25 Ekim 2019 Cuma

Pas oyunu oynuyorum diyen Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki acı tablosu


Şampiyonlar Ligi istatistiklerinden devam edersek, maalesef işin olumsuz tarafındayız. Hemen hemen olumsuz tüm istatistiklerde Galatasaray adını görmek mümkün. Pas istatistiği de bunlardan biri. "Pas oyunu" oynuyoruz diye bir felsefemiz olsa da bu oyundan çok uzaktayız. Ligimizde pas sayısı ve topa sahip olmamız yüksek ama etkimiz düşük, Şampiyonlar Ligi'nde ise bu oyunu oynamaya çalışmak bize artı sağlamıyor.

Şampiyonlar Ligi’nde ilk 3 hafta maçları sonunda en fazla pas hatası yapan takımlar şu şekilde;

Galatasaray: 313
RB Salzburg: 298
Liverpool: 297

Liverpool ve Salzburg daha iyi durumda olsalar da daha çabuk, dikine oynamaya çalışan takımlar. Topa aşırı sahip olmak, ölümüne pas yapmak gibi dertleri de yok. Bu çabuk ve tempolu oyunda da pas hatası yapmak doğal. Galatasaray ise pas oyunu oynamaya çalışıyor ve topa sahip olmayı olmazsa olmaz olarak görüyor. Oynayamıyoruz işte, tablo ortada.

Real Madrid maçını izledik. Pas oyununda Seri ve Belhanda'yı temel olarak alıyorsunuz, onlar ise en çok pas hatası yapanlar oluyor. 5 metreye dahi isabetli pas atamaz haldeyiz. Atak sonlanmıyor, bir anda geri koşmak zorunda kalıyorsun derken 55 - 60'dan sonra pilin de bitiyor. Tempo zaten yok, üstüne ısrarla pas hatası yaparak iyice bitiyorsun.

Galatasaray’ın 313 pas hatası içinde en fazla pas hatası yapan oyuncuları ise;

Muslera: 51 
Marcao: 44 
Nzonzi: 38 
Mariano: 38 
Luyindama: 22

İstatistikleri, Futbol Verileri (@futbolverileri) Twitter hesabından aldığımı da ekleyeyim.

Muslera'nın pas hatası sayısına takılmayın. Sürekli kaleciye dönüyoruz ve o da uzun oynamak zorunda kalıyor. Geriden iyi oyun kurulumu diye bir şey yok yani. Marcao ve Luyindama'nın pas hatası sayıları da ortada. Özellikle de Marcao bu konuda büyük hayal kırıklığı. Oysa onu farklı kılacak özelliği dersiniz.

Nzonzi üzerinde de çok yük var, bu listede olmasına takılmam. Hatta takımda isabetli pas yapabilen tek isim dahi diyebilirim. Mariano bu listede, Luyindama da bir şekilde dahil olmuş. Bu kötü işte, geriden oyun kurulumu gerçekten sorunlu. Mariano da Marcao gibi geriden iyi oyun kurar, topla çıkar diye düşündüğümüz bir isim. Maalesef felaket durumda.

14 yorum:

  1. bence bu istatistiklerin doğruluğunu bi araştirmak lazim. bilgi kirliliğinden geçilmeyen ortamda önümüze düşen her verinin doğru olduğunu sanmıyorum. nzonzi maç başı ortalama 12 top kaybı hiç gerçekçi gelmedi bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şampiyonlar Ligi'nin istatistiği, oradan alındı direkt. Kendileri tutmadı yani. Uefa başkanı ile görüşebilirsin bu konuyu, araştırmalarını yayınlamak isterim.

      Sil
  2. Marcao,Seri,Belhanda hepsi tekniği iyi olan isimler problem yerleşimde stoperler ve ortasahalar arasında büyük boşluk oluşuyor e tabi o zaman riskli paslar deneniyor ve kaptırılıp kontra yeniyor.Buradaki hata doğru çalışmamadan.Seri ve Belhanda geriden çıkarken çok ileride konumlanıyor Nzonzide çok derine geliyor halbuki Nzonzi biraz ileride opsiyon oluştursa Seri ve Belhanda ise biraz daha geride konumlansa çok rahat çıkacağız.3-5-2 de Seri ve Nzonzi kaldığı için rahat çıkabiliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3-5-2 biraz da doğru yerleşim demek. Real Madrid maçında 2. yarıda bundan neden vazgeçtik anlamadım.

      Sil
    2. Ufak dokunuşlarla bu sistemde işler ama hoca o dokunuşları bir türlü yapamıyor.Linnes(?),Akbaba,Sol bek ve bana göre Soso yerine bir kanat forvet bizi oyun olarak yukarılara taşır.Ayrıca keşke yerli bir stoperimizde olsa Donk'u tribüne yollayıp 1 yabancıya yer açarız.

      Sil
    3. Linnes önce dönsün, sonra Akbaba. Bir şeyler değişebilir :(

      Sil
  3. Hata Fatih Terim'in. Neden kendi bildiği oyundan vazgeçip böyle bir arayışa girdi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzde yüz doğru. Milli Takım'dan bu yana böyle ama. Modern oyun diye kendi doğrularını bir kenara attı. Oysa modern futbol dediğimiz olaya kendisi de yön verirdi. Anlayamıyorum.

      Sil
  4. Bu yazini ayri tutuyorum hocam, yorumlarinin uzerine boyle bilgiler ekleyerek yaptigin zaman cok daha iyi oluyor bana göre su an icinde bulundugumuz durumu en iyi anlatan yazin buydu. Mesela Nzonzi belki de ayakta kalan tek isim ama tek basina CL istatistikleri yaniltici olabiliyor direkt verilere bakilirsa, sonuc olarak sahsen ben daha cok bu tarz veri üzerine yorumlarini ekledigin yazilarini okumak isterim. Marcao Luyindama ikilisine bakilirsa da Luyindama fersah fersah önde hep cok degerli oyuncu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önüme istatistik düşünce paylaşıyorum. Ben de keyif alıyorum bu tarz yazılardan, çok teşekkür ederim :)

      Sil
  5. 6 maçta 0 gol atacağız gibi gözüküyor. kağnı gibiyiz çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntü kötü olsa da değişebilir elbette.

      Sil
  6. Yıl 2012 olur zamanı yavaş yavaş geçiyor olsa da pas oyunu oynanmak istenmesini anlarım ama yıl 2020 olacak nerdeyse ve dünyada doğru düzgün pas oyunu yapan takım kalmadı.Yapanın da kalecisi hatta yedekleri dahil neredeyse her futbolcusu top tekniği yüksek oyuncu.Biz neden ısrarla pas oyunu diyoruz onu anlamıyorum.Hadi deneme yaparsın bu da anlaşılır ama sezon başından beri gram ilerleme yok ve olmayacağı da görünürken hâlâ ısrarla pas oyunu oynamaya çalışmak sezonu kaybetmek demek olur.Umarım Fatih hoca yarınki maçla birlikte eski düzene döner.Daha ligin başı sayılır ve kopan bir takım da yokken mevcut düzene dönüp önce ligi elde tutup sonra da Avrupa'da gidebileceğimiz noktaya kadar gitmemiz gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tempon, hızın, topu kaptırdığında pres gücün olmadıktan sonra pas oyununun hiçbir espirisi yok.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir