18 Ocak 2023 Çarşamba

Jean-Philippe Mateta & Galatasaray, forvet için istenilen profil net artık


Galatasaray'ın forvet transferi gündemi var ve istenilen futbolcuların profili de, ön alanda daha atlet, dinamik, hareketli, hatta pivot özelliği de gösterebilecek isimler. Haji Wright ve David Datro Fofana gibi isimleri konuştuk. Şimdi de, Jean-Philippe Mateta 'nın ismi geçiyor, yine benzer bir profil. Mainz forması giydiği dönemde de bu transferi konuştuk diye hatırlıyorum. Mainz'de müthiş bir çıkış yakaladı, Crystal Palace da onu önce ciddi bir kiralama bedeli, sonra da bonservis karşılığında transfer etti.

Premier Lig dönemi çok parlak geçiyor diyemeyiz. Bu sezonuna bakınca, toplamda 18 maça çıkmış ve 3 golü var. Rotasyonun derinliklerinde ve takımdan ayrılması da olası görülüyor. Şu aşamada bonservisini almak zor da, kiralama ihtimali konuşulabilir. Galatasaray'ın da Mateta'yı 1.5 yıl kiralamak istediği konuşuluyor. Forvet için ihtiyaç duyulan profile bakınca, Mateta transferi iddialı ve iyi duruyor. Alternatif olarak bu futbolcuyu ikna edebilmek de kolay değil.

Fizik gücü yüksek, fiziğine oranla da hızlı bir forvet. Ön alanda çok çalışkan ve hareketli, atletizmi yüksek. Mainz dönemi iyi de bir bitiriciydi. Forvet rotasyonuna iyi bir alternatif. Elimizde bu profilde bir isim yok. Barış Alper Yılmaz da değil o isim. Barış Alper Yılmaz, şu aşamada daha kanat özellikli. Hızlı ve ön alanda çalışkan da, sırtı dönük oyunu oynamayı henüz öğreniyor. Ön alanda fizik koyabilmek başka bir şey.

O fiziği Gomis de koyamaz, 11 oynadığında yaşı gereği hareketsiz kalıyor. Temposu doğal olarak düşüyor. Yine işini iyi yapıyor, o ayrı bir olay. Onunla da yola devam edilmeli. Mateta ise, seni hücumda tutabilecek, hem de açık alanı iyi kullanacak bir forvet. Yer yer, 2. forvet gibi de kullanabilirsin. Yüksek profil aslında, sezon öncesi "ilk opsiyon" denilse, ona dahi itiraz etmezdim. Ciddi güç katar, futbolunu çok beğenirim. 

Yaşı da 25. Şu an düşüşte gibi durabilir de, yükselmesi o kadar düşük bir ihtimal değil. Kendisini yeniden kanıtlamak isteyecek, üst seviyede oynayabilecek bir potansiyel. Fofana biraz daha bu seviyeler adına yeni isim, Mateta ise kendisini kanıtladı. Hazır isim yani, direkt etki eder. Kiralama maliyeti yüksek olabilir tabi. Premier Lig'i bu noktada iyi kullanıyoruz, Rashica kiralaması da buna örnek.

6 yorum:

  1. 1.5 yıllık kiralama maliyetli olsa da orta vadede elimizi rahatlatır. Seferovic Gomis Icardi hiçbiri seneye olmayabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarzı da tam aranan profil. Atlet, hızlı, fizik gücü var.

      Sil
  2. Okan hoca Başakşehir de şampiyon olduğu sezon crivelli 14 gol atmış 16 sarı kart görmüş. Bildiğimiz savaşarak oynamış. Bunun yanında dembaba 15 golle katkida bulunmuş. Vedat muriqi, sleznov gibi forvetler den de çok iyi katkılar aldı. Umarım istediği forvet rotasyonu olur. Tek korkum şampiyon olup olmadık yaşlı adamlarla koca kadroyu çöp etmek. İyi ki erdem Timur var. Büyük bı futbol aklı olmaz ise sonuç sil baştan oluyor. Beşiktas Pepe varı topculuri aldığından beri dağıldı takım yama da kurtarmıyor. Erden Timur bizim için çok onemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okan Hocanın, forvet dokunuşları muazzam. Bilinen bir gerçek :)

      Sil
  3. Forvet pozisyonunda kumar oynamamak lazım bence isim doğru. Ama geçici değil de kalıcı transfer çok daha iyi olur sanki. En azından bir satınalma opsiyonu olmalı. En en kötü bonservis ortaklığı %50 sini alalım bizde oynasın. Almanya günleri hakikatten çok iyiydi. Rashia örneği de varken önümüzde aynı kariyer hemen hemen. Burada çok başarılı olacağını düşünüyorum. Bitiricilik konusunda da fena sayılmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mateta bir kumar değil bence. Yaş ve özellik itibarıyla, ihtiyacına uyuyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir