27 Şubat 2023 Pazartesi

Bu asimetrik düzen, biraz da presi daha da yükseltmek adınaydı


2. yarıda daha önce görmediğimiz, farklı bir düzen vardı. Asimetrik bir 5'li savunma izledik. Barış Alper Yılmaz sağda "kanat bek" gibiydi. Boey de sağ stoper / ön libero gibi oynadı. Kerem Aktürkoğlu sol kanat, Adekugbe ise sol bekti. İşin asimetrik yanı sağda. Boey / Adekugbe, bir arada oynadığında ortaya çıkacak görüntüyü merak ediyordum. 2 futbolcu da muazzam atlet ve tempolu. İzlediğimiz görüntü ise, hiç beklemediğimiz yerden.

Alternatif planlardan bahsediyorduk. Maçların gidişatına göre, alternatif planların olmalı. Elinde geniş ve kaliteli bir futbolcu grubun var. Keskin sistem değişiklikleri bugün adına gereksiz de, iyi olanı daha da güçlendirebilirsin. Alanyaspor maçının 2. yarısında da iyi bir planı cebe attık gibi görünüyor. Boey ve Adekugbe gibi 2 beke sahip olup, elinde de Barış Alper Yılmaz gibi bir tempo silahın olunca, asimetrik düzenlerde de oynayabileceksin.

Barış Alper Yılmaz, 2. yarının yıldızıydı. Attığı goldeki vuruş kalitesi biraz istikrar kazansa, önünü zaten alamayız. Sağ kanatta sıradan kalıyordu da, bu tarz "kanat bek" tarzında oynayınca, o hareketliliği daha değer kazanıyor. O vakit çok fazla teknik özellik beklemiyorsun. Daha açık alanda oynuyor çünkü, temposuyla öne çıkıyor. Rashica da bu tarzda iyi oynar. Format bu şekilde olursa, o da güçlü alternatiftir.

Adekugbe, biraz daha uyum arasa da, oyun tarzı dahi çok etki ediyor. Tempolu, atlet, bence kanadını da iyi savundu. Açık ve önde oynuyorsun. Böyle oynarken, hem geriye koşmak, hem de atılan uzun toplarda kafaya çıkabilen bek değerli oluyor. Geriden hızlı çıkarken de, o pas trafiği içerisinde bence etkili oldu. Uyum sağladıkça daha da etkili olur. Boey'in sağ stoper / ön libero tarzı oyunu da etkiliydi. Arkasında 2 stoper olunca, hücumu olabildiğince zorlamaya başladı. O tempo da sana "pres gücü" olarak döndü. Bu asimetrik düzen, biraz da presi daha da yükseltmek adınaydı.

12 yorum:

  1. hocam senin aksine adekugbeyi cok yetersiz buldum uyumdan bagimsiz teknik becerileri olsun defansif zaafiyeti olsun bizim takim icin dusuk seviye kalacak bence. Kazimcan ondan cok daha onde sahsi gorusum. Umarim yanilirim da iki tane cok atletik bek izleriz:) iyi gunler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geriden pasla çıkarken, o trafik içinde sol ayağını iyi kullandı mesela. Sürekli bindirdi, zorladı. Kazımcan da iyi dönmüş bu arada, ilk yarıda da onu begendim. İyi olan oynasın, rekabet iyidir :) Kazımcan oynadı da, Adekugbe neden oynamadı demem.

      Sil
    2. Amaç zaten alsın getirsin orta açsın değil o koridoru öyle canlı kullanacak ki. Keremi yükseltecek. Yada önünde kim varsa. Sezon başından beri konuştuk ve gördük ki Boey önündeki adamı hep yukarıda tuttu bu çok değerli takım için. Adekugbe nin Boey etkisi yaratmasını tabi ki beklemeyeceğiz ama enerjisi yüksek bir isim olmasının yanısıra dinamizm ve atletizm olarak seni yukarı çekecektir. Kazımcan konusunda biraz daha atak bir bek önündeki oyuncu yeri geldiğinde onun kademesine gitmedi gerekebiliyor. Adekugbe ve Boey tarzı bekler buna ihtiyaç duymaz kendi işlerini kendileri hallederler. Yerli statüsünde sayılabilir durumda olan lig içerisinde değerli bir bek. Tutmam ama çöp de diyemem.

      Sil
    3. Tarz olarak uyuyor, yerli statüsü de büyük avantaj. Transfer konusu biraz da imkan dahilinde. Ben gelişim göstereceğine de inanıyorum. Oynadığı takım, o takımın ne oynadığı ve etrafındaki futbolcular da mühim.

      Sil
    4. Bana bizi biraz utandırıp beklenenin üzerinde çıkacak gibi geliyor ama. Hayırlısı olsun inşallah. Şu kadroda zaten mevcut sol beklerimiz saha içerisinde kalabilseydi sakatlıklar yaşanmasaydı her biri yükselebilirdi. Pva hariç çünkü kendisi kafasındaki oyundan bir türlü kopamadı. Kendi oyununda ısrar etti hocam da kendisinde çok ısrar etti ama olmadı. Mevcut sol beklerimiz başarılı olacaktır çünkü etrafları aşırı kaliteli. Sol bek olarak Galatasaray da ben de oynarım işin doğrusu yanında Abdülkerim var yeri geldiğinde sol bekin yapamadıklarını zaten yapıyor. :)

      Sil
    5. Sol bek olarak oynamak kolay değil :) Yeri geldi, Emre Taşdemir de orayı doldurdu ama cidden kolay değil. Abdülkerim Bardakcı konusunda haklısın. Topla çıkıyor, hem de bir bek edası ile. Sol ayagini da müthiş kullanıyor, kenar ortaları ya da savunma arkasına attığı toplar ile asist sayıları çok fazla.

      Sil
    6. Dikkat ettin mi bilmiyorum ama Abdülkerim yokluğu Olivieranın da düşmesine sebep oluyor. Yani onun o pas trafiğinde sorumluluk alıyor olması Olivierayı rahatlatıyor. Yada ben Abdülkerim çok seviyorum bana öyle geliyor. :) Son olarak hep Olivieraya alternatifsiz diyoruz ama bir diğer alternatifsiz oyuncu da Abdülkerim. Yerine adam yazmak yerini doldurmuyor ne yazık ki.

      Sil
    7. Abdülkerim artık alternatifli. Onun kadar olmasa da, pasör stoper işini Kaan Ayhan da yapar. Topla çıkar, geriden iyi oyun kurar. Oraya iyi alternatif bulduk.

      Sil
  2. Barış Alper bu formasyonda arkasında Boey olduğunda çok büyür. Mücadele gücü yüksek bir oyuncu Barış. Boey temposu ortada. Gizli silah konumunda sahada hangi oyuncunun nereden geleceği belli olmayan bir sistemde çok enteresan sonuçlar elde edilebilir. Muslera şart bu kadroda. Acil iyileşmesi lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanat gibi yazınca, sağda biraz kısıtlı kalıyor. Çünkü teknik gerekiyor. Ama asimetrik düzende kanat bek gibi yazarsan, açık alanda etkisi çok daha büyüyor. En azından bunu gördük. Kaliteli ve iyi bir oyuncu grubumuz var.

      Sil
  3. Adekugbe bence cok etki edecek Kerem'in golünden önceki pasina da dikkat edelim, ayagi da gayet temiz, savunmasi da gayet iyi dedigin gibi en büyük acigi kapatacak gibi duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geriden pasla çıkarken çok etkili oldu, hiç sırıtmadı. O seri pas trafiğine de ayağının tozu ile ayak uydurmak hiç kolay değil. Belli bir kalite gösterir.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir