15 Aralık 2020 Salı

Bu isimleri alırken düşünmüyor musunuz, neye göre karar verdiniz, beklentiniz neydi?


Samsunspor'un aşamadığı bir "bitiricilik" sorunu var. X maçı kazanmana yetecek sayıda pozisyona giriyorsun. Hele ki kendi sahanda berabere kaldığın maçlar ciddi anlamda "tek kale" şeklinde geçip, kaçırdığın pozisyonlar üzerinden konuşuluyor. Burada ibre Nadir Çiftçi'yi gösterse de, futbolcu özelinden bakmıyorum. Kadro mühendisliğini konuşalım, bu takımı kim ya da kimler kurdu, futbolcular nasıl seçildi?

Bu ligde farkınızı "yabancılar" belirliyor. Özellikle de hücum tarafında. Samsunspor'un da 1. Lig'de başarılı ya da iddia sahibi olduğu dönemlere bakın, hücum tarafında etkili ve uyum gösteren yabancıları vardı. Kağıt üstünde baktığımızda Tomane, Plumain ve Gyasi gibi hücumcularınız var. Forvetiniz iyi, kanatlardan beklenti sahibisiniz. Orta sahada Savicevic gibi oyun aklına sahip olduğunuzu düşünüyorsunuz. Savunmaya bakınca da Boli gibi bence Süper Lig ayarında bir stopere sahipsiniz.

Gün sonunda ise bütün bu yabancılardan aldığınız katkı 0. Kimi sakatlık, kimi formsuzluk, kimi uyum, kimi kalite tarafında sorun yaşadı. Ne derseniz deyin. Takımın en çok kazananları sahnede yok. Siz de doğal olarak geçen sezonki iskeletiniz üzerinden devam etmek durumundasınız. O iskelet ise alt ligi süpürür, bu ligde bir yere kadar yürür. Şu eleştirilir. Kadro istikrarını korumak doğru olsa da, çok daha iyi yerli hamleler yapılamaz mıydı?

Kadro mühendisliği burada tartışılacak. Tomane'nin alternatifi Nadir Çiftçi olmamalı. Nadir Çiftçi dediğimiz isim kanat özellikli bir forvet ve kariyerinde "gol" özelliği ile öne çıkan bir isim olmadı ki. Burak Çalık / Guido Koçer ikilisiyle oynuyorsun ya da, bir yere kadar giderler. Gyasi ve Plumain gibi 2 kreatif kanatın var, adamların sahada varlığı yok. Kağıt üzerinde iyi isimler de, neden bu görüntü? Orada hoca da eleştirilebilir işte, acaba futbolcuya dokunamıyor mu?

Bu konu biraz da teknik direktör dokunuşudur. Futbolcuyu ayağa kaldırmak, kazanımı içeriden yapmak onun işi çünkü. İlk etapta Ertuğrul Sağlam'ı eleştiremem desem de, şu gün çok net eleştirilir. Aşama kaydeden futbolcu yok çünkü, geçen sezonki iskelet olmasa görüntü daha da vahim olacaktı. Kadro mühendisliği tarafında ise çoğu pozisyonun alternatifi bile yok. Orta sahada nicelik anlamında eksik kalıyorsun, forvetinin alternatifi, bence sol bekinin de alternatifi yok. Ya da elinde tonla stoper var, fark yaratan hangisi?

Transferde aktif olmak önemli de, her şey transfer de değil. Özellikle yabancılar tarafında büyük maliyetler var. Maaşlar yüksek, bonservisli alınan futbolcular var. Ülkenin geldiği nokta, döviz kuru. Tonla mesele yani. Bazı hamleler, alternatif üretmek bence de lazım. Asıl lazım olan ise, teknik direktör dokunuşu, bu isimleri ayağa kaldırabilmek. Adana Demirspor'u eleştirirken, o konuma düşmek var. Samsunspor ciddi yatırımlar yapsa da, farklı olmalı. Her yıl başarı uğruna topyekun değişen, paralar saçan bir takım haline gelmemeli.

Şu ligde başarılı olmak gerçekten zor değil. Yarın 3 maç üst üste kazansan, bir anda kendini zirvede bulabilirsin. İstikrarın ucundan tutan yürüyor zaten. Herkesin herkese karşı kaybedebildiği, olmadık puan kayıplarının olduğu bir lig. Bugün puan durumuna bakın, herkes birbirine yakın ve ciddi şansı var. Hava değişmeli, Ocak ayı da iyi geçirilmeli, burası kesin. Ama teknik direktörün de dokunuşu gelmeli artık, bu isimleri alırken düşünmüyor musunuz, neye göre karar verdiniz, beklentiniz neydi?

2 yorum:

  1. Samsunspor'u çok yakından takip etmediğim için yorum yapmam ne kadar doğru bilmiyorum ama hocadan bir dokunuş beklemek ne kadar gerçekçi bilemiyorum. Ertuğrul Sağlam çok tuttuğum bir hoca değil doğrusu ama pandemi ve bu mali şartlar altında, oyuncuların maaşları doğru düzgün ödenmezken, ne kadar iyi hoca olursanız olun, oyuncuları oyuna kanalize etmek, hedefe odaklanmalarını sağlamak çok ama çok zor. Her şart altında bunu başaran hoca büyük hoca oluyor işte ama herkeste bir Fatih Terim değil. Kısa süreli başarı odaklı bir camia da altyapıya önem vermek, istikrarlı bir düzen oturtmak imkansız. Görevde kalıp kalmaması 3 yenilgiye bakan yönetimlerin veya hocalarında ne bunu sağlayacak cesareti ne de vizyonu var. İnşallah olmaz demişsin ama Samsunspor'unda malesef akıbeti para saçan ve sonrada batan kulüplerden farklı olmayacak. umarım yanılırım tabii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an oyuncuların maaşını düzgün ödeyen 2 3 kulüp varsa, biri Samsunspor'dur. Yatırım büyük, haliyle de başarı beklenti. Ertuğrul Saglam'i ben de tutmam ama bir şeyler beklemek de doğal. Haliyle yazılanlar çok gerçekçi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir