7 Aralık 2020 Pazartesi

FM 21 #1; Diagne'nin gerçekte de böyle gol sayılarına ulaşmasını dileriz


Ve çok beklenen Football Manager 2021 yazısı. Bu yazıyı yazmak için ilk etaptaki güncellemelerin tamamlanmasını bekliyordum. Betanın ilk yayınlandığı günden bu yana deneyimliyorum. 2-3 tane de Galatasaray'la kariyer denemem oldu, içlerinde daha da başarılı olduğum sezonlar vardı. Yine de oyunun son haline kadar tam anlamıyla oynamadım, sezonları dahi tamamlamadım. Gerçek anlamda oynadığım ilk sezon bu diyelim ve üzerine bir şeyler yazayım.

FM 20'e oranla sevme nedenim yeni maç ekranı ve oyunun yükleme hızı. En az 11 tane lig oynanabilir durumda açık ama oyun çok hızlı yükleniyor. Kayıt süreleri, günlerin geçişi oldukça hızlı. Bilgisayarım da müthiş bir bilgisayar değil, buna rağmen güzel. Bu da sıkmıyor işte. Basın toplantıları, futbolcularla kişisel ilişkiler, maç ekranı, daha detaylı istatistikler derken önemli bir değişim var. Kaleciyle karşı karşıya kaldığınızda kaçan saçma goller, kalecilerin çılgın işler yapması gibi şeyler de kaybolmuş. Çok daha gerçekçi değilim. FM 20'de beğenmediğim noktalar, 21'de yok diyebiliriz.

Oynadığım sezona gelirsek. Beklediğimden zor geçti. Lige iyi başladım aslında, Şubat dönemine kadar da iyi geçtim. Avrupa Ligi'ne kaldım, grupta 6'da 6 yaptım (Roma gibi rakiplere karşı), ligde de iyi gidiyordum. Sonrasında sallanmaya başladık işte, çok abuk puan kayıpları geldi ve 8 puan farkla öndeyken, bir ara Fenerbahçe'nin gerisine dahi düştüm. Son dönemde yeni bir toparlamayla işi kurtardık ve 1 hafta kala şampiyonluğu ilan ettik. 4-3-3 başladım, 4-2-3-1 ile bitirdim. Yeni sezonda daha farklı bir kurgu arayacağım, oynadığım futbol keyif vermedi.

Türkiye Kupası'nı da kazandım bu arada, işler o kısımda biraz daha rahattı. Lig anormal uzun ve maç takvimi deliriyor. Avrupa Ligi'nde 2. eleme turu 2. ayakta Leipzig'e penaltılarla elendim. Orada devam ediyor olsam, ligde de sallanmışken, şu sıkışık maç takviminde şampiyonluk zora girebilirdi. Pandemi kaynaklı özel bir fikstürdü. Oynayanlara önerim, rotasyonunuzu olabildiğince geniş tutun. Yoksa büyük sıkıntı yaşarsınız.


Diagne 42 golle gol, Arda Turan da 17 asistle asist kralı oldu. Diagne çok çılgın golcü, ilk sezon kesinlikle onunla devam edin. Arda Turan'ın asistlerinin kaynağı da duran toplar. Transfer soracaklar olacak, ben ilk transfer dönemini tüm takımlara yasakladım. Mevcut ile başladım ve ara transfer dönemine kadar transfer yapmadım. Ocak ayında ise Yunus Mallı, Pato ve Ahmed Musa'yı aldım. Falcao, Feghouli ve Babel'den de çıktım. Bunun nedeni biraz da maaş bütçesini açıp, bonservissiz isimleri bağlamaktı Yeni sezon için değişim olacak, bonservissiz bağladığım birkaç tane iddialı isim var. Hatta 1-2 sürpriz isim daha eklenebilir. Bazı futbolcularıma teklifler gelecek, önemli satışlar yapacağız.


Klasikleşmiş olduğu üzere genç isimleri de paylaşalım. Emin Bayram son dönemi sakat geçtiği için biraz düştü, yoksa en çok gelişen ve şans bulan o. Bartuğ Elmaz da iyi gelişiyor, 4-3-3 için çok ciddi bir 6 numara adayı. Ali Yavuz Kol'a pek şans veremedim. Sürpriz ise Recep Gül. Hiç ihtimal vermezken, bulduğu 1-2 şansı iyi kullandı ve rotasyonun net parçası oldu. Yeni sezon için Atalay Babacan, Yunus Akgün, Süleyman Luş ve Erkan Süer de takımlarında iyi gelişti. Atalay Babacan'la FM 20'de yaptıklarımı takip edenler hatırlar.


Oyunla alakalı ya da futbolcu, taktik gibi konularda sorusu olanlar yorum kısmına yazabilir. Oradan da konuşmaya devam ederiz. Bunu seri gibi ilerleteceğim, sıkılana kadar böyle. Gerçekte uygulanacak yabancı kuralı burada da geliyor bu arada. Yabancı sayısı düşecek, ilk 11'e yerli zorunluluğu, hatta altyapı ve belli yaş grubu oynatma zorunluluğu gibi şeyler gelecek. Bu da beni heyecanlandırıyor. Zorluk yaşamam, çünkü her FM'yi öyle oynarım. 14 yabancı hakkı olur ama 5-6 yabancıyla ilerlediğim sezonlar oluyordu.

12 yorum:

  1. Abi selam. Dün ilk sezonu bitirdim bende. Sezon başında babel feghouli belhanda ve falcao ile yolları ayırdım. Jese lingard ve jese rodriguez i kiraladım. Sezona kayseri önünde 9-0 lık bir başlangıç yaptım. Emre Kılınç, Diagne, Luyindama, Taylan müthiş bir sezon geçirdiler. Marcao devre arası gitmek istedi tutamadım. 18 milyona transer yaptı. Diagne 30 golle gol kralı oldu.Devre arası Ali Akman'ı almıştım. Her oyuna girdiğinde attı. Baştuğ da çok iyi gelişti. Velhasıl kelam 102 puan ile şampiyon oldum. Oyunu çok beğendim. Nacizane paylaşmak istedim. İyi günler abi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben transferi kapatıp başladım, böylesi daha keyif verir oldu :(

      Sil
  2. (Emre)
    Abi gercekte su kulupte sportif direktør sen olsan keske.
    Gercekci olup benim de su anda takimda gørmek istedigim 3 ismi almissin takima (Yunus, Musa, Pato). Iki soru:
    Falcao, Babel ve Feghouli icin bonsvervis alabildin mi?
    Ilk 11 de surekli kulandigin isimlere baktim, Belhanda yerine Donk/Etebo terichin neden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Transferi kapatmasam, kafadan satış yaptığında Falcao ve Babel'den bonservis almak mümkün. Kapattım, o iş Ocak'a kaldı. Falcao'nun maaşının sadece 500 binini ödeyerek Gençlerbirliği kiraladı mesela :) Babel'i sattım 750 bine ama maaşının 1.2'si bendeydi. Falcao'yu yaza satabildim, tabii maaşının 2.5'u bende. Feghouli'yi 3-4 arasına Araplar alıyor.

      Bu ilk 11 kullandığım ilk 11 değil. Oynadıkları pozisyonlarda aldıkları puana göre oyun yıl sonunda kendi oluşturuyor. Belhanda banko adamımdı yoksa. Bir ara sakatlandı, 2 ay yoktu. O ara puan ortalaması düştü. Etebo devreye girdi, onun da kötü maçı yoktu.

      Sil
  3. Tek bir sorum olacak devre arası veya sezon sonu Falcao'nun sözleşmesinden nasıl çıkabildin ben hiç çıkamadım bugüne kadar ne yaptıysam olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda verdim yanıtı. Devre arası 500 bin maaşı karşılığı Gençlerbirliği'ne zor kiraladım. Yıl sonu da 2.5 maaşını karşılayarak sattım :( O da 250 bin avro bonservis.

      Sil
  4. Bilgisayarımı FM 2020'ye göre ayarlamak için baya uğraşmıştım. Uzun süre oynayamamistim hatta. Oyunun kasmaması çok güzel haber.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takılması kastım değil benim, yükleme hızı :(

      Sil
  5. 42 olmaz da bu sezon 22 gol atsın sırtımda taşırım :)
    güvenirsek atabilir ayrıca.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir