3 Kasım 2019 Pazar

Sık şans bulacaklarsa da mesele uzamayan sözleşmeler diye düşünülecektir


Yunus Akgün'le alakalı çok büyük bir beğeni sahibi değilim. Nedenlerini de blogda birçok kez dile getirmiştim. Eline geçen fırsatları iyi değerlendiremedi ve bu süre zarfında da gelişim göstermedi. Onun için Anderlecht iddiaları konuşulduğunda gitmesini de istemiştim. O vakit gelişimi adına iyi bir fırsat yakalayabilirdi.

Bu sezon ise bulduğu fırsatlar doğal olarak düştü. Çok daha geniş bir kadro var ve önü tıkalı. Yine de bazı isimlerin formsuzluğu ve ayrılma ihtimaliyle şans bulma ihtimali doğabilir. Emre Mor'un bulduğu şansı, en azından kupada Yunus Akgün bulacaktır. U19'da iyi maçlar çıkarmaya başladı, lig ve yaş kıstası olsa da performansının yükselmesi olumlu.

Asıl konuşulması gereken şey sözleşme durumları. Bu futbolcuların şans bulmamasında "sözleşme imzalamamalarının" payının olduğunu düşünüyorduk. Sezon sonunda serbest kalacak ya da sana büyük rakamlar kazandırmayacak bir isme şans vermek gerçekten de iyi bir düşünce olmayabilirdi. Bu düşüncede hareket edildiyse de saygı duyarım.

Bütün 2000'li grup ve Mustafa Kapı için de bunlar geçerli. Atalay Babacan ve Mustafa Kapı'nın da sezon sonunda sözleşmeleri bitiyor. Fatih Hoca, her ikisiyle de sözleşme yenileneceğini söyledi. Değişim ve biraz da yerli harekatı diyorsak altyapıya bakmak zorundayız. İyi gençler var, yeter ki önleri açılsın.

Yunus Akgün kendisini Galatasaray'a bağladı, sıra diğer gençlerin. Atalay Babacan'dan daha ümitliyim mesela. Yunus Akgün'e oranla daha az şans bulsa da o şansları çok daha iyi kullandı. Ceza sahası çevresinde iyi bir bitirici, şu ana kadar sahaya atılması gerekiyordu. O da sözleşmesini uzattıktan sonra bulduğu forma süresi artacaktır.

14 yorum:

  1. Yunus'un Emre Mor'dan daha yetenekli olduğunu düşünüyorum.Emre'ye boşuna şans veriyoruz o çocuktan bir şey olmaz.Emre Mor daha iyi adam geçer,daha hızlıdır bu kadar.Yunus ise daha hareketlidir.Gol koşusu vardır.Emre kadar hızlı değil bence ama set oyununda ondan iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunus Akgün'ü biraz daha serbest rolde, hatta forvete yakın kullanmalı. Çıkışı da bu pozisyondaydı.

      Sil
  2. 2000 grubu altyapı sorunu da Dursun Özbek'den miras aldığımız enkazın bir başka örneği. Ozan Kabak'ı belki çok daha iyi paralara satabilecekken, 11 milyon euroya razı gelmek zorunda kalmıştık. Umarım, Atalay'la anlaşma sağlanır. Selçuk İnan'ın sözleşmesinin 1 yıllık daha uzatılmasının maliyeti kulübe 6-7 milyon TL civarında. Sanırım bir yıllık Selçuk İnan maaşına bütün bu çocukların maaş ve menejerlik masrafları çıkardı.
    Kulübün transfer tercihleri başımızı çok ağrıtacak. Vergi ve bonuslar hariç 46 milyon euro maaş ödeyeceğiz bu sene. Bu rakam hala çok yüksek. Bunu max 25 milyon € seviyelerine çekmezsek, her yıl bankalara borçlanmaya ve elde ettiğimiz tüm geliri borçların faizine yatırmaya devam ederiz. Hoca'nın son açıklaması acı bir gerçeğin itiraf edilmesiydi. Oyuncuların geçmişine para ödediğimizi söyledi. Aslında geleceğine ödemeliyiz dedi. Güzel söyledi, güzel ifade etti. Ama o zaman ben de neden böyle yaptınız veya yapıyorsunuz diye sorarım? Fatih Hoca, yaşlandığı için mi, aktif teknik adamlık yaşamının sonuna yaklaştığı için mi bilmiyorum ama çok hatalı kararlar alıyor. FFP kıskacı altındaki bir takımın yapmaması gereken hatalar yapılıyor. FFP neden var? FFP bize ne anlatmak istiyor acaba? FFP diyor ki sen yıllarca korkunç maaşlar ödemişsin, çok büyük bonservis harcamaları yapmışsın, am abuna mukabil aldığının 10%’u kadar bile satış yapamamışsın ve finansal anlamda iflas etmişsin, borç batağındasın. O yüzden altyapına dön, genç ve ucuz maliyetli oyunculara yönel, düşük maaşlı oyuncular getir. 5 yılllık, 10 yıllık planlama yap, günü kurtarma adına borçlanarak oyuncu alma kumarına bulaşma artık diyor. Yoksa bu bir ceza değil aslında bir tür Disiplin. Belli bir süre REjim yap diyor bize. Ama biz bunun ceza, bela, kısıtlama olarak görüyoruz. Çünkü bir türlü gerçekle yüzleşmiyoruz.
    Kısa vadeli ve günü kurtarmaya yönelik başarılar uğruna yine gelecek ipotek altına alınıyor. Acilen yapılması gereken yapısal hamleler geciktiriliyor. Belki şimdi bu hamleleri yapsanız ödeyeceğiniz bedeller minimumda iken, geciktirdikçe işin maliyet boyutu korkunç seviyelere gelebilir. Bir anda kendinizi Beşiktaş gibi yoğun borç batağı içinde ve elde çok kalitesiz bir oyuncu grubu ile bulabilirsiniz. Ve en kötüsü de bir planınız olmayabilir. Aslında bu raddeye gelmeye gerek yok.

    YanıtlaSil
  3. devamı....

    Böylesi bir dönüşüm için sanırım Fatih hoca hem yaş hem de karakter itibarı ile uygun insan değil. Gerçi 30 yıldır güncel kalabilmeyi başarmış, ayrı ayrı dönemlerin hep en tepesinde olmayı becermiş biri için peşin konuşmak doğru olmaz ama görüntü şu an için öyle. Fatih Hoca, karakter olarak aşırı yarışmacı ve winner biri. Hazır olmayan veya yıldız adayı oyuncularla turnuva kaybetmeyi göze almak istemiyor. Zaten bakıldığında hep Galatasaray'a elde imkan olmasa dahi çok transfer yaptırmış bir hocadır. Örnek bu sene bunca imkansızlık içinde, doğru düzgün satış bile yapmadığımız yerde bir sürü yüksek maaşlı kiralık oyuncuları bile doldurmuş olması ve bunun neticesinde camiaya sürekli Avrupa'da başarı mesajları vermesi bunun göstergesi. Buna gerek var mıydı? tam da aslında başımızda FFP varken, Fatih Hoca gibi kredisi sonsuz ve güçlü biri, taraftara ve herkese bizim akıllı işler yapmamız gerektiğini, devrin para harcama devri değil geleceği inşa edecek adımlar atma devri olduğunu, oyuncuların geleceklerine yatırım yapılması gerektiğini, yunus, atalay, samet, mustafa vb. çocuklara şans verileceğini söylese kimse FALCAO diye bir taraflarını yırtmazdı ya da çok azıklıkta kalırdı sosyal medya çığırtkanları. Aslında hepimiz o furyaya kapıldık. Ben de çok istedim, gelince acayip mutlu oldum. Seri, nzoni, lemina, babel gibi isimlerin de gelmesi yine hoşuma gitti, takdir ettim falan. Ama bu obezite gibi bir şey. Tatlı, şeker insanda kısa süreli keyif ve mutluluk veriyor sonrası ise acı, ızdırap. Süreki olarak obez yaşarsan, eninde sonunda seni bekleyen son şeker hastalığı, kanser, kalp rahatsızlıklarıdır. Bizle sorumlu konumda kişiler değiliz. Taraftarız. Fazlaca duygusalız. Çünkü bu bizim işimiz değil, hobimiz, kimilerimiz için hayatın ta kendisi. Ama Fatih Hoca veya diğer kişiler için bu bir iş. Sorumlulukları var. Yüklü miktarda para ödüyor kulüp onlara. Zararın neresinden dönülürse kardır deyip artık bu mantaliyeyi komple değiştirme zamanı. Maliyeti yüksek oyuncuların tamamından buna muslera da dahil olmak üzere acilen kurtulup, bambaşka bir vizyonla yola devam etmek gerek. Türkiye koşullarında hiçbir takım bence bir oyuncusuna EURO bazında vergiden sonra net 1,5 milyon eurodan daha fazla veremez, vermemeli. Bu ancak takımda 2-3 oyuncuya verilebilecek bir rakam olmalı. Hayatın olağan akışına, ekonomik gerçeklere aykırı bir durum. Bonservis için aynını düşünmüyorum. Pekala 25 altı her oyuncuya eğer bütçe ve imkan varsa yatırım yapılır. Örnek lyundama ve marcao. Bu oyuncular uygun maaşlara oynuyorlar. Onlardan asla zarar etmeyeceğiz, hatta kar edeceğiz. Doğru model budur. Tren kaçmadan, bedeller büyümeden aksiyon almalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanılmaz sözleşmeler yapmışlar. 7.5 milyon avro serbest kalma bedelleri eklenmiş, üstelik durduk yere.

      Fatih Hoca bu saatten sonra bence de her yıl kazanmak ister. Ama kazanırken de geliştirebilir, gençleri kullanır. O ışığı alsın yeter ki.

      Sil
  4. Bu çocuklar takımı alıp sürükleyip gitsin demiyoruz ama takım icinde alternatif olabilecek kapasitede olduklarıni düşünüyorum ben... Alternatifleri de transferle takıma katarsak işimiz çok zor olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli altyapıyı bu çocuklarla kurmak gerekiyor.

      Sil
  5. Yunus güçlenmeden süper ligi geçtim bi alt ligde dahi iş yapamaz.Aynı durum Atalay için de geçerli Futbol artık eskisi gibi değil eskiden biraz yeteneğin varsa oynayabiliyordun ama şimdi istediğin kadar yetenekli ol ikili mücadelede ayakta duramıyorsan senden olmaz.Ozan'ı zamanında çok konuştuk 1 yılda inanılmaz güçlendirdi kendini ve şu an geldiği nokta ortada. Aynısını bu gençler de yapabilir yeter ki güçlensinler her türlü imkana sahipler çünkü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de fizik olarak güçlenmeliler, sıklıkla da yazıyoruz.

      Sil
  6. hocam elimizde geşitirici bir teknik adam yok maalesef.ne taktik olarak genç oyuncuların gelişimine müsait durum var.ne de kadro mühendisliğinde genç oyunculara şans verecek bir yapılanma var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Hocayı daha dün tanıyınca böyle bir yorum yapman doğal bence de.

      Sil
    2. Dün dündür bugün bugündür

      Sil
    3. Dün dündür bugün bugündür değil, bazı şeyler değişmez.

      Sil
    4. Değişmeyen tek şey değişimdir. Tarih bunu her zaman gösteril.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir