26 Mart 2020 Perşembe

Tromso maçının sonunda "Ajax da elenmiş" diye kendimi teselli ediyordum


Ostersunds'a elendiğimiz gün "2. Tromso" faciası diyorduk. Avrupa Ligi'ndeki gidişatları sonrası ise aslında bir facia yaşanmadığı ortaya çıkmıştı. Yine de Galatasaray'ın elemesi gereken bir rakipti, o ayrı konu. Rakibi hafife aldık, güçlü bir düzen takımıydı. O düzenin içinden de yıllar içinde (teknik direktörleri de dahil olmak üzere) birçok isim çıktı. Sadece Galatasaray'ın değil, birçok takımın canını yaktılar.

2. Tromso olmak zor yani. O yaşadığımız gerçek anlamda bir faciaydı. Galatasaray denildiğinde "Avrupa'yı" ayrı bir noktaya koyarız. Hele ki Uefa Kupası'nın 1. turunda elenmek çok da bilmediğimiz bir şeydi. İlerleyen yıllarda ön elemelerde de elendiğimiz oldu. 2. Kupada ilerleme imkanı varken yürümek lazımdı. Biz ise Tromso faciasıyla yıllar boyu unutamayacağımız bir işe imza attık. Yine de özel bir sezon işte. Sonunda kazanılan efsane bir lig şampiyonluğu vardı. 

Belki de elenmemiş olsak ve birkaç tur daha ilerlesek o şampiyonluk gelmezdi. Dar bir kadroydu ve maddi açıdan zorluklar yaşandı. Necati Ateş / Hakan Şükür / Ümit Karan / Hasan Kabze'li bugün dahi olmayan efsane forvet rotasyonunu yazarız da, Saidou'nun alternatifi yoktu mesela. Song / Tomas'ın alternatifsizliğinde de Ocak ayında Emre Aşık'ı döndürdük. Neredeyse 1 yıldır forma giymiyordu. Sırf bonservis vermemek adına atılan adımlar.

Tromso faciası da ilk maç değil, rövanşıdır. İlk maçta yapabilecek bir şey yok. O zeminde kaybetmiş olmak bize has bir durum değildi. Rövanş problem işte. 5-6 atarız diye düşünüyorduk, oldukça da rahattık. Anlamadığım tek bir nokta var. Bütün sezonu "çılgın hücum" prensibiyle oynamış ve gerektiği yerde 3 forveti kullanmaktan çekinmemiş Gerets'i izledik. Tromso maçına ise "kontrollü oyun" diyerek, bir daha kullanmayacağı Saidou / Volkan Arslan ikilisiyle başladı. Sonucu da ortada.

Tromso, 34. dakikada 1-0 öne geçtiğinde 4 gol atmamız gerekecekti. 39. dakikada da Volkan Arslan / Hakan Şükür değişikliğiyle alınabilecek tüm riskler alındı. Maçın başında direkt böyle olsa, belki de yaratacağımız baskıyla ilk dakikalarda işi bitirirdik. Kontrollü oyun sevdası bize koca bir ilk yarıya neden oldu. 2. yarı da panik haliydi, doğaçlama saldırdık ve ancak 1 gol bulabildik. Çok net ataklar da yoktu, olabildiğince kötüydük.

Mondragon
Uğur Song Tomas Ergün
H.Şaş Volkan Saidou Heinz
Necati Ü.Karan

39. dakikada Volkan Arslan yerine Hakan Şükür, 46. dakikada Ergün Penbe yerine Sabri Sarıoğlu, 76. dakikada da Uğur Uçar yerine Zafer Şakar oyuna girdi. Heinz bir ara sol bek gibi oynamıştı, onu hatırlıyorum. Sasa Iliç'in de yokluğunda kenardan getirebileceğiniz kimse de yok. Yine o olsa, karambol içinde bir şeyler yapabilirdi. Futbol olarak çok fazla bir şey vaat etmediğimiz bir gün. Neyse ki sezonun finali efsaneydi. Ben ise Tromso maçının sonunda "Ajax da elenmiş" diye kendimi teselli ediyordum.

18.03.2020 tarihli yazı..

14 yorum:

  1. 2012 senesi ligde kadıköyde 20 dk da 2-0 dan dönen maç ve Barosun 90 da kaçan golü konuşulacak konu olmaz mı

    YanıtlaSil
  2. yalniz bi yanlışın var, ilk maç 1-0 bitmişti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence senin yanlışın var. Ben ilk maç için kaybettik dedim. Skor belirtmedim. Burada 2. maçı anlattim.

      Sil
    2. "tromsö 34. dakikada 1-0 öne geçtiğinde 4 gol atmamiz gerekecekti" demişsin abi o yüzden ilk maçı yanlış biliyorsundur dedim. demek ki yanlış bu cümledeymiş.

      Sil
    3. Tamam işte. İlk maç 1-0, rövanşta da 1-0 öne geçtiler. 4 gol atman lazım tur atlaman için. Cümle yanlış değil, son 46 yılın en doğru cümlesi :)

      Sil
    4. bi an beni de bildiğimden şüpheye düşürdün ama 3-1'e turu biz geçerdik güzel abim :) 4 gol atmaya gerek yok

      Sil
    5. Doğru diyorsun. Son 46 yıl koca bir yalan çıktı :)

      Sil
  3. bu maçı gs kazansa avrupa'daki galibiyet sayısı yenilgi sayısını geçecekti.
    olmadı. ve bir daha asla bu duruma yaklaşamadık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha ad yaklaşamayız. Avrupa Ligi ön elemeleri oynayıp, orada yürüsek ancak :)

      Sil
  4. Lisedeydim o dönem ve ertesi gün okula gitmek zorundaydım. Çok büyük bir travma olmuştu :)

    YanıtlaSil
  5. Tromsö Östersunds arasında 80lerde Aydın ile gol bulup 90'da Hakan Balta'nın hatasıyla yiyip elendiğimiz Karpaty maçı var o da hüzünlü bir hikayeydi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir