10 Nisan 2020 Cuma

Gerets döneminde gelen şampiyonluğun en güçlü yanıydı belki de


Bugünlerde elinde 2 iyi forveti olan takımların forvet rotasyonuna güçlü diyoruz. Ağırlıklı olarak tek forvetle oynuyorlar ve sayısal anlamda çok fazla forveti bir arada bulundurmuyorlar. Oyun karakterleri de değişti, "joker" niteliğinde futbolcular tercih ediliyor. Futbolcunun tarzı, birçok pozisyonda oynayabilmesi önemli noktalar. Galatasaray açısından ise geçmiş yıllarda bu durum böyle değildi.

Ümit Karan, Necati Ateş, Hakan Şükür ve Hasan Kabze'li rotasyonu sanırım kimse unutmaz. Gerets döneminde gelen şampiyonluğun en güçlü yanıydı belki de. Kim oynasa diğerine yazık, öyle bir rotasyon. Birbirlerini de tamamlayacak isimler. Hakan Şükür daha pivot özellikli ve o dönem için golden öte mücadeleye daha odaklı. Ümit Karan net bit 9 numara, tek odağı gol. Necati Ateş daha oyun kurucu özellikli, rakip yarı sahasında etkili. Hasan Kabze de gol odaklı ama daha hareketli bir forvet.

Gerets de bu rotasyonun hakkını sonuna kadar vermişti. Hatta bu isimlerin arasına bir de Sasa Iliç'i ekleyelim. Galatasaray'a 10 numara niyetiyle alınmış ama forvet özelliğiyle ön plana çıkmıştı. Gerets de Iliç'i de dahil edersek 3 forveti bir arada kullanıyordu. Genellikle de Iliç / Necati Ateş / Ümit Karan'ı kullanıyordu. Öyle bir yapı ki, orta sahada savunma tarafında bir tek Saidou var. Gerets'in çılgın hücum düzeni keyif veriyordu ve efsane bir şampiyonluk kazandı.

2005 / 2006 sezonunda forvetlerimizin istatistiklerini paylaşayım. Lig, Türkiye ve Uefa Kupası'nı toplam olarak yazıyorum.

Ümit Karan : 30 maçta 19 gol 10 asist
Necati Ateş: 39 maçta 22 gol 5 asist
Hakan Şükür : 37 maçta 13 gol 7 asist
Hasan Kabze: 23 maçta 7 gol 2 asist

Dördü de şampiyonluğa oynayacak takımda direkt olarak forma giyecek isimler. Hepsinin de o sezon içinde ayrı ayrı hikayesi var. Mesela en zayıf halkaları olarak Hasan Kabze görülür ama sezonun sonunu onunla getirmişti. Beşiktaş deplasmanını kazandıran ve takımı şampiyonluk yarışında tutan isimdir. Bir ömür unutamayacağınız maçların başında geliyor. Sezon içinde de ihtiyaç duyulan her anda katkı vermişti.

Ümit Karan'ın ise şanssız ve uzun süren bir sakatlığı oldu. Sezonun son bölümünde sakatlanmış ve hiç forma giyememişti. O sakatlık olmasa yüksek ihtimalle gol kralı da olacaktı. Gol sayısı anlamında kariyer sezonu diyebiliriz. Üstelik sezon başında da yedekti ve kenardan gelip ciddi gol sayılarına ulaşıyordu. Daha çok Hakan Şükür'le birbirlerini yedeklediler. Hakan Şükür de tecrübesiyle o şampiyonluğun en önemli mimarlarından.

Necati Ateş'in ise hiçbir dönem hakkını yeterince veremedik diye düşünüyorum. Hem yüksek gol sayıları olurdu, hem de golün her türlüsünü yapardı. Bunu da oyun kurucu özelliğiyle yapıyor. Bir yandan da takımının hücumunu yönlendiriyordu. Bugün dahi böyle futbolcu bulmak zor. Olan da oldukça değerli. Galatasaray'da kötü dönemini pek hatırlamam, 2006 / 2007 sezonundaki sakatlıkları haricinde.

21.03.2020 tarihli yazı..

6 yorum:

  1. Necati Ateş o dönemin Firmino'su gibi oynuyordu. O dönemlerde çok dikkat çekmeyen bir tarz ama bugün olsa Avrupa'da aranan oyunculardan biri olurdu.

    YanıtlaSil
  2. o dönemler ile şimdi arasında çok farklar var. o zamanlar sahaya bi tane 6, bi tane 10(hatta 9,5), iki tanede 9 numara ile çıkardık. genelde hakan-ümit-necati-ilic dörtlüsünden üçü ilk 11 oynardi. (kabze'de alternatif olurdu ). şimdi ise bizim takım sahaya merkezde 6-8, önlerinde 10, ileride 9 numara sahaya çıktığında "ooo çok ofansif kadro böyle ancak iç sahada oynanır, deplasmanda bu orta saha tek 6 numara ile ayakta kalamaz" vs gibi yorumlar oluyor. şimdi genelde 6 numara önünde iki tane 8 ve ileride tek santrafor oynuyoruz. 05-06'da tek 6 numara iki forvet, bi de tamamlayıcı forvet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugünün futbolu da değişti. O gün olduğu gibi bugün sahaya çıktığında affetmezler. Zaten bir sonraki sezon CL'de de affetmemişlerdi.

      Sil
  3. Necati de Ümit Karan da şimdiki forvetlerin bazılarını bunlara avrupadaki bazilar da dahil top diye oynarlardı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir