26 Mart 2020 Perşembe

Transferde hem gençleşme, hem de yerli futbolcuya yatırım


Daha öncesinde de paylaşmış olduğum bir fotoğraf. 99 / 2000 sezonu öncesinde hem gençleşme, hem de yerli ağırlığını biraz daha güçlendirmek adına girişilen bir transfer harekatı. O dönem İstanbulspor ve Adanaspor, Uzan Grubuna aitti. Cem Uzan da Galatasaraylılığıyla bilinir. Hatırlıyorum, bu transfer harekatı konuşulmaya başlandığında "Avrupa'da mücadele edecek ve hedefleri olan Galatasaray'a her türlü kolaylığı sağlarız" demişti. İstanbulspor'dan gelen isimler için ne kadar verildi bilmiyorum da, Adanaspor'lu Emrah Eren için ciddi bir bonservis bedeli ödenmişti.

Hatta bu harekatın içinde Nesim Özgür ve Halilagiç de olacaktı diye hatırlıyorum. O futbolcularla anlaşılamamıştı sanırım. Fatih Hoca'nın Galatasaray'da son sezonuydu ama o günlerde bunu eminim kendisi de bilmiyordu. Uefa Kupası'nın kazanılması sonrasında kapılar açıldı ve Fiorentina'ya gitti. Yine de kalabilirdi, kalacakmış gibi planlama yapılıyordu. Sezon başına indiğimizde ise geleceğe yönelik hamleler yaptı. Belki takımda kalmış olsa bu 4 isim için de bambaşka bir Galatasaray kariyeri şekillenebilirdi.

Ahmet Yıldırım'ı ayırıyorum. Galatasaray'a geldiğinde 24 yaşındaydı ve ayağının tozuyla katkı verdi. O takım içinde şans bulmak, rotasyona dahil olabilmek çok büyük iş. Ülkenin tartışmasız en iyi takımıydık ve seviye bambaşka düzeydeydi. Ahmet Yıldırım ise ayağının tozuyla da olsa hiç sırıtmadı ve sol bek, stoper, orta saha gibi pozisyonları alternatif altına aldı. Fatih Hoca da bu tarz jokerleri sever. Lucescu'nun ilk senesinde de rotasyonun güçlü bir parçası olsa da bulduğu şans biraz daha azaldı. Sonrasında Beşiktaş'ta Lucescu'yla tekrar buluştuğunda 100. yıl şampiyonluğunu getiren 4-3-3'ün sol stoperiydi.

Saffet Akyüz ise 28 yaşındaydı. Onun için genç bir futbolcu diyemesek de dönemin iyi forvetlerinden biriydi. Galatasaray'da ise Hakan Şükür, Arif Erdem ve Marcio üçlüsünün arasına giremedi. Ligde bulduğu şanslar olsa da hiç golü yok. Bir sonraki sezon da Ankaragücü'ne gönderilmişti. Bir süre kiralık devam etti, sonrasında bedelsiz ayrıldı. Yine de Fatih Hoca, geçmişte çalıştığı futbolcusunu bir şekilde bırakmıyor. Saffet Akyüz, Galatasaray'ın altyapısında antrenör olarak hayatına devam ediyor.

Mehmet Yozgatlı ise Galatasaray'a geldiğinde 20 yaşındaydı. Dönemin ciddi potansiyellerinden biri. Kanat / forvet diyebileceğimiz bir futbolcu. Zaten Fenerbahçe'den hatırlarsınız. Asıl kariyerini orada şekillendirdi. Galatasaray'a geldiği dönemde çok daha gençti ve gelecek adına düşünülen bir transfer oldu. O rotasyonun içine bir anda girebilmek zor. Futbolcunun da biraz sabretmesi gerekiyor. Sezon sonu Fatih Hoca da ayrılınca takımdan ayrıldı. Önce Adanaspor'a kiralandı, sonrasında ise İstanbulspor'a bedelsiz olarak gitti. Devamı da zaten Fenerbahçe.

Bence bu saydığım isimler içerisinde en ciddi potansiyel Emrah Eren'di. Onu da mesela daha çok Trabzonspor günlerinden hatırlarız. Galatasaray'a o dönemin şartlarında ciddi bir bonservis bedeliyle gelmişti. U21 Milli Takım forması giyiyordu ve gelecek adına beklenti büyüktü. O dönem şans bulması zordu tabii. Sağ bekte Capone, Ümit Davala ve Fatih Akyel gibi isimlerin arasından sıyrılmak zor. Gelecek adına düşünülüyordu, o ise beklememeyi tercih etti. Fatih Hoca devam ediyor olsa belki de kariyeri farklı şekillenirdi. Kocaelispor'a kiralandı, oradan Trabzonspor'a gitti ve kariyerinin zirvesini gördü. Akhisarspor günlerinden de hatırlarız. Yaşına rağmen oldukça istikrarlıydı.

2 yorum:

  1. Emrah Eren'i değişik takimlarda çok gördüm. Her ismi geçtiğinde babamla birbirimize Galatasaray'daki genç yetenek nerelerde bak derdik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trabzonspor ve Akhisarspor'da çok iyi dönemleri vardı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir