7 Ekim 2021 Perşembe

Geri dönüşler şampiyonluk alameti olsa da, bizdeki görüntü çok başka


Süper Lig'de oynanan 8 haftada, 3 kez ile geriye düştüğü maçlarda en fazla galip gelen takım Galatasaray. Geriye dönüşler güzel de, bu kadar kısa zaman içinde, sürekli aynı senaryoyu yaşamak kötü. Galatasaray'ın bu sezon tek bir tane bile rahat maçı yok. Giresunspor deplasmanı dışında da, 2 farklı galip geldiği maç da yok. Hatta, Rizespor maçına kadar, bir maçta 3 gol atmışlığı da yoktu. Böyle düşününce, lig açısından görüntü çok da parlak değil.

Geçen sezon da tam tersiydi. Geriye düşülen maçlarda bir türlü geri dönemez, hatta berabere kalmakta dahi zorlanırdık. Son hafta oynanan Yeni Malatyaspor maçına kadar bu durum böyle geçmişti. Belki de şampiyonluğa mal olmuştu o iş. Geriye düşülen maçlarda beraberlik bir şekilde sağlanıyordu da, galibiyet aranırken de geriye düşüp, maçı kaybediyorduk. Bu sezon ise geri dönmeyi başarıyoruz ve kazandığımız oluyor.

Ne diyorduk geçen sezon, orta saha boşaltmalı 4-4-2'ler büyük sorun. Orta sahadan biri çıkıyor, forvete biri geçiyordu ve orta sahayı tamamen boşaltıyorduk. Bu sezon da 4-4-2'lere dönüyoruz, orta sahadan 1 kişi eksiliyor ama dinamizm var, daha genciz. Haliyle de 4-4-2'leri kaldırabiliyor, hatta daha iyi oynuyoruz. Geri dönüşlerin temel kaynağı bu diyebiliriz. Kadro yapın iyi ve dinamik olunca, elin güçleniyor ve düşündüğünü daha net uyguluyorsun.

Forvetin eksik olurdu, Donk'u atardın oraya. Sorun aslında, elini güçsüzleştiriyor. Bugün ise 3 tane net forvetin var, hatta 4 diyelim. Orta sahan ağır ve yaşlı kalabiliyordu, bunu da aştın. Daha dinamik, hareketli isimlere sahipsin. Keşke geri düşmesek de, maçları daha rahat kazanabilsek. Şimdi buna odaklanacağız. 2-0'lardan da maç verdik. Şu maçlarda skoru erken alıp, korumak, hatta daha da arttırmak lazım. Rahat maç izleyemiyoruz ve bu durum böyle devam etmez. Geri dönüşler "şampiyonluk alameti" olsa da, bizdeki görüntü çok başka.

10 yorum:

  1. ben şahsen şampiyonluğu zor görüyorum. her sezon aynı hikaye. lig başlıyor; 1 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet diye geçiyor haftalar. ta ki ikinci yarının ortalarına kadar. sonra yok 6'da 6 yok 8'de 8 yok 10'da 10 gerekiyor derken uğraş uğraş dur. ama tabi papaz her zaman pilav yemiyor. geçen sezon bunu çok acı bi şekilde yaşayarak 1 gol fark ile şampiyonluk kaçtı. halbuki lig başında "nasıl olsa telafi ederiz" rehaveti ile puanları bol keseden dağıtmasak ne kadar da güzel olacak herşey. hoca da yine aynı şeyleri söylüyor, toparlayacağız, telafi edeceğiz filan. 8 haftada sadece 4 defa kazanabilmişiz. ortalama 2 maçta bi galibiyet. bu sezon artık 15'de 15 challenge filan yapacağız heralde çünkü bjk(tam kadro olduklarında) ve ts biraz zor bırakır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kolay görmüyorum ama gençlerin gelişimi benim adıma daha kıymetli bu yıl.

      Sil
  2. Öne geçtiğimiz maçlarda da önde kalabilirsek bu iş olur :)

    YanıtlaSil
  3. herşey hocanın bir sistem oturtup onda kararlı kalmasına bakıyor. Şu ana kadar kafasındaki düzenin bu takımın yapısına ve ruhuna uygun olmadığı aşikar. Genç, dinamik, tempo yapabilecek bir takımımız var. Bu takımın oynayabileceği tek bir oyun var bence o da: dikine, geçiş oyunu. Sürekli ve sayısız paslar yaparak rakip kaleye yaklaşma oyunu bu kadronun ruhuna taban tabana zıt. bu takımı koşturmak lazım. Top rakipteyken tüm alanları kapatıp, kompak bire şekilde rakibe basıp, önde karşılayaıp oyun kurdurmamak ve kaptığı serseri toplarla direk kaleye gitmek bir hucüm opsiyonu olabileceği gibi; top sendeyken de evelemeden gevelemeden hemen oyunu rakip kaleye yığmak ve sonuç almak da 2. opsiyon olmalı.
    Ama hoca inatla bunun tersine uğraşıyor. Üstümüze olmayacak bir elbise de ısrarlı. Neden bu hayale kapıldı anlamıyorum. 115km ve üstü koşu kapasitesine sahip takımla rakibe amansız baskı yapabilirsin, stoperleri orta sahaya kadar çekip oyunu sıkıştırabilirsin. Bu oyunu ligdeki en az 32-33 maçta rahatlıkla yaparsın. UEFA maçları ve derbilerde geride bekle, kompak dur eyvallah ama diğer maçlarda basman lazım. Trabzon deplasmanında bile oyunu önde kurduk anında 2 tane gol bulduk. Ne zaman geriye yaslandık golleri yedik.
    Kadoroyu ve oyuncuların tiplerine iyi bakmak lazım. Topla ilişki zayıfi pas becerisi düşük o kadar çok oyuncumuz var ki. 8 tane geriden çıkarken gol yemişiz. Kalecimiz dahil bu pas oyunununa yatkın değil işte. Marcao da dönse farketmez. Marcao'un olduğu tüm Avrupa kupası maçlarında yine o pas oyunu oynanmadı. Geride bekledik, kompak durduk vs..
    Herşey hocanın buna karar vermesine bakıyor.
    geriden pasla çıkma, duran toplardan gol yeme ve gol bulamama gibi kronik meseleleri umarım 15 günlük arada çözüp gerekli değişikliği yapar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem oturur da, futbolcu istikrarı daha mühim nokta bence. Yoksa bir oyun var, kimse yok diyemez. Sürekli rotasyon olunca, roller oturmuyor. Avrupa ile ligin farkı bu.

      Sil
  4. Geriye düşüp çeviriyoruz eyvallah ama öne geçip maç verdiğimiz de oluyor. Kasımpaşa ve Trabzon maçlarında 2-0 dan dönüş verdik maalesef. İnsan böyle olunca resmen diyor ki "rakip 1 tane atsında biz ona göre oynayalım" :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar fazla geriye düşmemek lazım. Sürekli bu şekilde gitmez.

      Sil
  5. geriye düşme konusunda da geri dönüş kısmında da ne yazık ki kenar yönetimin ciddi negatif etkileri var. hala bazı geri düşülen maçlarda orta saha yanlış şekilde boşaltılıyor ama allahtan kalan isimler mücadele etme hususunda çekingen değil.

    forvet hususunda elindeki gol konusunda şu anda en meziyetli isim diagne ama sen onu 3. forvet olarak görüyorsun. hadi bu olabilir ama o zaman senin orta sahan yada kanat forvetlerinden skor katkısı alman lazım. morutan henüz iki gol atabildi. kerem sezona hızlı girdi ama son haftalarda sahada kafası kesik tavuk gibi dolanıyor.

    mücadeleden kaçmayan genç ve potansiyelli bir kadromuz varken 433 inadı yerine özellikle iç saha maçlarında 4231 gibi düzenleri düşünemez miyiz diye içimizden geçmiyor değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an orta saha boşalıyor demem, çünkü o eksikliği kaldıracak tempoda isimlerin var. Geçen yıl bu yoktu. Haliyle de çift forvete dönüşler doğru.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir