20 Mart 2020 Cuma

SC transfer 2020 #3; Giacomo Bonaventura


Ara ara adı Galatasaray'la anıldığı için yazıyorum. Bazı noktalarda konuşulan "kriterlere" uymuyor yoksa. Futbolcuların geçmişine değil de, geleceğine yatırım yapmalıyız söylemi önemli. Mali anlamda geri dönüşü olabilecek isimlerin peşine düşmeliyiz. Bu durum elbette "tecrübeli" futbolcular almayalım anlamında değil. İş biraz da maliyet meselesi. Futbolcunun her ne kadar sözleşmesi sezon sonunda bitiyor olsa da, yıllık ve imza ücreti noktasında rakamlar yüksek olur.

Bonaventura, 30 yaşında. Kalitesiyle alakalı kuşkum elbette yok. Uzun yıllardır Milan forması giyiyor ve önemli bir tecrübesi var. Bu sezon da Serie A'da 17 kez forma giydi ve 2 golü bulunuyor. Milan rotasyonunun önemli parçalarından biri diyebiliriz. Özellikle de Aralık ayı ve sonrasında forma süresi de yükseldi. Bu da biraz "yönlü" bir futbolcu olmasından kaynaklı. Merkez orta saha, 10 numara ya da sol kanat gibi kullanılabiliyor.

Bonaventura'yla birçok formasyonu oynamak mümkün. 4-2-3-1'de merkez orta sahada, 4-3-3'de Ömer Bayram'dan faydalanmaya çalıştığımız rolde, 4-4-2'nin sol kanadında ya da 4-2-3-1'in sol kanadında "kat eden futbolcu" gibi oynatırsın. Yeri geldiğinde 10 numaraya da atarsın. Pas ve teknik meziyeti yüksek, oldukça hareketli. İşin hücum tarafında biraz daha sivrilse de, savunma yönünde de katkı sağlamak için uğraşır.

Seri veya Lemina'da oturtamadığımız 8 numara rolüne de otururdu. Seri'de olmayan tempo, Lemina'da olmayan pas meziyetine sahip. Topu öne taşıması, driplingleri ve ısrarla dikine oyunu da onun en iyi özelliği. Sürekli pozitif şeylerden bahsediyorum. O vakit "neden almıyoruz" diyebilirsiniz ama işin mali boyutu sorun. Zaten mevcut yıllık ücret haznemiz dolu. Bizim bunu yükseltmememiz, hatta aşağı çekmemiz gerekiyor.

Bonaventura geldiği an kapı 3 milyon avro'dan açılacak. İmza ücretine girmiyorum bile. 30 yaşındaki bir isme de böyle paralar bağlamak sağlıklı değil. Futbolcu ne kadar iyi durumda olursa olsun bu değişmez. Kalitesi yüksek, katkısı olur, seviye de atlatır ama daha genç, mümkünse ileride ciddi rakamlar kazanabileceğimiz futbolcular ana felsefe olmalı. Transfer felsefesini değiştirmemiz gerekiyor.

4 yorum:

  1. Fit olduğu sürece böyle adama bence 3 milyona kadar çıkılır. Italya'nın James Milner'ı, garanti katkı ve istikrar. Linderoth'tan alamadığımız senelerdir içimde kalan o katkıyı ondan alabiliriz. Ama gidip de 4 senelik kontrat isterse imzalamayız. Belhanda ve Babel kontratından olur da çıkarsak deneyeceğim ilk oyunculardan olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verirsin ayrı da, bu yola girince bir daha çıkamıyoruz. Gelmek için de emin ol masada en az 3-4 yıllık sözleşme olacak.

      Sil
  2. Çok yönlü bir oyuncu...orta sahada her ihtiyacı belli oranda karşılıyor. FM de öyle en azından:) yaşı çok fazla bir de yılların Milan oyuncusu maaşı çok olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yüzden de getirmek hem lüks, hem de söylemlere aykırı kalabilir.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir