23 Kasım 2022 Çarşamba

Geçen zaman ki #8, Galatasaray'ın en karanlık transfer harekatı


2013 - 2014 sezonunun da hikayesi bol. Fatih Hoca'yla başlayıp, Mancini ile biten sezon. Ligde amacına ulaşamayan, Türkiye Kupası'nı kazanmış, Şampiyonlar Ligi'nde ise güzel hikayesi olan bir takım. Unutulmaz anları var, keyif verdiği maçlar da. Diğer yandan büyük hayal kırıklıkları da. Sezonun en önemli hikayelerinden biri de, ara transfer dönemindeki o büyük değişim. Öyle bir değişim ki, kalitenin yükselmesi bir tarafa, uzun yıllar kurtulması mümkün olmayan ekonomik buhran oluşturdu.

Mancini demek, biraz da transfer demek. Kulüp bazında çalıştırdığı takımlara bakınca, transfer sirkülasyonu bol olur. Türkiye ise tanımadığı yeni yeni alışmayan çalıştığı bir ortamda. Ülke futbolu, futbolcusu adına pek bir şey bilmemesi doğaldır. Diğer soru da, bu denli bir transfer harekatına gerek olup olmadığı. Ara transfer dönemi sonuçta ve elinde de iyi bir takım vardı. 1-2 net dokunuşun gerekli olması gerekirken, tonla transfer izledik.

Telles için 6.15 milyon avro, Hakjrovic için 3.5 milyon avro, Salih Dursun için 2.75 milyon avro, Koray Günter için 2.5 milyon avro, Ontivero için 2 milyon avro, Oğuzhan Kayar için 750 bin avro, Veysel Sarı için 700 bin avro, Umut Gündoğan için de 550 bin avro bonservis ödendi. Burdisso da 185 bin avro karşılığında, yarım sezonluğuna kiralandı. Soru şu, 2013 - 2014 sezonu düşünülünce, hangi isimden katkı alabildin? Kim, neye, ne fayda sağladı?

Telles ve Koray Günter'i transfer edip, başka hamle yapmazdım. Genç ve potansiyelli hamlelerdi çünkü. O Telles bugün Brezilya Milli Takım forması giyiyor. Koray Günter de Dortmund altyapısının en önemli ürünlerinden biriydi ve beklenti duyuyorlardı. Bu yüzden de, geri satın alma opsiyonu eklemişlerdi. Bu 2 ismi bir kenara bırakın, geri kalan tüm isimler üzerinden büyük skandallar döndü. Hayal kırıklığı değil, karanlık bir transfer dönemi.

Hajrovic'i aldın, 2.5 ay sonra bedava kaçtı gitti. Bu skandalı kim konuştu? Futbolcunun potansiyeli Ribery gibi olmadı diye mi gündeme gelmedi? O 3.5 milyon avro'nun hesabını kim sordu? Ontivero desek, profesyonel kariyeri yok ve 6 ay deneyip de aldığın bir isme 2 milyon avro bonservis ödedin. Galatasaray sonrası adını duyan oldu mu? Yerli hamleler de aynı şekilde. Salih Dursun o bonservisi mi eder? Umut Gündoğan ne yaptı da, Galatasaray'a transfer olmayı başardı. Oğuzhan Kayar'ı hatırlayan kim?

Değişirken de, katkı aldığın çoğu isimden yok parasına vazgeçtin. Dany gitti mesela, Burdisso kiralandı. Dany'den daha mı iyi oynadı? Riera ile sözleşmeyi fesih ettin, Hajrovic daha iyisini mi verdi? Amrabat gitti de, gelen isimlerden herhangi biri o yeri mi doldurdu? Bu hikayede herkesin hatası vardır. Yerli konusunda Mancini'nin hatası olduğunu düşünmüyorum da, başkanından, yerli antrenörlerine ve scout ekibine kadar herkesin bu karanlık dönemde hatırı sayılır yeri olacak.

6 yorum:

  1. oysa o sezona sadece 2 transfer yaparak başlamıştık diye hatırlıyorum. chedjou ve bruma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erman Kılıç bir de. Gerçi o transfer dönemi bitmeden gitmişti :)

      Sil
  2. Ünal Aysalın tamamen cebini doldurduğu bir transfer dönemi olduğunu düşünüyorum. Güzel cebini doldurdu ve bırakıp gitti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok karanlık o dönem.. Belki de tarihin en karanlık dönemi.

      Sil
  3. Bu transferlerden kimler ne komisyonlar aldı araştırılmalı.Ama maalesef üstü kapatılıyor.Özellikle Ontivero transferi inanılmaz.2 milyon euro gibi çok yüksek bir rakama alındı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunların araştırılması lazım da, o gün dahi kimse konuşmadı bu skandalı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir