15 Mayıs 2020 Cuma

Kâr elde etmek güzel olsa da, çok daha büyük rakamları konuşmak zorundayız


Kar elde etmek güzel olsa da, Şampiyonlar Ligi'nde yer aldığımızı düşününce çok daha iyisi olmalıydı diye düşünüyorum. Çok daha büyük rakamları konuşmalıyız. 3.9 milyon Türk Lirası bizi o kadar da büyütmez ama yine de zarar ettiğimiz günlere oranla iyi. Çok fazla giderin olması sorun. Trabzonspor'un 23 milyon Türk Lira'lık kar elde etmesi sürpriz değil. Şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi geliri olmadan bunu başarıyorlar.

Tasarruf konusunda müthiş işler yaptılar. Olmadık yabancılara, olmadık paralar verdikleri için ekonomik olarak zor bir sürece girmişlerdi. Bunu hemen hemen her takımımız yaşasa da, Trabzonspor sportif anlamda bir başarı da kazanamayınca sorun oldu. Ahmet Ağaoğlu sonrası ise bu ücretlerden kurtulmaya başladılar. Öyle kontratlardan çıktılar ki. Sosa gibi yüksek kazanan futbolcuları yine var ama yapı onun etrafında şekillendi. Sonra onu da yükseltmiş oluyorsun.

Altyapıya indin, Yusuf Yazıcı / Abdülkadir Ömür / Uğurcan Çakır gibi yıldızlar da çıkardın. Yusuf Yazıcı'yı sattın, çok büyük bir bonservis geliri elde ettin. Buna rağmen düşmedin, hatta geçen sezondan daha iyi durumdasın. Hala elinde satabileceğin isimler var ve eminim ki onların da yeri dolacak. Çark dönmeye başladı, Trabzonspor özüne döndü. Yıllar yılı da bu tarz birçok futbolcu çıkarmışlardır. Öze dönünce de şu tablo tesadüf olmuyor.

Düşünün, şu rakamlara bir de şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi geliri ekleseler neler olur? Kontrolü kaybetmeden, mali disiplin içinde büyümek mümkün. Beşiktaş, kontrolü kaybetti mesela. Feda diye girdikleri bu yolda mükemmel bir maddi disiplin uyguladılar. Devamında kademe kademe büyüdüler, 2 şampiyonlar ve Şampiyonlar Ligi'nde iyi işler beraberinde geldi. Cenk Tosun gibi rekor satışları da oldu ama kontrol gitti. Anlamsız futbolculara verilen anlamsız maaşlarla birlikte bugün ekonomik anlamda zor günler yaşıyorlar. Zarar tablosu her şeyi açıklıyor.

Galatasaray da öncelikli olarak futbolcu maaşlarını mümkün olduğunca aşağı çekmeli. Dünya şartları malum, salgın bitse dahi ekonomik tahribatı uzun süre devam edecek. Avrupa'nın dev takımları dahi ekonomik tasarruf içinde. Galatasaray da bunu uygulamalı ve maaşları düşürmeli. Fiyat / fayda konusunda sorun yaşadığı herkesle de yolları ayırmalı. Biraz daha altyapıya inmeli ve geleceğe dönük adımlar atmalı. Trabzonspor'un yolu keskin ama iyi bir yoldu. Galatasaray'da da bunu başarmak mümkün.

10 yorum:

  1. Fenerbahcenin bilancosu seffaf mi acaba gercekte Besiktastan cok daha fazla zarardaysa asla sasirmam. Ne futbolculara odenen bonservisi ne de maasi acikliyorlar. Saka gibi bir yonetimleri var. Kruse be maas aliyor? Rodriguese yillik 4.5 m$ verdikleri dogru mu mesela

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir şeyi açıklamıyorlar, doğal olarak her şey muamma.

      Sil
  2. Trabzonspor gencleri oynatmak konusunda çok cesur davranıyor. Altyapıdan da iyi gençler çıkarıyorlar. Bizim yıllardan beri beceremedigimiz birşey. Hoca da bu konuda cesur değil. Eskiden gençlere daha fazla sans verirdi artık o da garantici oldu. Hazır oyuncu alıp oynatıyor. Böyle olduğu sürece de bu ekonomik tablo değişmeyecek. Kabul etmeliyiz ki hem dünyadaki ekonomik durum hem de takımın mali durumu artık büyük isimli transferleri yapmayı olanaksız kılıyor. Kiralık oyuncularlada bir yere kadar. Her sezon bu kadar kiralık oyuncu olursa istikrar saglamak bir oyun düzeni yerleştirmek mümkün değil. Kendi altyapın yada diğer takımların ve alt liglerin dikkatlice izlenmesi önemli ve tabii ki potansiyeli olan genç yabancılar. Scout olayını daha iyi uygulamak gerekiyor artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem cesurlar, hem de bunda ısrar ediyorlar. Bir noktada kontrolü kaybetmiyorlar da.

      Sil
  3. 2000 jenerasyonunun yaşattığı hayal kırıklığından sonra (hala toparlama şansları olsa da) orta vadede altyapıdan güçlü birkaç oyuncu çıkartabileceğimizi sanmıyorum. Umarım yanılıyorumdur. Yıllardır konuşuruz, ama Arda Turan'dan sonra hiç verim alamadık. Ozan Kabak çıktı ve tadı damağımızda kaldı ve eski yönetimin iş bilmezliği sebebiyle değerine göre ucuza gitti.( yine de o malum maddeye göre iyi iş yapıldı ) Dediğim gibi, hep konuşuruz ama sonuç alamayız. 2000 jenerasyonu da bunun gibi oldu. Ama sistem artık bizim gibi takımlara altyapıyı zorunlu kılıyor. Bir yolunu bulmalıyız. Ve umarım Ali Yavuz, Atalay, Işık Kaan, Abdussamed gibi gençlerden en az bir ikisini kısa vadede kazanabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence şansları var, son 1 yıl daha bekleyeceğim.

      Sil
  4. ts'de iyi işleyen bi sistem var ama bazı yerlerden sponsorluklar vs aracılığıyla destek aldıkları bilinen bi gerçek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenerbahçe de mevcut başkanı sayesinde o sponsorlukları alıyor ama zarar yine zarar. Trabzonspor'un sistemi iyi, altını dolduruyor adamlar.

      Sil
  5. Trabzonspor John Obi Mikel ve Daniel Sturridge gibi iki hata yapmasa şuan durumlara kim bilir nerede olurdu? Her dönem böyle saçmalıkları var. Bu saçmalıkların da dönüşü genellikle ağır olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Obi Mikel için o kadar yanlış demem, 1.5 milyon avro maaşı vardı. Girilir o riske, bonservis yok sonuçta.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir