16 Nisan 2020 Perşembe

Galatasaray'ın net şekilde bayrak adamı ama nedense sevilmez


Twitter'da ağırlıklı olarak genç arkadaşların beni takip ettiğini düşünüyorum. Bazı anketler açıyorum ve gelen oylar bu yönde. Ben de "kendi izlediğim dönem" üzerine sorular sorup, yorumlar yapıyorum tabii. O zaman dilimi içinde sorduğum sorularda da gelen cevaplar genelde yakın döneme yönelik. "Galatasaray'a farklı bir mevkide gelip ya da başlayıp, bambaşka bir mevkiye geçtikten sonra yürüyen en önemli isim" sorusuna gelen cevaplar beni bir hayli şaşırttı.

Benim için bu sorunun yanıtı Ayhan Akman mesela. Aldığı oran ise sadece yüzde 15.1. Galatasaray'a ofansif bir orta saha olarak gelip, neredeyse tüm kariyerini defansif ağırlıkta geçirmiş ve oldukça başarılı olmuştur. Genç arkadaşlarımız genellikle son dönemini hatırlasa da, çok başarılı yılları var. Baş aşağı gitmeye meyillenmiş bir kariyeri aldık ve bayram adam kıvamına getirdik. Orta sahanın neredeyse her rolünü oynadı, kanatlarda izledik, yetmedi stoperde dahi zorladık.

Sabri Sarıoğlu için daha da üzüldüm. Galatasaray'ın net şekilde bayrak adamı ama nedense sevilmez. Kariyerinin son dönemi düşünülerek bunlar yazılıyor olabilir. Onun da uzun ve başarılı bir Galatasaray kariyeri var. Şu ankette aldığı oy oranı sadece yüzde 8. O da ofansif karakterli bir futbolcu olarak altyapıdan çıkmış ama yıllar içinde sağ bek olmuştu. Kariyerinin uzun bölümü de o pozisyonda geçti. Herkes geldi geçti ama Sabri Sarıoğlu oradaydı. Şu ankette yüzde 8 almasına inanamıyorum.

Albert Riera ise yüzde 49.5 ile ankette ilk sırada. 920 oy almış ve neredeyse 2 oydan biri Riera'ya çıkmış. Önemli bir değişim olduğunu kabul ediyorum. İsmi olan bir futbolcu çünkü, sol bek oynamaya ikna olması ve pozisyonu benimsemesi büyük olaydı. Kötü başlayan bir Galatasaray kariyeri vardı ama sol beke geçince Şampiyonlar Ligi seviyesinde oynamaya başlamıştı. Galatasaray için izlediğim en iyi yabancı sol bek dahi diyorum. Ama bu ankette 1. olması, hele ki bu oyla oldukça şaşırtıcı.

Hakan Balta'nın ise yüzde 27.4 oyu var ve 2. olmuş. Hadi onu anlıyorum. Sol bek başladı, oldukça da istikrarlıydı ama yavaşlığı ön plana çıkmaya başlayınca stopere geçti ve kariyerini uzattı. Stoperde de uzun bir dönemi var. Hatta ben stoper dönemini de sol bek döneminin önüne koyarım. Bu önemli bir değişim işte, çünkü uzun bir süre sürdü. Riera gibi 1 yıllık hamleden bahsetmiyorum. Hakan Balta'nın ayrıca Galatasaray'da da uzun yılları var. Hatta yer yer orta saha denemeleri dahi yapmıştık ama aynı istikrarı orada gösteremedi.

10 yorum:

  1. Sabri sarıoğlu özverili, çalışkan ve bir cok fedekarlık yapan bir isimdi,yerine vir cok transfer yapılsa da heo başarılı olmustur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. Kötü dönemleri de çok tabii, belli bir kapasiteye de sahip ama hep elinden geleni yapmıştır.

      Sil
  2. İlerleme kaydedemeyen, başarısız bir sağ bek niye bu kadar övülür?

    YanıtlaSil
  3. sabri'nin rakip takım dalga dalga gelirken pozisyonları eli belinde izlediği tonla maç var riekerink döneminde falan. bunlar unutuluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapasitesi dahilinde elinden geleni yaptı bence. Beklenti neydi bilmiyorum da, elinden gelen buydu.

      Sil
  4. Cihan Haspolatlı, Uğur Uçar, Serkan Kurtuluş, Emmanuel Eboue, Veysel Sarı, Tarık Çamdal, Martin Linnes, Luis Pedro Cavanda.

    Bu isimler Sabri'nin sağ bek olarak rakipleriydi. Eboue ve Cihan zaten ondan öndeydi, Uğur'un da bitmek bilmeyen sakatlıkları vardı yani bu isimleri kestiği söylenemez. Kalanlardan da sadece Linnes'i sayarım, onun dışındakileri kesmek Galatasaray'da oynamak için yeterli olmamalı.

    Sabri'yi hiçbir zaman sevmedim, koskoca Galatasaray kariyerinde de tek iyi sezonu Telles-Sneijder-Yasin'le bütün maçların sol kanatta geçtiği 14-15 sezonudur, orada adeta sağ kanatta tek başınaydı.

    Aydın Yılmaz'dan tek farkı da Aydın'ın oynadığı mevkinin her zaman yönetimlerin yıldız transferi yapmaya çalıştığı mevki olması. Sağ bek çok göz önünde olmadığı için yıllarca evlat, mücadeleci, koşuyor vs denilerek Sabri'ye maruz kaldık maalesef.

    Kendisi bizim için serseri ama sevimli evlat gibiydi. Berbat oynar, yuhlanır, gider son dakikada gol atar tribünle barışır. Bütün takım ruhsuzdur, Sabri sağ bek haliyle gider rakip sağ beke boşa pres yapar, tribünden alkış alır. Fenerbahçe maçında rakip onun kanadını otoban yapar, sonra gider Volkan'ın boğazına yapışıp taraftarın gözünde "yürekli" olur.

    Bir yorum için uzun oldu ancak uzun yıllardır en fazla birkaç günde bir girip okuduğum bir blog burası, ilk yorumumun kendisine denk gelmesi de garip oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daima iyi bir alternatif oldu. Sorun çıkarmadı, para muhabbeti yapmadı. Türlü sevgisizliğe rağmen futbol oynamaya çalıştı.

      Sil
  5. Ayhan Akman'a çok saygı duysam da Riera derim ben de yıldız sayılabilecek ve Avrupa düzeyinde tanınan bir oyuncu iken geldi ve sol bek oynamaya ikna oldu.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir