3 Ağustos 2020 Pazartesi

Bir zamanların aranan, bugün de aranmayan adamı


Nostaljik bir transfer yazısı olsun bu da. Şu sıralar 27 yaşında olan Imbula, serbest futbolcu statüsünde ve takım arıyor. Bazı düşüşler çok keskin oluyor. Imbula da bunun en iyi örneklerinden. Yaşı henüz 27 ve onun hatırladığımız potansiyelini düşününce, şu dönemde Avrupa'yı sallaması gerekiyor. O ise patır patır düştü ve bu yaşta takım arayacak kıvama girdi. Galatasaray'la adının anıldığı dönemler de çok uzaklarda değil.

2017 / 2018 yaz transfer dönemine gitmek lazım. Galatasaray'ın kadrosunu yenilemek için ant içtiği ve büyük harcadığı günler. Paranın sınırı yok gibiydi, maliyet noktasında arkamıza dahi bakmadık. Neredeyse sıfırdan, iyi bir takım kurulsa da, kurulan kadronun çok büyük bir olayı yoktu. Büyük paralar harcandı ve iddialı isimler geldi. O maliyete, böyle bir kadroyu kurmanın mahareti yok. Bugün de o günlerde transfer edilen bazı isimlerin yıllık ücretleri belimizi büktü.

O dönem transfer edilen Badou Ndiaye de çok büyük rakamlara gelmişti. Badou Ndiaye transferi öncesi ise Imbula'nın peşindeydik. Stoke City forması giyiyordu ve Porto'dan 24.2 milyon avro karşılığında transfer edilmişti. Porto da onu Marsilya'dan 20 milyon avro'ya almıştı. Ciddi bir potansiyeldi yani. Stoke'de işler iyi gitmedi tabii, beklentiyi karşılamıyordu. Yine de gözden çıkarılacak bir isim değildi. Galatasaray onu kiralamak istese de başarılı olamamıştı.

Kiralama hikayesiyle de alakalı birçok söylenti var. Imbula'yla anlaşılmıştı, onu biliyorum. O günlerde "kiralama" yöntemi, bugünlerde olduğu gibi işlemiyordu. Bugünlerde Seri, Lemina ve Andone gibi isimleri kiralayabilsen de, o gün Imbula işi olmadı. Sonraki dönem bu transferi istesek belki başarırdık diyebilirim. Ffp kaynaklı bu kiralama yöntemi işlemeye başladı çünkü. Imbula da keskin düşüşüne devam ediyordu.

Stoke City, onu birçok takıma kiraladı. Sonra da serbest kalmış oldu. Gittiği hiçbir takımda da parlayamadı. Lecce, Rayo Vallecano, Toulouse gibi takımlara gitti. Son olarak da Rusya'nın Sochi takımındaydı. Yaş 27 ve düşen kariyere bakar mısınız? Bugün de Türkiye 1. Lig takımları adına konuşulabilecek bir futbolcu halini aldı. Kaşe iyice düştü, artık maliyetsiz bir futbolcu. Düşüşün nedenini ise çok merak etmekteyim. Sakatlık gibi şeyler değil.

12 yorum:

  1. Belki imbulayi alip yanina da Bellegarde gibi bir oyuncu koyup gecis oyunu uzerine kurgulanmis bir takim insa ederiz. Forvette Weissman, yaninda Suratli bir kanat forvet, bir tarafta Omer, diger tarafta Emre K. Bence hic fena bir kadro olmaz, ve maas yukunu yari yariya indirmis oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Imbula falan bitti artık, öyle böyle düşmedi.

      Sil
  2. Fransız futbolunun pazarlama illüzyonlarından biriydi sanırım. Zidane'den sonra her top sektirebilen oyuncuyu yeni Zidane diye pazarlayıp fahiş bonservis ücretleri elde etmişlerdi. Kante'den sonra da benzer şekilde fizik olarak güçlü görünen ortasahalar için aynısını yaptılar.Imbula'da bunlardan biri oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Imbula iyi isimdi de, nedeni bilinmez şekilde düştü.

      Sil
  3. ben olsam alırım takıma. kalitesine laf edilmez. maliyeti yok. ya tutarsa mantığına alınabilir, zarar etmeyeceğiz zaten. orta sahamızda boşalmışken hiç kaçırılmamalı

    YanıtlaSil
  4. O dönem kurulan kadroyu eleştiriyorsun da hepsinden de bonservis kazandık o oyuncuların. Sonrasında M'baye Diagne 13 milyon bonservis ve Falcao 7-8 milyon euro maaş. İkisini toplasan Gomis'in yarısi kadar katkı vermedi bize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda ve Feghouli'den bugün kazanamıyorsun mesela :)

      Sil
    2. Zamanında Belhanda'nin isteyeni vardı Fatih Hoca göndermedi. Feghouli her ne kadar takdir etmesem de son iki şampiyonlugun son donemeclerinde performans yükselterek pay sahibi oldu. O dönem başarı oranı yüzde 60-70 aralığında ise sonrasindaki başarı oranı yüzde 20-30 aralığında

      Sil
    3. O gün gerekliydi, satmadı. Şampiyonluk gerekiyordu. Bir şey diyemem.

      Sil
  5. 2017de overrated olduğunu aslında bomboş bir oyuncu olduğunu söylemiştim. marsilya döneminde takım iyiydi. payetler, valbuenalar, thauvinler mendyler, ayewler ve daha neler neler. önündeki 3lü iyi olunca ister istemez parladı. sonra porto aldı ki tarihinin en büyük transfer hatasıydı. eyvah dedi ben ne yaptım ve yarım sezonda değerini düşürmeden sattı. hem de karlı bir şekilde. gerçekten portoda müthiş bir pazarlama departmanı var. fazla oynatmadıkları halde bu oyuncudan kar ettirmek akıl işi değil. stoke city ise baktı olmayacak önce fransaya yolladı belki eskisi gibi olur satarız diye tutmadı sonra ispanya italya derken oyuncu dibe vurdu. o dönem hala duruyordur galatasarayın sözlüğünde o entryler silinmediyse. bu zamana kadar gelebilecek en iyi orta saha, tempo sorununu çözer falan şeklinde entryler vardı. hala hatırladıkça gülerim. 16/17 sezonunu izleyenler bilir. premier lig gibi tempo gerektiren bir ligte bile el freni vazifesi görüyordu. bizde mi tempo yapacak? gerçekten tuhaf insanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Imbula, iyi dönemi gayet iyi isimdi, bomboş falan da değildi. Şu düşüşün nedenleri çok farklı olmalı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir