25 Nisan 2020 Cumartesi

Rijkaard'ı getirsek de, bu hamlenin altını asla doldurmadık


Galatasaray'dan ayrılırken şu saçlar kalmamıştı. Daha kısa ve beyazlaşmış saçlarıyla veda etti. Onun adına keder dolu 1.5 sezon da diyebilirim. Çok büyük bir iş, bunu kimse inkar edemez. Barcelona'nın bugününde dahi Rijkaard'ın attığı temel var. Barcelona kariyeri sonrası da arada başka bir takım yok, direkt olarak Galatasaray'a geldi. Bu da Rijkaard hamlesinin değerini daha net ortaya koyar. Böyle bir teknik direktörünüz de varsa altı dolu bir temel atar ve sabırlı olursunuz.

Bizde olmayan bu işte. Rijkaard'ı getirsek de, bu hamlenin altını asla doldurmadık. Rijkaard'ın futbolunun bazı olmazsa olmazları var. Buradan Barcelona çıkarmak elbette imkansız, bir yerde ödün vermek zorunda. Hiçbir şey olmasa, yabancı sınırı engelliyor seni. Bir yerlerde yerli tercih edeceksin ve o noktada ödün vermiş oluyorsun. Bunlara rağmen yazıyorum, hamlenin altı doldurulmadı. Rijkaard'la alakasız kadrolarla birlikte de başarısızlık geldi.

Rijkaard'ın da hataları olabilir. B planı düşünmedi bile. 4-3-3'den asla taviz vermedi ve elindeki herkesi bu formasyon için zorladı. Mevcut kadroya göre şekil alabilen bir teknik adam olmadı ya da olmak istemedi. Rijkaard'ı getirirken de bunu bilirsiniz ama, ona göre kurgu almak zorundasınız. Sabri Sarıoğlu ve Arda Turan gibi isimlere aşama kaydettirdi ama bazı noktalarda hiç tutturamadı. Özellikle de savunmadan topla çıkabilmek ve orta sahadaki pas trafiğinde.

Servet Çetin / Gökhan Zan'la bunu yapabilmeniz zor zaten. Ocak ayında Neill gelse de yetmedi. Caner Erkin'i sol bek oynatıyordu mesela, bu da bir hamleydi. Orta sahaya bakınca da Mustafa Sarp, Barış Özbek ve Ayhan Akman gibi isimlerle istediğin oyunu ne kadar oynayabilirsin? Mehmet Topal dahi o günkü tarzıyla ona uymazdı. Elano da büyük bir hayal kırıklığı oldu. Buna Baros'un sakatlığı, Ocak ayında gerçekleşmek zorunda kalınan değişimi de ekleyin. 

Yine de Şubat ayı sonunda bu takım liderdi. Ocak ayında yapılan değişimde tek hedefin lig olduğunu, Avrupa Ligi'nde oynatamayacağınız Jo ile açıklarsınız. Atletico Madrid karşısında forvetimiz yoktu, orada dahi kupa imkansız değildi. Yeter ki şu vizyonun altı dolu olsaydı. Altı dolu olmayınca da elde olana vizyon diyemiyorum. Rijkaard'ı başarısız kıldık ve ligi de 3. ancak bitirebildi. Şampiyonluğa dahi inanamadık.

2. sezonunu hiç konuşmuyorum bile. Kadronun içi iyice boşaltıldı ve başarısızlık ilk günden belliydi. Keita gidiyor ve yerine gelen isim Pino. Rijkaard'ın isteği Ledesma, Rosicky ve Stoch. Yerine gelenler ise Cana, Pino, Misimovic gibi isimler. Misimovic büyük futbolcu da, Rijkaard'ın 4-3-3'ünde yeri olan bir 10 numara mı? Serdar Özkan'ları verdin eline, istediği oyunu nasıl yansıtabilirdi? Haliyle yapamadı ve görevine son verildi.

Rijkaard da bu işlere çok kafa yormuyordu. Teknik direktörlüğü zorlamadı da, erkenden bıraktı. Galatasaray sonrası çalıştırdığı takım Suudi Arabistan Milli Takım'ı. Oradan da ayrılalı 7 yıl olmuş ve o zamandan bu yana teknik direktörlük yapmıyor. Galatasaray'a gelişi dahi (o dönem ki zirve günlerini düşünün) maddi zorlama. Yine de altını doldurabiliyor olsak farklı şeyler konuşurduk. Gelişi büyük hareketti, hiç edildi. Rijkaard'a da kızamıyorum.

4 yorum:

  1. Biz de işler hiç te profesyonel yürümüyor. Fatih hoca da profesyonel değil mesela bu anlamda. Biz de kafalar başka. Rijkaard ın eline verdiğin kadrodan adamın ne çıkarmasını bekliyorsun ki? Bu adamlar sistem adamı. Sezonluk başarılar değil onlar için hedef. Tuchel i klopp u getirsen ne olacak yönetimin profesyonel değil ligin profesyonel değil tff profesyonel değil. Sorun rijkaard da değildi o zaman da. Sabır göstersen sistemini kurmasına olanak sağlasan bugün farklı şeyler konuşuyor olurduk rijkaard için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Hoca profesyonelce hareket ediyor diye düşünüyorum. Her hareketi son derece planlı ve kısıtlı imkanlar dahilinde :(

      Sil
  2. Türkiye'ye esnek teknik adam lazım. benim oyunum bu değiştirmem diyen hiçbir hoca başarılı olamıyor. Fatih hoca Türkiye'nin en başarılı teknik adamı ve bunun en büyük sebebi kadroya ve rakibe göre sistem ve oyuncu değişimi yapabilmedeki başarısıdır.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir