16 Ocak 2022 Pazar

Pas oyununa çok da uygun olmayan bu takımı nasıl o oyuna uyduracak?


4-3-3, 4-2-3-1 ya da başka bir formasyon. Artık bunlara takılmamak gerekir. Belli bir dizilişte oynayacağımızı düşünmüyorum. Torrent, ligi tanımaya başladıkça, bazı ciddi maçlar adına farklı dizilişleri bizlere izletebilir. Burada esas nokta takımın felsefesi ve oynamak istediği oyun. Hocanın geçmiş yıllarda "pas oyunu" üzerinde durduğunu görüyoruz. Savunmadan kısa paslarla çıkmak, daha organizasyon dahilinde gelişecek hücumlar, atılan gollerin ağırlıkla rakip ceza sahası içinden gelen vuruşlarla gelmesi gibi düşünceleri var.

Galatasaray'ın bu sezonki temel sorunu pas oyunu oynamaya çalışması ama eldeki malzemenin bu oyuna çok uygun olmamasıydı. İyi bir geçiş takımıydık ve bunun artılarını da Avrupa'da gördük. Ağırlıklı olarak topu rakibe bırakıp, geçiş hücumlarıyla çok etkili olduk ve mükemmel bir savunma performansı gösterdik. Ligde ise tam aksine top bizde kaldı ve aynı geçişi biz yedik. Kaptırılan toplarda özellikle merkezi tutamamak, o topu reaksiyon gösterip de hemen kazanamamak handikaptı. 

Galatasaray'ın ligdeki temel problemlerinden biri savunmaydı ve bu da merkezle alakalı. Bunu da çözmenin 2 yolu var. İlki iyi bir 6 numara transferi ile orayı kapatmak. Diğeri de pres gücünü arttırıp, kaptırılan topların hemen kazanılması. İşin pres tarafı çözülür de, 6 numarayı transfersiz halletmek zor. Ne yönde gelişim göstereceğimizi ben de merak ediyorum. Torrent'in bu yönde bir tespitinin olduğu söyleniyor. 

Kısa vadede farklı bir dokunuş görmek zor. Önce futbolcuları tanıması gerekecek. Zamanla bazı işlere dokunmaya başlar. O da bazı futbolcuların pozisyonlarını değiştirmeyi seviyor mesela. Bayern Münih dönemi özellikle, Guardiola'ya bu anlamda çok fazla yardımı olmuştu. Galatasaray'da da mesela "sahte 9" kullanılabileceğini düşünüyorum. Halil Dervişoğlu iyi bir aday, bakarsınız Kerem Aktürkoğlu ya da Morutan dahi oraya kayabilir. Kimi van Aanholt orta sahaya kayabilir diyor ama elde sol bek olmadığından zor.

Benim asıl merak ettiğim, pas oyununa çok da uygun olmayan bu takımı nasıl o oyuna uyduracak. Belki o da geçiş deneyecek ama ligde bunu uygulaması zor. Mevcut yapıda, oynatmak istediği oyun üzerinden işi gerçekten zor. Belli başlı noktaları çözersin de, pas ve pozisyon oyununu oynaman zor. Galatasaray belki ligin en çok gol pozisyonu üreten takımlarından biri ama bu pozisyonlar ne kadar organizasyon dahilinde geldi şüpheli. Ben o etkiyi hissedemiyordum. Bitirememek büyük bir sorundu, diğer yanda da çoğu maçta kilidi açamadık, tıkandık.

6 yorum:

  1. Eldeki mevcut forvet oyuncular ne kadar uygun yeni hocanın sistemine Diagne ve Mustafa Mohammed!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mostafa Mohamed'i görmek lazım, gelişebilir. Diagne uygun değil maalesef.

      Sil
  2. İşe savunmayı sağlamlaştırarak başlamak gerek. Önce zor gol yiyen bir takım olmalıyiz. Sonra hücum kısmına geçilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da 6 numara ve kaleci transferinden geçiyor.

      Sil
  3. Ben bu kaos ortamında başarılı olacağına pek ihtimal vermiyorum. İnşallah başarılı olur. Beklentim 8-10 hafta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yenilsek de kötü başlamadı diye düşünüyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir