19 Ekim 2020 Pazartesi

Hastalığıydı, sakatlığıydı derken, gerçek anlamda takımı bir arada göremedik


Yüksel Yıldırım'ın ortaya koymuş olduğu önemli bir vizyon var. Samsunspor'un var olan marka değerini daha da parlatıp, herkese tekrar hatırlatmayı amaçlıyor. Bu takımın yeri Süper Lig ve bunu da mümkün olan en kısa zamanda başarmak gerekiyor. 2. Lig'de 1 sene kaybedildi mesela. Yüksel Yıldırım, ipleri tam anlamıyla eline aldıktan sonra ise bu başarıldı. 1. Lig'in gerçekleri farklı olsa da, kadro kalitesi, yapılan yatırım ve vizyona bakınca, çok fazla orada oyalanmamak gerekiyor.

İstikrarı korumak önemli. Ertuğrul Sağlam'la yola devam edildi ve alt ligden gelen kadro istikrarını da korudular. O takım üzerine yabancı eklemeler ve bazı yerli transferleri geldi. Genelde bu tarz takımlar, bir üst lige çıktıktan sonra takımlarını sıfırlar, yeni baştan takım kurar. Samsunspor bunu yapmayarak bence doğrusunu yaptı. Bir üst lig adına kadro kurulmuştu ve bu da devam etti. 1. Lig için kurulan kadro sonrası da aynı şeyi, Süper Lig için düşünüyorum.

Burada önemli nokta, yabancıların kalitesi ve onlardan alınan katkı. İstanbulspor'a kaybedilmiş olsa da ligin henüz başları, bir şey kaybedilmedi. Bu lig de puan kayıplarına oldukça açık. Ufak bir kazanma istikrarı neticesinde her şey değişebilir. Yine de doğru eleştiriyi yapmak gerekiyor. Samsunspor, lige iyi başlayamadı. Korona ve sakatlıklar neticesinde, transfer etmiş olduğu yabancılardan ciddi bir katkı alamadı. Onlar da kaliteyi belirleyecek isimler. Şu an takım, alt ligden gelen takım üzerinde ilerliyor ve bu da yeterli olmadı.

Korona sürecinin bir zafiyet olduğunu düşünüyorum. Neredeyse her hafta, 2-3 farklı ismin hastalığa yakalandığı açıklanıyor ve formalarından uzak kalıyorlar. Bir de bunun sakatlık süreçleri var ki, istikrarlı bir ilk 11 kurulması imkansız hale geldi. Ertuğrul Sağlam'ın da en büyük handikabı bu. Yine de takımın iyi bir oyun sistemi ve kurgusunun olmadığını düşünüyorum. Sahaya 4-3-3 diziliyor da, sürekli değişen futbolcu profilleriyle ne oynanabildiğini çözmek zor.

Muhsin Yıldırım, çapa diye tabir ettiğimiz bir 6 numara ve kendisinde ısrar ediliyor. Bu da sizi hücumda 1 kişi eksik bırakıyor. Önünde oynayan Savicevic, Gökhan Alsan gibi isimler ise çok formsuz. Kaliteyi belirlemesi gereken isimler bunlar. Oğuz Gürbulak'ın görüntüsü iyi olsa da, seviyesi belli. Haliyle de iş, istikrardan uzak kalan İlyas Kubilay Yavuz'un bireysel çabasına kalmış. Günümüz futbolunda orta saha her şey. Bu kadar transfer arasında, iyi bir 6 numara gelmemiş olması beni şaşırttı. Pas oyunu deniliyorsa da, Savicevic'i orada denerdim.

Tomane iyi bir hamle olsa da, alternatifsiz. Nadir Çiftçi biraz daha kanat özellikli ve hareketli bir forvet. Tomane'nin pivot özelliği, mücadelesi ve sizi hücumda tutabilmesi değerli. Şu an o sakat ve hücumda kalmanız imkansız. Burak Çalık formda başlasa da, hastalık sonrası ister istemez düştü. Şu an hücumda 3 hızlı futbolcu deneniyor ve organizasyonunuz olmadığı için bir şey ifade etmiyor. Orta saha işlemiyor, bu hızlı isimleri kim doğru yerde topla buluşturacak? Topu rakibe verseniz, kaptığınız toplarla hızlı gelseniz diye düşünseniz de, yine o topu doğru kullanabilecek orta saha ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Gyasi ve Plumain gibi kanatları da gerçek anlamda göremedik. Fark yaratmasını beklediğiniz, hücuma kalite katması gereken isim bunlar. Ciddi de maliyetleri vardır. Oysa hala Burak Çalık ve Guido Koçer oynuyor. Planlamada eminim ki bu yoktu. Tabela yapacak, oyunun seyrini değiştirmesi gereken kanatlar bunlar. Doğru dürüst sahaya çıkamadılar bile. Enes İlkin gibi isimler kazanılmaya çalışılıyor bu durumda.

Bir hata da stoper rotasyonundaydı. Samsunspor'un bir alt ligde en güçlü tarafı savunmasıydı. Nurullah Aslan gibi bir kaleciyi de düşünerek, gol yemeyen bir savunması vardı. Şu an o da bozuldu. Boli ve Yameogo gibi yabancılar geldi, hastalığıydı, sakatlığıydı derken de her hafta farklı bir stoper tandemini izliyoruz. Bu da istikrardan uzaklaşmanın diğer nedeni. Bu kadar fazla stoper transferine ihtiyaç var mıydı, o da ayrı konu. 6 tane stoper var elinizde, bir tane ciddi anlamda "6 numara" oynayabilecek bir orta sahanız yok. Bu da kadro planlamasının hatasıdır.

4-3-3 oynamak zorunluluk değil, taktik esnekliği sağlayabilecek kadro var. Yabancıların bir an önce katkı vermeye başlaması ve istikrar kazanmak gerekiyor. Tomane'nin yokluğunda da plan lazım. Şu yapıda, hücumcuları hızlı ve açık alanda oynamayı seven isimlerden oluşturacaksanız, orta sahanız mümkün olduğunca pasör olmalı. Bu da çapa bir 6'dan sıyrılıp, oraya kadro içinden bir çözüm demek. Garantici oyun sizi daha sağlam bir takım yapmıyor. Samsunspor, Süper Lig hedefliyor ve şampiyonluk mücadelesi verecek bir takım gibi hareket etmeli.

Şu aşamada "Ertuğrul Sağlam istifa" gibi söylemler boşa. Lig yeni başladı ve türlü aksilikler yaşanıyor. Hastalığıydı, sakatlığıydı derken, gerçek anlamda takımı bir arada göremedik. Şu an hoca değişse, Ocak ayında yeni bir transfer harekatı anlamı taşıyacak ve Adana Demirspor'un yıllardır yaşadığı döngünün içine girilecek. Buna gerek yok, önemli olan istikrar. Hoca da mutlaka süreçten dersler çıkaracak. Hepsinin öncesinde de, takım kampa mı alınır, herkes evden mi çıkmaz bilmem ama, her hafta 2-3 vaka açıklamasının önüne geçilecek.

2 yorum:

  1. Bu son maç özelinde savunma anlayışı çok kötüydü ilk golde 4 oyuncu çok kolay çalımlar yediler eksildiler , ikinci gol büyük derinlik verdiler , üçüncü golde yine çizgiden yapılan ortada arkası hücümcuya dönük kendi kalesine koşan bir kaç oyuncu vardı ertuğrul hoca buna çözüm bulmalı zira evet çeşitli nedenlerle bazı oyuncular eksik olabilir ama rotasyon daki oyuncuların da durumu bu olmamalı..orta sahada biraz kırılgan değilmi.? Potansiyelini takım halinde kullanamıyor samsunspor iki ,üç maç üst üste kazanıp öz güven yenilemesi gerekiyor bir futbol kültürü ve çok güzel bir mazisi olan "şehrinin " takımına sezon sonunda başarılar diler, gelecek sezon hemen yanımızda"ki samiyen deki misafir trübünün de görmeyi isterim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta saha sert değil ve klasik çapa 6 mantığıyla yol alamıyor. Her yere hamle yaparken, bazı kritik noktalar atlandı. Bence iyi bir kadro mühendisliği değil bu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir