26 Aralık 2021 Pazar

4-4-2'yi seviyorum ve Galatasaray'ın kullanabileceği bir formasyon olduğunu düşünüyorum


4-4-2'yi seviyorum ve Galatasaray'ın kullanabileceği bir formasyon olduğunu düşünüyorum. 4-3-3 / 4-1-4-1 sarmalındayız, pek ödün vermiyoruz. Antalyaspor karşısında kullanılan 4-4-2 de zorunluluktan gelmiş olabilir. Eksik çok çünkü, özellikle de orta saha tarafında. Taylan Antalyalı ve Cicaldau yok derken, Aytaç Kara / Berkan Kutlu / Emre Kılınç 3'lüsü oynar deniliyordu. Orta sahada Taylan Antalyalı / Berkan Kutlu / Cicaldau oynarken dahi hücumda kısır kalabiliyorduk. Düşünülen bu 3'lüyle üretmek zordu.

Bu yüzden de çift forvete dönüp, Halil Dervişoğlu'nu bağlantı gibi kullanmayı düşündük. Aytaç Kara / Berkan Kutlu 2'lisiyle de ne derece üretebilirdik şüpheliydim. Berkan Kutlu iyi bir maç çıkarmasa da, Aytaç Kara maç ilerledikçe daha da yükseldi. Özellikle savunma tarafında orayı iyi tuttuk ve Feghouli de biraz top oynamaya niyetlenince hücum kısmı sorun olmadı. Tabii bu istikrarı ne derece sürdürür sorusuna verebileceğimiz olumlu bir yanıt yok.

Halil Dervişoğlu'nu bağlantıda çok tutmadım. 1-0 sonrası açılan alanda orayı iyi doldurdu da, golü ararken de rakip savunma arasında kayboldu. Daha kötüsü yaptığı tercih hataları. Pas anında pas, şut anında şut, tercihlerinin geneli hatalı. O bağlantı olacaktı, Mostafa Mohamed de gole yaklaşacaktı. Bağlantı olmayı başaramayınca, Mostafa Mohamed de ister istemez mücadele tarafına kaydı ve gol odağı düştü. Mücadele işini iyi yaparken, maçın son bölümünde girilen gol pozisyonlarında güçlü vuruşları olmadı.

Bence 4-4-2 devam etmeli ve yapılacak transferler de bu kurguya uygun olmalı. Mostafa Mohamed'i tek forvet kullanmak sağlıklı olmuyor. Gol odağı düştü, bitiricilik zayıflıyor ve o da işin mücadele tarafına kayıyor. Galatasaray'ın esas sorunu ise bitiricilik. Cicaldau ve gelecek orta saha transferi merkezde, sağ kanada da biraz daha "tabela" özelliğiyle öne çıkacak bir transferle işin hücum tarafı çözülür. Forvet transferi düşünülüyorsa da daha çalışkan bir isim alınır, Mostafa Mohamed'in de odağını gole kaydırırdık.

Diğer durumda forvet aldıktan sonra, Mostafa Mohamed'in opsiyonu neden kullanıldı sorusu sorulacak. Afrika Uluslar Kupası'na gidecek de, döndüğünde onu 11'de devam ettirmek lazım. Son zamanlarda iyi performansları var, yükselmeye devam edecektir. Takım kurgusu da bir şekilde bu yapıya uyuyor. 4-3-3 sarmalında çok takıldık ve düzenin yürümemeye başladığını görüyoruz. En azından lig oyunu değişmeli ve hücumda daha kalabalık olmalıyız.

6 yorum:

  1. Bence oynanan oyun tarzına en az uyan forvet Mostafa. Halil iyi paylaşıyor, ani dönüp çıkıyor vs, Diagne fiziği presi yanında tek pası da fena değil, Oğulcan bile topla daha yumuşak ve oyun görüşü iyi. Mostafa sadece kaleye vurma konusunda artı yazıyor. Kafaca çok iyi olmazsa da harcadığı kattığından fazla oluyor. Dün Halil ilk yarı iyi değildi mesela ama ikinci yarı tüm etkili kontralarda var. Mostafa maç boyu hep yanlış tercih yaptı. Aslında tüm sezon aşağı yukarı böyleydi şu ana kadar. Yatırımımız diye ısrar ediliyor ama epey ziyan olan süreye yol açtı. Hem de haksızlık oluyor. Başka oyuncu derbide penaltıyı zorla atıp kaçırsa (mesela Diagne) sonraki maç oynamayı bırak forma yüzü göremez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek forvetle değil, çift forvetle katılırım. Tek oynarken, oyun içi katkıya odak varsa golden uzaklaşıyor. Gole odaklansa, top oraya geliyor.

      Sil
  2. Gedson fernandesin gelişi ile birlikte 6 numarada daha sade oynayan bir berkan ve 8.5 numara oyunla cicaldau yeterince verimli olacaktır

    YanıtlaSil
  3. Orta saha üçlüsü ofansif anlamda zayıf isimler olduğunda kanatların ve kanat beklerinin takım ataktayken forvetlesmeleri gerekiyor. Bu noktada eksik kalıyoruz. Bunu bir seviye yukseltebilirsek işler çok daha farklı olur.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir