18 Kasım 2021 Perşembe

FM 22 günlükleri #1; Finallerin takımı olamamak


Samsunspor'la bir sezon oynadım, Galatasaray'la ilk etapta verdikleri 18 milyon avro'luk transfer bütçesiyle de denemem olmuştu. Her 2'sinde de rahat başarılar gelmişti. Asıl kariyer bu oldu diyelim, devam edeceğim. İlk sezon transferi kapatarak başladığım bu sezonda, tahminimden daha başarılı oldum. Şampiyonlar Ligi ön elemelerini geçmek ciddi bir süreç. PSV, Celtic ve Shakhtar'ı eleyerek başladık. Lig zaten rahat. İlk etap zorlasa da, takım oturmaya başladıkça sonuçlar alınıyor.


Şampiyonlar Ligi'ne katılmayı başarı görürken, grubu görünce 3. olmayı hedefledim. Sporting'i geçerim diye düşünüyordum, onlara 2 maçta da kaybettim. Atalanta'yı ise her 2 maçta yendim. Atalanta da Real Madrid'i yendi derken grup çok karışmıştı. İlk Real Madrid maçında kaleci sorunu yaşadım ve genç kalecim o kadar kötü başladı ki, yeni bir Eray İşcan sendromu oluşuyordu. O iyi ki tek maçta kaldı. Son Real Madrid maçını ise 7-1 kazanmam ise olay oldu. Ben de anlamadım, takım coştu ve her girdiğim pozisyon gol oldu. Ama gelin görün ki, şu grupta 3. olabildim. Hedef 3. olmaktı da, bu noktaya geldikten sonra ilk 2'ye girememek üzdü.


Avrupa Ligi elemelerinde ise sırasıyla Dinamo Zagreb, Leicester City, Marsilya ve Real Betis'i eledim. Marsilya maçı hariç, o süreç de kolay geçmedi. Dinamo Zagreb, Leicester City, Real Betis serilerinde ilk maçlar kendi sahamdaydı, kaybettim. Real Betis'i hatta uzatmalarda eleyebildim. Yine de 1-2 tur atlarsam iyidir diye baktığı seride, finali görmek, hem de ilk sezonumda başarıydı. Bayer Leverkusen'i geçebilirim diye düşündüm ama finallerde bir lanetim var, hep zorlanırım. Finalde kaybettik.


Türkiye Kupası'nı da o arada kaybettim tabii. Önce 10 kişi kaldım, 1-0 öne geçtim. 9 kişi kaldım, maç 1-1'e geldi. Yine atak oynadım, gol gelmedi. Sonra Cicaldau sakatlandı, 8 kişi kaldım derken kaybettim. Yapacak bir şey yok da, böyle maçlar neden finalde ve benim aleyhime denk gelir bilmiyorum.


Bu serinin en önemli noktası. Transferi kapatarak başladığımdan, mevcut takım üzerindeki sorunları kendi içimden çözmek zorundaydım. Bek alternatifleri çok problemliydi. Kadroyu da oluştururken, 3 kişiyi dışarıda bırakmak lazımdı derken, süreç zorlaştı. Ben de, Oğulcan Çağlayan'ı sağ bek, Emre Kılınç'ı sol bek, Aytaç Kara'yı da stopere dönüştürdüm. Bu isimlere hem yeni pozisyonları için ekstra idmanlar yaptırdım, hem de ısrarla yeni pozisyonlarında forma verdim. Risk de aldım bu uğurda ama özellikle 2 bek adına net alternatif kazandım. Nasıl yaptın diye çok soruluyor, işin sırrı idmanlar ve risk alarak o futbolcuya, yeni pozisyonunda süre vermek.

Yazın zaten transfer yapamadım. Ocak ayında ise bedelsiz şekilde Dani Alves ve Paulinho'yu kadroya katarak, biraz tecrübeyi arttırayım dedim. Dani Alves ciddi iş çıkardı, Paulinho ise beklediğimi vermedi. Bunun dışında, bu sezon adına hamle yoktu. İlk dönem transfer yasaktı ve bütçe 0'dı. Ocak ayında da ciddi bir rakam gelmedi. Doğal olarak bedelsiz isimlere yöneldim. Yedlin ve Babel gibi isimler hep kadro dışıydı. Luyindama yeni sözleşme için büyük paralar istedi, Ocak ayında satmak zorunda kaldım. Feghouli de ligin ilk yarısında iyi görüntü verse de, yüksek maaşından ötürü onu da sattım.


Öne çıkan birçok performans var da, herkesi tek tek paylaşmayayım dedim. Benim adıma, en istikrarlı ve öne çıkan performanslar bu şekildeydi. Ligi yüzde 55 - 60 oranında rotasyonlu geçtim zaten. Diagne de gol kralı oldu. Oynadığı maça oranla, çok çılgın bir gol oranı var. Mostafa Mohamed de Avrupa ve büyük maçlarda ön plandaydı. Cicaldau hep istikrarlı, Berkan Kutlu öyle. Barış Alper Yılmaz, bence sezonun en büyük çıkış yakalayan ismiydi. Kerem Aktürkoğlu da kritik noktalarda önemli goller attı. Nelson, Boey gibi isimleri de iyiler arasında sayarım. Marcao zaten şu özelliklerle, oyunda elit stoper gibi.


İstatistiklere bakılarak kurulan 11 (alınan puan, gol ve asistlere göre) ve rekorlar da bu şekilde. Taktik 4-3-3, onu da paylaşırım bir ara. Yeni sezonda hem gençleşme devam ediyor, hem de 1-2 kaliteli dokunuş olacak. İskeleti de büyük oranda korumak isterim ama oyunculara talipler var. O iş kolay olmayacak. Lig zaten yürür, asıl olay Avrupa olacak. Şampiyonlar Ligi'nden gruptan çıkıp, kuraya göre çeyrek finali zorlamak isterim.

10 yorum:

  1. Tebrik ederim. Orta saha rolleri olarak ne kullandın. İki yönlü mü mesela ya da ofansif orta saha mı. Sağ açık sol açık rolleri neler verdin. Taktik de paylaşır misin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defansif oyun kurucu
      İki yönlü orta saha - ofansif o.kurucu

      Taktik için daha detaylı bir şeyler yazacağım.

      Sil
  2. (Emre)
    Demek Rizespor'un sorunu kadrosunda degilmis Sampiyonlar ligi bileti alabildiklerine gøre :) Karagumruk'un dusmesine de sasirdim ilk sezonda.

    Ayrica yeni sezon icin Kimleri gøndermeyi, ve kimleri almayi dusunuyorsun? Bazi isimleri belirledin mi abi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk 11 adına Ianis Hagi ve sol bek Bastoni. Diğer isimler genç, alternatif olur. Yaş haddi dolan, yüksek maaşlı isimlerle yollar ayrılır.

      Sil
  3. nathan clement'i orta saha nikolov'u saliu gomes,
    zama mavuso, patrice diabate ,saul iannnibelliyi almayı unutma bunlar önemli adamlar bir nevi yeni jenerasyon maxim tsikalgolar,taribowestler..
    birde training ve youth facilityler state of the art, junior coaching ve youth recruitmentlar exceptional olsun,3senenin sonunda degil samsunspor istersen keçiörengücünü al önemli değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kendi keşfettiğim isimlerle yürümeyi tercih ediyorum. Dışarıdan taktik, transfer paylaşımı sevmiyorum. Seven arkadaşlar adına olsun senin paylaşım :)

      Sil
  4. Diğer oyunlarda ne kadar farklı taktikler için ugraşsam da oyun beni en sonunda 4-3-3'e mecbur bırakıyordu. 2022'de de durum aynı mı ? Taktiksel özgürlük sağlıyor mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben diğer taktikleri de başarıyordum. Sıkıldıkça değiştiriyordum hatta.

      Sil
  5. Rolleri ve takım talimatlarını da paylaşsana reis

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir