14 Mayıs 2020 Perşembe

Fatih Hoca'nın meşhur 2-5-3'ü bu işte


Bu işin emekçilerinden olan, birçok kulüpte antrenörlük ve teknik direktörlük yapmış İlker Püren'in  (@ILKERPUREN8) Twitter'da Galatasaray analizine denk geldim. Galatasaray'ın ligin 2. yarısındaki yükselişini konuşuyoruz. Futbol anlamında keyif veren bir yapı oluşmuştu ve sonuç da alınıyordu. Değişin düzen üzerine müthiş bir analiz ve harika tespitler var. Ben de bazı detaylar üzerine konuşmak isterim.



Mariano ve Saracchi gibi 2 hücumcu beke sahibiz. Saracchi temposuyla, Mariano da tekniğiyle ön planda. 1'i hücumu düşündüğünde, diğeri geride kalsa da geriden oyun kurulumunda pay sahibi oluyor. Özellikle de Mariano diyebiliriz. 3. bir stoper gibi oynayıp, geriden hücumu başlatan isimlerden oluyor. Lemina'yı da bu isimlere dahil ediyorduk, o da topu orta sahaya hızlı taşımak konusunda önemli. Seri oraya çekildiğinde ise geriden oyun kurulumunu çok daha iyi yapıyordu. Bence orada oynaması gereken isim Seri'ydi. Lemina'yı biraz daha öne atardım. Tabii Belhanda da topu öne taşıma konusunda oldukça değerli.


Hocanın meşhur 2-5-3üi tam olarak bu. Geçmiş yıllarda da bu kurguyu başarıyla uygulamış ve temel felsefesinin hücum oluşunun altını çizmişti. Hücum mantığı en geriden başlıyor. Marcao / Donk 2'lisi bu anlamda o kadar uyum sağladı ki, her 2'sinin oyun kurulumundaki katkısıyla iş savunmada başlıyor. Topla çıkabiliyorlar, iyi pas yapıyorlar ve stoperleri de orta sahaya kadar çıkartıyoruz. Yine pas takımıyız ama orta saha ve ön alandaki hareketlilik sayesinde daha tempoluyuz.

Lemina, gerçekten de kıymetli. Şu an ilk olmazsa olmazımız Muslera, diğeri de Lemina diye düşünüyorum. Defansın arasına girip oyun kuruyor ve topla çıkıyor. Orta saha çizgisinde iken topla dikine çıkarak rakibin tüm dengesini bozuyor. Çok hareketli ve bir an olsun durmuyor. Hem savunma, hem de hücum açısından olmazsa olmaz. Analizde de yazıyor, sistem geçişlerinin de olmazsa olmazı. Oyunun 2 tarafındaki etkisi buna etken. Her yere de uyum sağlıyor.

Mariano'yu da bek gibi değil, orta saha düşünmek gerekiyor. Orta sahaya giriyor çünkü, oradaki pas aksiyonunda da temel etkenlerden. O gittiğinde böyle bir sağ bek bulabilir miyiz emin değilim. Seri gibi bir pasör de olunca pas aksiyonu oldukça güçlü. Saracchi zaten her dakika bindirir, bir kanat gibi. Ömer Bayram orta sahada olduğunda yine aynı şekilde, sürekli topla dikine çıkar. Ayrıca hareketli isimler, ön alan baskısında da oldukça önemliler. Ön alanda sonuç alabilecek birçok futbolcumuz var. 

Mert Hakan / Emre Kılınç gibi isimler geldiğinde de bu oyuna uyum göstereceklerdir. Yukarıdaki grafikte Belhanda yerine Mert Hakan'ı düşünün. Yine o hareketlilikte, oyunun 2 tarafında katkı verecek ve hücum geçişini sağlayabilecek bir futbolcu. Ceza sahası çevresinde de daha bitirici. Emre Kılınç'ı ise Feghouli yerine yazsalar da, ben Onyekuru yerine düşünüyorum. Ömer Bayram'ın Onyekuru'nun pozisyonunda oynadığı dönem gibi düşünün. Feghouli yerine yine bir kanat oyun kurucu rolünde bir isim bekliyorum.

4 yorum:

  1. City Liverpool falan olunca useniyorum okumaya ama Galatasaray la ilgili isi bilenlerin taktik analizlerine hastayim takibe aldim aynen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de takip ediyorum, analizi çok beğendim :) Bu tarz paylaşımlar yapmaya özen gösteriyorum.

      Sil
  2. Üzerine kafa yorulmuş ve ciddi manada ugrasilmis bir taktik. Bunu anlayıp uygulayabilecek değerli oyuncular olduğunda fark ortaya çıkıyor. İkinci devredeki fark bu. Birkaç oyuncunun takıma eklenmesi birkaç oyuncunun da yükselişi takımı iyileştirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ligin 2. yarısında bu taktiğe geri dönmek güzel oldu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir