5 Eylül 2021 Pazar

Fernando Lucas Martins & Galatasaray, fırsatın da fırsatı günlerine geldik


Transferde fırsatın da fırsatı günlerine geldik. Ana hedef, bu tarz transferleri "Avrupa Ligi'ne" yetiştirmek olmalıydı. Avrupa Ligi'ne yetişmediyse, transfere gerek yok gibi bir düşünceye katılmıyorum. Yetişmemiş olsa da, lig için de alternatifleri arttırmalıyız. Galatasaray'ın 6 numarasında da eksik olduğunu düşünüyorum. Başka arayışlar, alternatifler vardır mutlaka. 2.5 gün kaldı, süre artık çok az ve hamle yapmak da zor. Avrupa için panikle iş yapılmaması doğru olduğu kadar, lig için de böyle bu arada. Yine de transfer gerekiyor işte, umarım başarılır.

Geçen sezon, Beijing Guoan forması giyen Fernando şu an boşta. Yaz dönemi bir takıma gider diye beklerken, hala anlaşma sağlayamadı. Beşiktaş'la da adı ciddi şekilde anılmıştı. Yapılabilecek hamleler az çok belli. Bu yüzden de, Fernando isminin Galatasaray ile anılmasına şaşırmıyorum. Belki listenin sonunda tutuluyordu da, panik hamlesi olacağını düşünmüyorum. Kalitesini bildiğimiz, iyi bir futbolcu. Yeter ki doğru maddi şartlar oluşsun. 29 yaşında olmasına da takılmam. 6 numara adına biraz da tecrübe gerekiyor.

Galatasaray'ın ana problemi, geriden oyun kurmak diyebilirim. Bu yüzden de 6 numara için "regista" tarzında bir futbolcu bakılıyordur. Seri gündem olsa mesela, şu an hayır demezdim. O da Fulham ile iyi işler yapıyor ve artık transferine izin vermiyorlar. Fernando da bu tarz bir regista diyelim. Teknik ve pas özelliği oldukça iyi, geriden oyun kurabilen, topla çıkan, seni orta sahada yönlendirebilecek bir isim. Savunma tarafında sertliği, agresifliği çok ön plana çıkmıyor da, "imza hareketi" misali top çalma stili ile iyi top kazanıyor. Hızlı atak kesmekte oldukça iyi. Oyun aklıyla oynuyor çünkü.

Handikabı, bu sezon henüz maça çıkmaması ve bir süredir boşta olması. Hazır olması süre alacaktır. Bir anda geldi ve forma bulmaya başladı gibi bir durum zor. Onu hazırlamak için zaman gerekecek. Fiziksel durumunu bilmiyorum tabii. İyi de duran top kullanır, bunu eklemek lazım. Son transferlerle birlikte, o anlamda elimiz güçlenmiş olsa da, Fernando bu konuda daha farklı seviyede. Shakhtar ve Spartak Moskova günlerinden hatırlıyoruz. Özellikle de Spartak Moskova günleriyle. Çok sakatlık yaşamaz, istikrarlı futbolcudur.

13 yorum:

  1. Naçizane birkaç yorum bırakmak istiyorum bu güzel yazının altına. Bu oyuncu özelinde değil ama genel olarak GSdeki sıkıntının orta sahada oyun kurucu özellikli oyuncu eksikliği olduğunu düşünmüyorum. O baskı yendiği sürece çok birşey değişmeyecek, rakip bu sefer o 6 numaraya basıp rahat oynatmaz. Bence mesele daha çok zarar veriyor olsa da kısa pasla çıkış saplantısı. Taraftarda da bunun aksi bir görüş iletildiğinde kontrolsüz uzun vurulacağı düşüncesi var. Fakat tabi ki de bu ikisinin arası da var. Italya milli takımı baskı yiyince Bonuccinin isabetli uzun pasıyla çıkıyor, City aynı sekilde Ispanyol stoperlerini kullanıyor o durumda. Geride düzgün uzun vuranın, ileride de koşu gösterenin varsa uzun pasla da çıkarsın. Biz her maç bizi yakmasına rağmen kısa oyundan vaz geçmeyip puanlar kaybediyoruz. 6 numara gelse de bu iş sihirli değnek gibi çözmez.
    Ayrıca, onu oynatmak için takımın motoru olan Berkan Taylan ikilisinden biri kesilecek. Bu da dinamizm kaybı yaratabilir.
    Bunlara ek olarak, kesici özellikli 6 isteklerinde de şu nokta unutuluyor: GS orta saha mücadelesini kaybedip, o alanı rakibe bırakıp üstüne çöken rakipten gol yemiyor. Tüm goller top ayağındayken baskı altında yapılan sakarlıklardan geldi. Yani orta alanda öyle rakibi stoperlerle karşı karşıya bırakan bir geçirgenlik yok. Aksine genelde sette pek pozisyon vermedi. Orta alana örnegin Okay tipi daha durağan bir oyuncu sokmak bu seneki en büyük kazanımı yok etmek olacaktır. Daha fizikli olması genelde bir getiri sağlamayacak. Anahtar kelime artık dinamizm. 3 temel üstünlüğü var orta alanda dinamizm tercih etmenin: birincisi daha cok ikili mücadeleye girmeyi sağlıyor, hepsini kazanamasan bile rakibi surekli rahatsız ediyorsun ve konfor alanı kısıtlanıyor. Ikincisi, ilk maddede dediğim rahatsızlığın da katkısıyla daha fazla serseri top topluyorsun, ayaktan açılan vs toplarda orada bitme ihtimalin daha fazla. Üçüncüsü kazanılan topları hemen kaybetmek daha zor çünkü birisi hemen pas alternatifi olarak orada oluyor. Yani kısaca orta alanda bir kesici olacak diye birilerini değiştirmek gerekmiyor. O işi takımca koşarak çözüyorsun aslında. GSnin ihtiyacı baskıdan kurtulmak için oyun formatıyla çözüm bulmak (ki sen buna zaten değindin).
    Bir çare de yakalanan net pozisyonları bitirmek olacaktır. Dikkat edilirse ligde atılan tüm goller net pozisyondan değil, sonrasındaki ikinci toplardan geldi. Bu da yine dinamik oyun sonucu, topun etrafında çok adam olmasının getirisi. Ama işte her zaman alamıyorsun o ikinci topu. O durumda da rakibin senin sakarlığından attığı 1 gol onu maçın içinde tutuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam kelimesi kelimesine katılıyorum. çok doğru şeyler yazmışsın. bizim en büyük sorunumuz ve kanserimiz maalesef pasla çıkma. çıkarken yapılan sakatlıkların hepsi kalemize pozisyon oldu bazıları gol oldu. ısrarla bunu istemek denemek artık ciddi şekilde can sıkıyor. ayağına top geldiğinde 3'ten geriye sayan bomba misali luyindamayla pas oyunu ile çıkmaya çalışıyoruz. Allah sonumuzu hayretsin.

      Sil
    2. Pasla çıkmak kanser değil de, bunu yapamayacak isimlerle o oyunu oynamaya çalışmak sorun gibi. Hoca ısrar ediyor, felsefesi bu olmuş. Marcao dönerse, Nelsson ile birlikte iyi olacaklar.

      Sil
    3. O kadar yüzeysel eleştiriler ki kendimi cevap yazmaktan alıkoyamadım. Arkadaşlar aklınıza ilk gelen şeyin futbola 50 senesini vermiş insanların aklına gelmeyeceğini düşünmek hakikatten akıl tutulması. Dinamizm ile çözülmüyor görüldüğü üzere. Geçişte yumuşak kalıyorsun savunma önünde pozisyon almasını bilen oyuncun yok. Ps değil bu. Ayrıca kesici olarak düşünülen oyuncunun temposuz olduğunu kim söyledi? Galatasaray'ın yediği gollerin sebebi pas sevdası değil kalite eksikliği. Kadroda sırtı dönük oynamayı bilen oyuncu yok.

      Sil
    4. Guzel bir noktaya deginmis arkadas aslinda Super Lig icin Okay da olur yeterli defansif katkiyi yapar ama Fernando cok daha dinamik oyuncu su anki kadroya cok daha uygun.

      Sil
    5. Okay orayı tutar, alternatif olur. Çok kötülüyorlar da, o denli değil bence.

      Sil
    6. İlk yorumu yazan arkadaşın yazdıklarını daha önce burada birçok kez yazdım, arkadaşlarımıza göre biz ne arıyoruz 6 numara neymiş taylan pozisyon almayı bilmediği için pozisyon veriyormuşuz, defansif bir arkadaş iyi pozisyon alacağından sorunlar çözülecekmiş, arkadaşlar ikisi birbiriyle alakası olmayan konular birincisi defansif arkadaş hadi iyi pozisyon aldı nasıl oyuna sokacak tek bir plana sadık kalınan çıkış senaryolarında bu mümkünmü, taylandan ayağı iyi hemde defansif yönü çok iyi 6 numarayı çok zor buluruz hadi bulduk yine aynı sorunlar devam eder lütfen ayrıca okay konusunda 5 tane 3.bölgeye dikine pas bulamazsınız çünkü adam bu değil, işallah böyle biri gelirde sorunlar devam edince herkes anlar diyeceğim ama olan gs olur

      Sil
  2. Transferde 2 Eylül gecesinden beri baya bi sessizlik hakim Galatasaray cephesinde. Twitter'da haber bile çıkmıyor. En son böyle bişey olduğunda Abdurrahim Albayrak çıkıp ömer bayramla transferi kapattık demişti. Umarım böyle birşey olmaz zira bu 6 numara meselesi ciddi şekilde canımızı sıkacak ve kafamızdaki 3 tel saçta dökülecek... Bence çalışmalar var , sessiz ve derinden ilerlediğini düşünüyorum. sacha boey transferi gibi öğlen adı duyulup akşama KAP açıklaması gelen bir transfer istiyoruz artık. Umarım fiyaskoyla karşılaşmayız.

    YanıtlaSil
  3. Bence son ana kadar Gedson'u bekleyecekler ve birisi yedekte tutulacak Gedson olmazsa, ki olmayacak gibi, o ismi getirip transferi kapatacagiz.
    Fernando begendigim bir oyuncu hem bize yakin liglerde ciddi tecrubesi var, hem pozisyonuna göre hizli hem pas hem de sut becerisi var vana göre tam bizim kalemimiz ve 6 numaraya scout transferi degil tecrube gerekiyor umarim Fernando haberleri dogrudur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geliyor. Cepte birileri olsun da :(

      Sil
  4. Bizim asıl sıkıntımız geriden kısa pasla çıkma hastalığı.Çok ısrar ediyor hoca.Bakalım Nellson Marcao ikilisi oynayınca istediğini alabilecek mi.Ben Gedson'un son gün dahi olsa geleceğini düşünüyorum.Tahminim Benfica fiyatı iyice arttırmaya çalışıyor.Hocanın kafasında ortasahayı Taylan/Berkan - Gedson-Cicaldau-Kerem-Morutan ile oynama dusuncesi olabilir.Halil'de forvet olarak oynar.Bence çok iyi ve dinamik bir kadro olmuş olur.Muslera ve Aanholt dışındaki 11 oyuncuları 25 yaş ve altı olacak gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkarsın da, çıkabilecek futbolcularla çıkarsın. Olay o. Çıkmak için de, 6 numaraya net hamle yapman lazım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir