4 Kasım 2022 Cuma

Varsayalım...? #3; Negatif kırılmanın en unutamadığım örneği


Sadece bir maç özelinden de "kırılma" yaşarsınız. Bunun negatif örneklerinden birini, Cafercan Aksu yaşamıştı. 15 Mayıs 2005 tarihinde oynadığımız ve 2-1 kaybettiğimiz Gençlerbirliği maçında şampiyonluğu kaybetmiştik. O gün koptu Galatasaray ve ertesi hafta da Fenerbahçe'ye kaybetti. Maçın hikayesi ise, 71. dakikadaki Hakan Şükür / Cafercan Aksu değişikliği. O gün sadece şampiyonluğu değil, geleceğin en parlak adaylarından biri de kaybedildi.

Çok büyük bir negatif kırılma. Cafercan Aksu'nun yüzünden kaybettik gibi bir durum yok. Daha doğrusu, onun yapabileceği pek bir şey yoktu. Galatasaray gol arıyordu, risk almak zorundaydı ama hiç beklenmedik bir değişiklik geldi. Bu maçın öncesinde, Fenerbahçe'yi Türkiye Kupası finalinde 5-1 yenmiştik ve o maçta Hakan Şükür'ün şovu vardı. Hemen ertesindeki bu maçta, gol ararken oyundan alınması da, Hagi'nin anlam veremediğim mesajlarından biriydi.

Futbol enteresan bir oyun. Cafercan Aksu, sahada kaldığı sürede tabelaya bir gol sıkıştırsa, hatta bu gol de, Aydın Yılmaz'ın Konya deplasmanında getirdiği galibiyet tadında olsa, bambaşka bir hikaye izlerdik. Aydın Yılmaz, yaşadığı tüm ciddi sakatlıklara rağmen, o golün ekmeğini yıllarca yedi. Elbette bazı dönemler iyi iş çıkardı, potansiyelini parlattı. Yine de başlangıç güçlü işte. Temeli sağlam atınca, gerisi bir şekilde geliyor.

Cafercan Aksu, 87 - 88 grubunun en yetenekli ismiydi. O jenerasyon içerisinden, Arda Turan gibi bir yıldız çıktı. Galatasaray forması ya da Süper Lig'de yürüyen birçok isim de oldu. Cafercan Aksu'nun alt liglerin aranan bir ismi olması, hala üzüldüğümüz konulardan biridir. Benim için de, bu Gençlerbirliği maçıyla birlikte, kariyeri başlamadan bitmişti. Hagi, gençlere önem veren ve şans veren bir teknik adam. Takımda kalmaya devam etse, eminim ki bu jenerasyon adına farklı şeyler de konuşabilirdik. Gerets'in de hakkını veriyorum tabi, o da çok şans verdi.

Cafercan Aksu'nun kariyerinde oynadığı takımları saymaya kalkarsak, yazı uzayıp gidecek. 2. ve 3. Ligler adına müthiş kariyer, aranan sol ayak. Forvet, kanatlar ya da 10 numara gibi oynayarak, bu liglerde efsane oldu. Süper Lig'e kafasını hiç uzatamadı, 1. Lig'de Galatasaray'dan kiralık gittiği günlerde vardı. Bugün 35 yaşında ve alt liglerdeki macerası devam etmekte. Galatasaray adına "harcandığını" düşündüğüm yetenekler arasında tartışmasız şekilde 1 numara.

4 yorum:

  1. Football manager 2005 oyununda long shots 20 freekicks 20 değerleri vardı. Bazen düşünürüm o oyun beklentileri yükselttiği için mi Cafercan yıldız olamadı diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dev potansiyeldi. Hiç tartışmasız. İnanılmaz bir sol ayağı vardı. Yazık oldu.

      Sil
  2. 1 maçla 1 günle kariyer bitmez ya. öyle bi mental durum yaşadıysa da oyuncu kendini sorgulasın zaten olmaz öyle bi oyuncudan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biter ya. Böyle genç bir isim kırılıp atılır.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir