlaka Süper Lig. 2. Lig cehennem gibi, düşmesi kolay ama oradan çıkmak zor. İmkanınız olsa dahi zor. Biten sezona bakınca, Samsunspor ve Karagümrük'ün lig standartlarına göre büyük harcadıklarını görsek de Samsunspor play-off'da elendi, Karagümrük ise play-off finalinden ancak çıktı.

18 tane takım var, sadece lig liderleri çıkıyor. Play-off'a kalmanız durumunda ise o kısa sürede 5 tane maç oynamak durumundasınız. Uzak deplasmanlar, kötü stadyumlar, futboldan uzaklaşan görüntü. Bu ligin farklı dengeleri var, birbirinden yetenekli futbolcularla orada yer almanız bir şey ifade etmiyor. Mücadele ligi, savaşmak zorundasınız.

Samsunspor'un hatası da buydu. Birçok transfer yapıldı ve birbirinden yetenekli futbolcular kadroya katıldı. Abdülkadir Özgen / Bahattin Köse gibi bir forvet hattı vardı mesela, bana sorarsanız PTT 1.Lig ayarında. Yetmiyor işte, savaşmadan olmuyor. Aytaç Sulu gibi Süper Lig'de dahi iş yapacak, direkt oynayacak bir stoperiniz olsa da farklılık yaratmıyor.

2. Lig'de Aytaç Sulu'nun aldığı paraya takım kuranlar var. İşte bunlar tecrübesizlikten kaynaklı oldu. Bir de buna kötü teknik adam tercihlerini ekleyelim. Taner Taşkın da hatalı tercihti, İsmet Taşdemir de. Taner Taşkın'la yola çıkılıyorsa onunla bitirmek gerekiyordu. Bu iki teknik direktör değişikliğinin mutlaka maddi külfeti oldu. Oysa sezon başında tercih edilecek çok daha iyi teknik adamlar vardı.

İrfan Buz da onlardan biriydi. Geçen yaz döneminde bekliyordum, 1 yıl gecikmeli gerçekleşti. İrfan Buz'un futbol bilgisi ve kültürüne çok inanırım. Alt ligler adına ideal teknik adamlardan biri. Yeni Malatyaspor'da yaptıklarını hala unutmadık. Plan / proje hocasıdır, Samsunspor'u ikna etmesi de bu kurumsal yapıdan gelmekte. 

Samsunspor bu noktada iyi işler yapıyor, umarım ısrarından vazgeçmezler. Kısa vadede olmasa da orta vadede mutlaka başarı sağlayacaklar. Bu yapı için de olabilecek en iyi teknik adam tercihlerinden birini yaptılar. Öncelik bu mücadele liginde doğru yapıyı kurmak. Samsunspor'un şişkin ama bu ligle pek alakası olmayan bir yapısı var. Transferde doğru adımlar atılacağını düşünüyorum, mutlaka dersler alınmıştır.

"Kendi felsefem, ısıran, basan, 3’üncü bölgede ofansif futbol oynayan bir teknik adam olduğum için bunları da özellikle hazırlık döneminde belli sistemi oturtma sistemimiz var. Homojenik bir yapıya sahip olduğunuzda takım ruhu ve burada olmaktan mutlu olan futbolcularla bu savaşı kazanırsınız."

Sabretmek lazım. Taktik esnekliği ve disiplini yüksek bir teknik adam. Birçok futbolcunun gelişiminde de önemli yer tuttu. Bursaspor döneminde bunun örneklerini görmüştük. Kendisine uygun takımı oluşturduktan sonra doğru futbolun adımları bir an önce atılacaktır. 3 yıllık imza mühim, ısrarcı olmak lazım.

1 yorum:

  1. Tecrübesizlik kurbanı olundu. Umarım dersler alınmıştır :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir