26 Nisan 2020 Pazar

Avrupa Karması'nda Hagi / Sneijder, Popescu / Ujfalusi merkezi farkı oluşturuyor


Karantina günlerinde bu tarz beyin fırtınaları güzel oluyor. L'écho Sport da Galatasaray tarihine inmiş ve Güney Amerika / Avrupa ilk 11'lerini belirleyerek hangisi kazanır diyor. Bu tarz karşılaştırmalarda "Galatasaray dönemlerini" önemsiyorum. Bu forma altında ne yaptıkları önemli olan, asla etikete göre yorum yapmamak lazım. Elano mesela bir örnek. Büyük ve iddialı bir futbolcu olsa da bu forma altında hayal kırıklığı yaşattı. Haliyle de Güney Amerika kadrosu adına güçlü bir koz olarak belirtmeyeceğim.

Pozisyon pozisyon karşılaştırarak gidelim. Muslera / De Sanctis kıyası üzerine konuşmaya dahi gerek yok. Taffarel ve Mondragon gibi kaleciler Güney Amerika 11'inde yok bile. Avrupa'da ise yegane seçenekler De Sanctis ve Leo Franco gibi isimler ve haliyle de hayal kırıklıkları. Yine de De Sanctis'in kurtarır bazı tarafları var, bence ortalama bir kaleciydi. Bu kıyasta Muslera ön planda ve Güney Amerika'nın kalesi olabilecek en emin elde.

Stoperde ise tam tersi bir durum var. Bu sefer Avrupa ön planda. Popescu ve Ujfalusi gibi 2 lider stopere sahipler. Her 2'si de Galatasaray tarihinde damgası olan isimler, özellikle de Popescu. Güney Amerika'da ise tartışmalı bir Maicon ile genç Marcao var. Marcao'nun potansiyeli yüksek, belki birkaç yıl sonra bu tarz bir kıyaslamada yeri sağlam olur. Maicon'un ise bu tarz isimler arasında pek yeri yok gibi. Kendisini yine de severim ama fiyat / fayda noktasında istediğimizi alamadık. Bana sorarsanız Capone sağ bek değil de stoperde olmalıydı, Maicon ise olmayabilirdi.

Telles / Riera kıyasında bence Riera önde. Bugün itibarıyla Telles önde gelen bir sol bek ama Galatasaray performansı müthiş bir düzeye hiç gelmedi. Riera ise sol bek adına bir devşirme olsa da, Şampiyonlar Ligi seviyesinde bir sol bek olmayı başardı. Benim bu forma altında izlediğim en iyi yabancı sol bek performansı dahi onun diyebilirim. Sağ bekte ise Capone'yi tartışmasız ön plana yazarım. Galatasaray kariyerinde stoper / sağ bek oynadığı maç sayısı birbirine yakındır ve 2 pozisyonda da çok istikrarlıydı. Yine de, Capone'yi stopere yazmak önceliğim ve haliyle de sağ bek Mariano'nun olmalıydı. Linnes'i ise ne kadar sevsek de performansı dalgalı ve alternatif olmanın ötesine geçemedi. Haliyle de orada Perez ismi Linnes'in önündeydi, kadroda olmasını beklerdim.

Kadro yapıları da farklı tabii. Avrupa 4-1-4-1, Güney Amerika ise 4-3-1-2 oynuyor. Haliyle de orta sahaları bir bütün olarak değerlendirmek gerekli. 6 numarada Fernando / Donk kıyası yapacağız ve orada Fernando ön plana çıkacak. Yine de büyük bir fark görmeyerek yazıyorum bunu. Avrupa'nın oyun aklında Hagi ve Sneijder yatıyor ki belki de bu kıyaslamada farkı onlar yaratabilir. 2'sini de tartışmaya gerek yok. Güney Amerika'da ise orta sahadaki baskın isim Melo, Yukarıda da yazdım, Elano hayal kırıklığıydı ve onu zayıf halka olarak görüyorum. Yine bana sorarsanız orada olması gereken isim Fleurquin'di.

Lincoln / Falcao / Jardel üçlüsüyle, Baros / Ribery / Bruma üçlüsünü de bir arada kıyaslayalım. Lincoln de önemli bir akıl ama istikrarını tartışırız. Hele ki karşıdaki rakipleri Hagi ve Sneijder gibi isimler. Falcao ve Jardel ise çok büyük gol ayakları, onları tartışmaya gerek yok. Avrupa'da ise Baros'un sakatlanmadan önceki dönemi oldukça iyiydi. Büyük bir gol silahıydı ama sakatlıklar onu çok salladı. Ribery'nin Galatasaray'da 6 ayı var, orada da heyecanlandırdı ama zirve günlerinden uzaktı. Bruma'nın da aslında Riekerink döneminde iyi 1 sezonu var ve tek başına takım gibiydi.

Benim tercihim Avrupa olacak. Nedeni de merkezin olabildiğince güçlü olması. Hagi / Sneijder gibi 2 oyun aklı, Ujfalusi / Popescu tandemi gibi de bir stoper hattı var. Hatta Baros'un dahi en iyi halini düşünürsek karşıdaki forvetlerle kıyasta hiç altta kalmaz. Güney Amerika'da Muslera büyük koz ama orta sahada Elano tartışılacak, Lincoln'ün istikrarı soru işareti. Melo'yu da 8 gibi kullanmak durumunda kalıyoruz ki karşı takıma göre yaratıcılık da soru işareti. Yine de orta sahadaki savunma dirençleri Avrupa'ya göre güçlü. Burada da Hagi ve Sneijder gibi usta ayaklar ön plana çıkacak.

14 yorum:

  1. futbolun olmadığı günler de bile içerik üretebiliyorsun. tebrik ederim hakikaten. keyifle okuyorum. iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Oyalanıyorum kendimce :)

      Sil
  2. Capone ice Mariano beke dokunusuna kesin katiliyorum. Ben Elano yerine Fleurquini degil Batistayi yazarim 8e Meloyla felaket ikili olurlar.
    Avrupada da ujfayi saga ceker Neili yazarim kalite iki gomlek artar. Neil kadar Beni etkileyen bir stoper hatirlamiyorum hem de Linnes siritiyor ayni Maicon gibi.
    Taktik olarak yorumlarsak Guney Amerika yer gibi duruyor. Avrupa teknik ve hiz olarak bomba ama bu kirilganligi kaldiracak Tek kisi Makelele Donk yetisemez Tek basina :) Sinoyu saga kaydirip oraya daha dengeli birini kaydirmak lazim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Batista'nın iyi bir 6 ayı var ama Fleurquin o sezon muhtelem bir katkıydı. Neill bu kadroya olmaz. Hem hayal kırıklığıydı bence, hem de Avrupalı değil zaten :)

      Sil
  3. Bu arada Neilin Avusturalya li oldugunu hatirladim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngiltere'de futbol hayatı başlayıp, ilerlediği için farklı biliniyor ama Avustralya'lıydı. Hatta o takımın kaptanlarındandı.

      Sil
  4. Aynen tipten direkt Avrupaliya kaydi aklim:) Ama bence bireysel performansi super otesiydi. Bu durumda dedigin gibi Perez goreve. Antiparantez ilginc bir bilgi olarak veriyim; yillar once bir spor kanalinda Cantonanin teknik direktorlugunu yaptigi Fransa plaj futbolu takiminda Perezi kaptan olarak savunmada izlemistim. Brezilyayi bile yenip sampiyon olmuslardi
    Batista kalite olarak yukaridaydi abi hoca Milana istemisti onu hatirlarsin. Su sebepten diyemiyorum ama nedense Melo Batistayi cok yakistirdim. Beraber firtina gibi ikili olurlardi gibime geliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Batista'nın 6 ayı var maalesef, orada da 1 yıllık istikrar Fleurquin derdim ben.

      Sil
  5. Gomis olmalıydı bence Barosun yerine :)
    Vaad ettiği şeyler daha fazla çünkü :) O olsaydı çok net Avrupa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gomis de olabilirdi, doğru. Baros'u yazana da neden diyemem ama.

      Sil
  6. Linnes ve Donk'u severim ama bu kadroda yerleri yok. Mesela Stjepan Tomas stoper, Ujfalusi sağ beke konulabilir. Ya da Donk'u oynatmanın amacı defansif görevse, 3lü stoper Tomas-Gica-Ujfa yapılıp kanat beklere Riera ve Perez atılabilir. Ayrıca performans olarak bakıyorsak benim ileri üçlüm Baros(Gomis)-Elmander-arkalarında İliç olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ujfalusi sağ beke konulamazdı. Bizde sağ bek oynadığı maç sayısı 3-4'dür. Burada esas olan bu forma altında ne yaptıkları.

      Sil
  7. Ben Elano'ya takıldım onun yerine Conceicao olabilirdi. Veya başka daha faydalı orta saha mutlaka varmıştır.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir