16 Nisan 2021 Cuma

2 yerli kaleciye güvenip yola çıkmak da pek Galatasaray'a özgü bir hareket değildi


GSCimbom (@GSCForum) hesabından güzel bir paylaşım. Aradığım nostalji bu işte. Galatasaray'ın son 20 yılda en az gol yediği sezon 2007 - 2008. O sezon da sadece 23 gol yenmiş. Tabii bu lig istatistiği. 34 haftada yenen 23 gol, müthiş başarı değil mi? O sezonun yeterince hakkını vermiyoruz diye düşünüyorum. Feldkamp'la birlikte gençleşen, biraz daha maliyetleri aşağı çeken (Lincoln transferi haricinde), yerli futbolcularla yürüdüğümüz bir sezon.

Kadroda birçok yabancı olsa da, istikrarlı anlamda bir tek Nonda'dan katkı aldık. Yeri geldi 11 yerliyi dahi gördük. İşin bir hikaye kısmı daha var. Galatasaray adına yerli kalecilerle pek yürümeyiz. Ben kendimi bildim bileli böyle de, öncesinde de durum çok farklı değil. Ne zaman yerliye dönsek bir eksiklik oldu ve iş yabancı kaleciye kaydı. Taffarel ve Mondragon gibi de 2 istikrarlı yabancı kalecimiz oldu. Bugün de Muslera.

2007 - 2008 sezonuna girerken ise Mondragon'la sözleşme uzatılmadı mesela. Sözleşme uzatılsa, en az 2-3 sezon daha gideri olacaktı. Galatasaray'dan da Köln'e gitti zaten. Orkun Usak, Kayseri Erciyesspor'dan geldi. Aykut Erçetin de yılların kalecisi zaten, çok uzun süre Galatasaray'da devam etti. 2 yerli kaleciye güvenip yola çıkmak da pek Galatasaray'a özgü bir hareket değildi. Buradan bakınca da "yeterli değil" diye düşündüğümüz kaleciler.

Orkun Usak, Kayseri Erciyesspor'da iyi bir performans gösterse de, küme düşmüşlerdi diye aklımda. O sayede uygun bir bonservise transfer edildi. Feldkamp da direkt olarak formayı ona verdi ve kendisiyle yola çıktı. Uzun zaman da kaledeydi. Bence yetmedi tabii, hataları vardı. Ligde çok az gol yesek dahi, orayı doldurmak başka. Nitekim sezonun son bölümünde Aykut Erçetin kaleyi aldı ve o son 6-7 haftayı oynayan isimdi. Onun performansı ise bence çok daha iyiydi.

Aykut Erçetin, Galatasaray'a transfer olduğunda çok ciddi bir potansiyeldi. Bunu da ilk etapta yansıttı hatta. Önünde Mondragon gibi bir istikrar olunca, kaleyi almak zor tabii. Yine de en güvenilir 2. kalecimizdir. Okan Kocuk'a kadar 2. kaleci bulmakta da zorlanıyorduk. Orkun Usak için ise çok fazla yorumum yok. Beğenmezdim çünkü, orayı doldurmak zor işti. Yine de olay düzende yatıyor. Fark yaratan kaleci çok şey de, iş oynadığın futbol, düzen, sistem daha önemli.

16 yorum:

  1. Doninant futbol oynadığımız güzel bir sezondu. Şampiyonlar liginde çeyrek final yapan Zico'nun Fenerbahçe'sini, 10 tane yerli ile hocasız bir şekilde yenip şampiyon olmuştuk.

    YanıtlaSil
  2. tekrar yapabilirdik. 2.5 milyondan 3 senelik sözleşme saçmak yerine okan fatih berk ile de devam edilirdi.

    YanıtlaSil
  3. Keşke yine dönsek. Okan'i kazansak ve düzenli oynamaya devam etse. Altay, Uğurcan ve Ersin'in toplam ücreti Muslera'dan düşük yahu. Atiba da efsane ama yenilerken makul fiyatlarla yeniliyor, efsane diye klubun tapusunu vermediğimiz kaldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönemezsin. Elinde Muslera var, saydığın kaleciler kalitesinde bir yerli kalecin de yok.

      Sil
    2. okan ile altay yer değiştirse aynısını altay için derdin. okan çok yetenekli kaleci. fb'de olsa milli olur. altay burada olsa muslera var diye çürür.

      Sil
    3. Fenerbahçe'de bu kültür var, bizde yok. Tabii olmayacağı anlamına gelmez. Yine de Muslera çok uç kaleci, devam ediyorsa da onunla yürürüm. Değerlerimizi değersiz kılmayı asla anlamadım. Muslera var diye elbette oynayamaz, Muslera daha iyi kaleci.

      Sil
  4. Takım oyununun ve bir sistemin ne kadar önemli olduğunu gösteren sezonlardan birisidir bizim için. O sene şampiyonlukta kilit rol oynayan birçok isim sonraki senelerde bizim engin futbol bilgisine sahip taraftarlarımız tarafından beğenilmedi. Fakat sonraki sezonlarda eksik olan kalite değil sistem ve sağlam antrenman temposuydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takım oyunu, sistem, düzen her şeyin önünde.

      Sil
  5. Sezon ortasında yönetim değişmesine ve hoca gitmesine rağmen şampiyon olmuştuk. Bunu Türkiye üzerinde Galatasaray'dan başka hiçbir takım yapamaz. Kaoslar gerçekten Galatasaray'ı güçlendiriyor.

    YanıtlaSil
  6. Skibbe ve Rijkaard'la birlikte vizyon edindiğimiz topa sahip olma oyunundan önceki son sene. Mücadele gücü çok yüksek, fazla teknik beceriler olmasa da izlemesi çok keyifli bir takımdı. Bir bu takım bir de 2011-2012. Bunların dışında fiziksel olarak böylesine güçlü takımlarımız olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genç yapı bir de. Altyapısına da güvenen.

      Sil
  7. Su an kalede Aykut'un gencligi olsa kimseye begendiremeyiz ki bence de yerli kaleciler düzeyinde iyi de kaleciydi, Kalli'yi ayri severim futbolun zevkle izlendigi yillar, gencligimiz guzel gunlermis gercekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yedek kalecilerimiz içinde bence en iyisi ve istikrarlısıydı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir