21 Mart 2020 Cumartesi

SoruYorum #1; Galatasaray'ı yaz aylarında transferde neler bekliyor?


Soru / cevapları genellikle Twitter üzerinden yapıyordum. Şimdi biraz daha kapsamı genişleteyim ve sorulara daha net cevaplar vereyim dedim. Her bölümde birkaç soruya cevap vermeye çalışacağım. 2. bölüm adına sorusu olanlar da yorum kısmına yazabilir. Transfer, yaz dönemi ve Fatih Hoca sonrasına yönelik 3 güzel soru var. İlgilenen ve soru soran arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Başlayalım bakalım.

Cimbom (@cimbbom1905_) soruyor;
Şu transferleri vaktinde yapsak şuan liderdik. Fatih Hoca'nın dediği gibi paran olmadığı zaman vakit çok ama paran var vaktin yok. Diğer takımlar şampiyon olamıyor ama bizden daha fazla bedele futbolcu satıyorlar. Kiralık futbolcular tak diye hemen gelmiyor. Yazın bizi neler bekliyor?

Sattığın kadar al sarmalında bu söylediğin çok zor. Lemina, Andone ve Nzonzi gibi isimlerin sana düşmesi adına transferin son günlerini beklemek zorundasın. Ağustos ayı gibi, özellikle Premier Lig kulüplerinin düşünmediği futbolcuları transfer etmek mümkün oluyor. O da kiralık şekilde. Son günleri beklemek bu yüzden.

Galatasaray'ın ciddi satışlar yapması lazım. O yönde de elimizde çok fazla futbolcu yok. Haliyle de bu yaz döneminde de bizi çok farklı şeyler beklemiyor. Galatasaray'ın bir şekilde satış yapması ve geleceğe yönelik adımlar atması lazım. Yerli noktasında adı geçen iddialı futbolcular var. Yabancı konusunda ise satış yoksa farklı bir şey olmaz.


Parody (@19o5gs) soruyor;
Okan Buruk'un Fatih Terim'den sonraki Galatasaray teknik direktörü olmasını ister misin?

Tabii ki isterim. Hatta 2. bir adayım da yok. Fatih Hoca'yla mümkün olduğunca devam edelim. Sonrasında düşünülen ilk isim Okan Buruk olacaktır. Yetenekli ve başarılı bir teknik adam. Küme düştüğü Elazığspor günlerinde dahi o potansiyeli yansıtıyordu. Başakşehir'le yaptıklarıyla da hem şampiyonluk yarışı veriyor, hem de Avrupa'da yürüyor. Türk takımlarının uzun yıllardır unuttuğu bir olgu. İtalya tecrübesi, zamanında Galatasaray günleri gelişimi ve vizyonunun oluşumunda önemliydi.

O da Fatih Hoca döneminde yaşadığı günlerin hakkını veriyor. Hücum felsefesi olan, Galatasaray'ı iyi bilen bir teknik direktör. Yalnız şu var. Başakşehir'le şampiyonluk görmesi halinde buralarda fazla kalmaz ve rotayı Avrupa'ya kırar. Bu da Fatih Hoca sonrası Türkiye adına bir ilk olur.


Obi-wan ama askıda :( (@unlemmr) soruyor;
Yazın kimler satılmalı, nerelere öncelikli bonservisli oyuncu alınmalı sence? Özellikle de Marcao, Belhanda ve Feghouli özelinde.

Belhanda ve Feghouli'yle yolların ayrılma gerekliliğini ben de düşünüyorum. Buna kiradan dönecek Diagne, Maicon gibi isimler de dahil olacak. Yine de yüksek bonservis beklentim yok işte. Hepsi adına piyasada çok düştü. Öyle maaşlar verdik ki, futbolcunun buradan gitmesi adına ikna olması zor. Arap ya da Çin kulüpleri için de dahil bu söylediğim.

Bonservis / kira ayrımı yapabilecek konumda değiliz. Sattığın kadar al varken zaten bonservisli futbolcu almak zor. Bu iş biraz da fırsat işi. Yarın ne olacağını kestirmek zor. Bugünden takibe aldığın için de geçerli. Seri / Lemina ayrılık halinde bu rollerde 2 iyi orta saha, sağ bek, stoper alternatifi, Andone ayrılığında forvet alternatifi, Onyekuru durumuna göre hamle, katta kalması halinde dahi alternatif lazım. Yerli kalitesini yükseltmemiz gerektiğini yazmıyorum bile.

9 yorum:

  1. Valla çok güzel olmuş bu soru yorum olayı. Bundan sonra hep gelsin :) Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Seri'nin regista oynadığı ve önünde iki hareketli isimle oynadığımız senaryoda çok başarılıyiz. Aynı seviyede olmasa da final oynayan Juventus'ta pirlo önünde de pogba ve vidal böyle bir orta saha oluşturmuştu. Bu anlayış üzerinden devam edeceğimizi düşünüyor musun? Böyle oynamak istersek Seri'nin yerine kimi düşünürüz alternatifi olarak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soruyu not aldım, 2. bölümde yanıtlayacağım. Teşekkür ettim.

      Sil
  3. Ben de bir soru sorayım. Sence Galatasaray Avrupa'daki eski başarılı günlerine dönebilecek mi ?

    YanıtlaSil
  4. Galatasaray her konuda lider, önde, bu ligin alfa takımı. ama bir konu hariç: O da satış!!! oyuncu satma işini bilen becerikli bir yöneticimiz ne zamna olacak?
    Belhanda, Cagn Feghouli'yi satamamamız skandal. Fenerbahçe, Gulliano ve De Souza'yı 24 milyon euraya araplara satarken gol kralı Gomis'i sadece 6 milyon €'ya kovar gibi vermemiz. Daha niceleri...
    Bizim FFP anlaşmamız var, zaten borç durumu da belli. Yani FFP olmasa 40 milyon € bonservis harcaması mı yapacağız? Ama daha da kötüsü zaten memleketin ekonomisi çok kötü. Corona sonrası daha büyük ve derinden gelen bir kriz dalgası daha eklendiğinde, takımın yıllık maaş (ücret, prim, bonusü vergi, sgk vb...) bütçesini 40 milyon€'nun altına çekmezsek iflas bayrağını çekeriz.
    Geçtim adam almayı satayı böylesine saçma sapan maaşlarla herhangi bir avrupa başarısı falan gelmez. Belhanda, Babel, Feghouli, Falcao, Muslera, Seri, Lemina... bunlara ödenen paralar akıl almaz. Hadi Muslera belki bir de Falcao ama gerisi kabul edilemez. Kalın bir ücret tavanı çizmek lazım. İsmi cismi ne olursa olsun o ücretlere getiremediğin adamı almamak lazım. Aramak lazım, taramak lazım. Marcao, Henry, Lyundama gibi hem iyi hem de makul ücretlere adam bulunabilir.
    Üstelik satarken yüksek maaş da başa bela. Rodriges'i 10 milyon € nasıl satabildik tak diye, adam zaten 1 milyon dolar kazanıyordu bizden.

    Özetle;
    1 - sıkı bir mali disiplin gerekli. Şu an ki al sat için uygulanıyor. FFP gibi maaş bütçesi için de uygulanmalı. 35-40 milyon euro her şey dahil, daha fazlasını kulüp ekonomisi kaldırmaz. Euro şimdi 7, yarın 8-9 olacak o zaman ne yapacaksın?
    2 - İlerleme için kadroyu kuvvetlendirmen lazım. Bunun için de çok ama çok iyi scouting lazım. Sadece genç parlak bir wonderkid bulmak demek değildir scouting. Takımın ihtiyacı olan oyuncuyu, uygun zamanda, uygun fiyatla, uygun koşullarda alabilmektir. O adamı bulmaktır. Kiralık veya satılık.
    3 - Hamle yapabilmek için bakiyede para lazım ki fırsat çıktığında; iyi bir scout avı yakalandığında hemen alabilsin. Bunun da tek yolu SATMAK. Artık lütfen bu satma işini öğrenelim. Yönetimden biri yoksa destek alsınlar, dışardan pro desteği alsınlar. Belhanda, maicon, cagne, feghouli, babel, lyundama, marcao... satılabilir ne kadar adam varsa satalım. Hem yüksek maaşlarında kurtulalım hem de bize transfer için gerekli bütçeyi yaratalım. Cagne, GS tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ölü yatırımı olarak tarihe geçecek. 15 milyon € para verdiğimiz bir yatırımı bir kalemde üstünü çizecek, BATIK diyecek kadar zengin bir kulüp değiliz.

    Umarım geçen yaz, ondan önceki yaz, hatta kış aylarında yaşananlardan ders alınır. Çünkü istikrarlı başarının sırrı, KADRO BİNA etmekten geçiyor. Bina edeceksin. Tuğla tuğla öreceksiniz. Aynen 96-2000 arasındaki gibi. Sonra Avrupa başarısı gelir. Bir anda olmaz.

    YanıtlaSil
  5. Bir soruda benden gelsin. Sizce Galatasaray bir gün liseci zihniyetten kurtulup taraftar üyeliğine açılacak mı ?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir