2 Ekim 2021 Cumartesi

Avrupa'da doğru yöntemi bulduk da, lig adına hücum daha fazlasını istiyor


Bakın bu detay önemli. Fatih Hoca'nın hücum adına "çok kuvvetli bir set oyununa ihtiyaç var" sözünü konuşmak lazım. Galatasaray'ın bu sezon temel problemi hücumda. Marcao ve Boey'in dönüşüyle, hem takım savunması, hem uygulamak istenilen pas oyunu gelişir de, ligin anahtarı hücumda. Her ne kadar "en çok gol pozisyonu üreten takım" gibi görünsek de, bunun şiddeti az. Çoğu maç da bu yüzden kayıp oldu.

Avrupa'da sorun yaşamazsın. Rakipler sana karşı "amansız" şekilde kapanmıyor. Sen de çok daha rahat alan buluyor ve geçiş oyununu oynuyorsun. Savunman iyi durumda, ayaktasın, tempon ve mücadelen olabildiğince yüksek. Lig ise hücum istiyor, daha baskın olmalısın. Rakipler kapanıyor derken, orayı açmakta sorun yaşıyorsun. Daha önce yazdım, Halil Dervişoğlu / Diagne 2'lisini bir arada kullanmanın formülünü bulmak lazım. Bence hoca da bunu işaret ediyor.

"Çok ciddi, çok kuvvetli bir set oyununa ihtiyacımız var. Bazı oyuncularımızın topla ilişkisinde sıkıntı var. Çok top kaybında çok iyi oynayamazsınız. Bunu güçlendireceğiz. Gerekirse formasyonda değişiklik yapacağım."

Halil Dervişoğlu'nu değerli buluyorum. Müthiş bir bağlantı futbolcusu ama ileride tek başına olduğunda sorun yaşayabiliyor. Fizik olarak yeterli değil, rakip stoperlerle bu mücadeleye girişemez. Biraz daha alan açılır ve onun daha serbest futbolu iş görür. Gol noktasında da net bir isim değil diyelim. Golcüden öte, oyun kurucu. Marsilya maçının ilk yarısının son dakikasında girilen pozisyonda, Kerem Aktürkoğlu'na 2 stoperin arasından müthiş bir pas çıkarıyor.

Göztepe maçının 2. yarısını hatırlayın ya da. Oyuna Diagne giriyor ve Halil Dervişoğlu'nun daha özgürleşmiş futbolu ciddi katkı veriyor. Birçok formasyon formülü var. Ligde 4-4-2 olur, Avrupa'da olmaz. Çünkü Taylan Antalyalı / Berkan Kutlu / Cicaldau 3'lüsünden ödün veremezsin. 4-3-3 olur, Halil Dervişoğlu daha sola yakın oynar. Ya da 4-3-1-2, 4-1-2-1-2, 4-3-2-1 gibi oynar, Halil Dervişoğlu tamamlayıcı forvet, direkt 10 numara gibi de oynayabilir. Morutan'ı da böylece merkeze kaydırmış olursun.

Bu dokunuş Rizespor deplasmanında gelmeyebilir ama Milli Takım arasında mutlaka çalışılacaktır. Özellikle lig adına dokunuş bence de gerekiyor. Avrupa'da doğru yöntemi bulduk da, lig adına hücum daha fazlasını istiyor. Bunun da yolu, Diagne ile biraz daha rakip yarı sahasında kalıp, Halil Dervişoğlu'nu onunla birlikte kullanmak. Top kayıpları, hücumda setlerin olmayışı ya da zayıf olması. Bunlar negatif etmenler, kısır oyunlar oynuyoruz.

12 yorum:

  1. Halil tipik bir 2. forvet oyuncusu. Tek başına 9 numarada işe yaramıyor. Ama Diagne ile oynarsa o zaman baya katkı yapabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. forvet de olur, kanatlara da deplase olur.

      Sil
    2. Halil tipik yardimci forvet tüm düzenim üzerine kurulacagi isim degil zaten rakamlar da bunu söylüyor gol beklentisi en yüksek takimken rakiplerimizin yarisi ayarinda bile bitiremiyoruz adamlar ne yapip edip 2 golü buluyor bizim tek forvetli düzen ligin en zayif takimlarina karsi bile ise yaramiyor ne yazik ki.

      Sil
  2. Rakip yarı sahaya yerlestigimizde sahaya genişlemesine iyi yayılıp topun yönünü hızlı bir şekilde değiştirebilmek zorundayız. Bu da yetenekli futbolcular ve belli bir süre birlikte oynamakla olur ilk şart belli oranda mevcut ikincisi de yavaş yavaş olacak diye umut ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil Dervişoğlu da o yeteneklerden biri aslında, top kullanımıyla.

      Sil
  3. hem formasyon, hem de duran top çalışması da gerekiyor.
    kapanan takımları açmanın bir yolu da duran toplar. mutlaka organizasyon çalışmak şart.
    bu açıklama birazcık umut verdi açıkçası.
    4-3-2-1 sistemini denenmesini isterim.
    takım halinde çok fazla pas hatası yapıyoruz.
    bitiricilik problemi var
    ve de son paslarda ciddi sıkıntı var. ceza sahasına kadar gelip sürekli yanlış kararlar veriyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duran top çalışması oluyor da, maçına göre. Seçiyoruz orada, bu yanlış :( Cicaldau'nun şu kavis alan kornerleri müthiş avantaj yoksa.

      Sil
    2. Evet bunu birkac taktik analiz programinda da izledim, Cicaldau'nun kornerleri bu kadar iyi kullanirken sonuclandiramamak uzerine analizler olmustu adamin Romanya'daki istatistikleri hic fena degil bu konuda ama burada bitiremiyoruz iste tek silahimiz Luyindama gibi uzunlar orada da kadro istikrarimiz yok.

      Sil
    3. Organizasyon gerekli. Zayıf kalıyoruz o anlamda.

      Sil
  4. çare belli diagne :)
    rakip stoperler inanılmaz konsantre oluyorlar ona çok alan açıyor. hatta bence gereksiz derecede önlem alıyorlar :) bizim için hava hoş tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diagne de iyi top tutuyor, çok faydalı arkası için.

      Sil
    2. Katiliyorum, Diagne Fenerbahce'de olsa kadroya ilk yazacaklari isim olur, hocanin formasyonu degistirebilirim aciklamasinda da bence Diagneli bir düzen var.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir