1 Ekim 2021 Cuma

Morutan'ı sağ kanadı düşünerek değil, yetenekli olduğu için aldık


Galatasaray'ın "hücum" tarafındaki en yetenekli ismi olduğundan kimsenin kuşkusu yok. Tek başına maç kazandıracak, seni ipten alacak bir futbolcu. Yaşının genç, potansiyelinin büyük olması da transferin başarısını gözler önüne seriyor. Maddi şartları o kadar iyi ki. Bu transfer derslikti. En doğru maliyete inmesini bekledik, sabrettik, taraftarın heyecanına kapılmadık ve doğru anda işi bitirdik. Morutan'ın gelecekte kazandırabileceği çok şeyler var. 

Şu zamana kadar gelen süreci de sık sık konuştuk. Israrla sahada tutulması gerektiğini düşünüyorum. 45'de oyuna almak ya da çıkarmak yanlış hareket. Elbette eksikleri var, yaşı henüz 22 ve ilk Avrupa deneyimi. Zamanla, oynayarak bunları aşacak. Aşması için de oynaması gerekiyor, basit bir denklem. Hücum organizasyonunun tam anlamıyla oturmadığı ortamda, Morutan gibi bireysel yeteneklerin önemi çok daha büyük. Bunu Kerem Aktürkoğlu için de düşünüyorum.

Morutan'la alakalı, merkezde mi yoksa sağ kanatta mı oynamalı üzerinden tartışmalar var. Daha önce söylemiştim, merkezdeki potansiyelini daha yüksek görüyorum. Özgür çünkü, belli bir alana sıkışıp kalmıyor ve kaleyi cepheden aldığı için de yeteneği daha net ön planda. Şu konuşuluyor, biz onu sağ kanadı düşünerek aldık diye. Katılmıyorum, biz onu yetenekli olduğu için aldık. Bugün sağ kanat oynar, yarın merkez, ondan sonraki gün 10 numara. Fark etmez bu.

Yine de şu an kendisine sağ kanatta ihtiyaç var. Formasyon belli ki bu şekilde devam eder, değişiklik olmayacak. Orta sahanın merkezinde de birçok alternatifin olup, sağ kanat rotasyonu o denli derin olmayınca, Morutan orada oynayacak. "Kanat oyun kurucu" profiline ihtiyaç var çünkü. İçeri doğru kat edecek, şutunu ve oyun aklını kullanacak. Feghouli orada oynarken "serbest" bir rolü vardı, Morutan da buna alışacak.

Örnek veriyorum, 4-3-2-1 gibi oynasan, forvetin arkası Kerem Aktürkoğlu / Morutan olabilir ve 2 isim de hem merkez, hem kanatlara deplase olur. Özgürlükleri olur yani, daha rahat hareket edilir. Orta sahan tempolu, bu isimleri taşırsın. Taşımana da gerek yok ayrıca, pres içinde, mücadelede varlar, 2'li mücadele pek kaybetmiyorlar. Alternatifin bol, tek plana takılı kalmana gerek yok. Morutan gibi isimlerin varlığı elini güçlendiriyor.

10 yorum:

  1. Katılıyorum morutan ve kerem biraz daha savunma görevlerinden arındırıp özgürlük tanımak gerekiyor o zaman enerjilerini hücuma kullanabilirler ve yeteneklerini de çok daha net yansıtırlar. Kerem de savunma fazlasıyla yapıyor artık ama hala onun kanadı süzgeçe dönüyor deniyor. Pva nın aşırı geçirgenliği neden acımasızca kerem e yıkılıyor anlamıyorum. Keza sol iç de çalışkanlığı ile ön plana çıkan Berkan oynadı ona rağmen sol taraf yine aksıyor sebebi pva çünkü de o yüzden yani sırf etiketli oyuncu diye eleştirilmiyor, onun yerine kendini her maç yırtan gençler eleştiriliyor.Hem fazlasıyla top kaybı yapıyor hem de savunma yapmıyor ortaları bloklamıyor ve yenilen goller ise hep onun tarafından. 20 yaşında olan sacha boey değil de sanki pva gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-3-2-1 olur onun yolu da. Gerçi 2si de savunma destekli, özellikle Morutan.

      Sil
  2. Zaten 4-3-2-1 gibi halfspacelerde topla buluşmalarını istiyor hoca. Berkan veya Taylandan biri yanında cica önünde morutan serbest çok daha dengeli olur sanki

    YanıtlaSil
  3. şu beyaz forma aklıma getirdi. ben bu seneki sigara paketi formayı açıkçası hiç sevmedim. böyle parçalı olacağına hiç olmasa da olurdu. keşke bütün sezonu ana forma beyaz, ikinci forma siyah şeklinde geçirsek.

    ana forma beyaz olur mu diyenlere 2001-02 sezonu derim. sezonun genelinde giydik. yolun sonunda şampiyonluk da gelmişti 20. yıl dönümü :)

    YanıtlaSil
  4. Cok güzel yazmissin yine ben fanatik bir taraftar olarak top ayagina geldigi zaman heyecanlandiran tek oyuncumuz seklinde özetliyorum Morutan'i, en son Sneijder'de ve Feghouli'nin sampiyon yaptigi sezon bunlari hissettiriyorlardi, umarim bizdeyken birkac sene izleyebiliriz bana göre Uefa'da bu gruptan cikip ileri turlara gidersek en az 3 4 oyuncumuzu alirlar bu sezon sonu, en basta da Morutan'i elbette.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etiketli isimlerle değil de, gençlerle yaşayalım işte heyecanları :)

      Sil
  5. Hücumdaki en teknik oyuncumuz. Yıllardır Feghouli canı isteyecek de oynayacak diye beklemek o kadar kötüydü ki. Morutan ilaç gibi geldi takıma

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir