1 Mart 2023 Çarşamba

Bosmanlılar #1; Roberto Firmino


2015 - 2016 sezonu yaz dönemini hatırlayın. Birçok iddialı ismin sözleşmesi bitmişti ve resmen "transfer deryası" oluşmuştu. Biz ise o derya içerisinden kimseyi transfer etmedik. 14 yabancıya geçilen sezondu bir de. 7 yabancı ile sezona başladık ve doğal olarak da başarısız olduk. O dönemden bu yana, böyle bir sözleşmesi biten futbolcu cenneti görmemiştim. Birçok iddialı ve kaliteli isim var. Erden Timur'un vizyonu ve iş bitiriciliğini düşününce, insan heyecanlanmadan edemiyor.

Burhan Can Terzi'nin haberi. Boey bildiğiniz gibi Rogon menajerlik şirketine geçmişti ve kendisiyle yeni sözleşme görüşmeleri yapılıyor. Bu görüşmeler yapılırken de, yeni sezon için Firmino'yu Galatasaray'a öneriyorlar. Rogon deyince akıllara Fenerbahçe geliyor. Transfer konusunda uzun zamandır Fenerbahçe'ye birçok isim getirdiler ama hiçbiri Firmino ayarında olmadı. Firmino'yu Galatasaray transfer ederse, Fenerbahçe'deki yankısını çok merak ediyorum.

Mertens'in rolünü konuşalım. Hem forveti ikiliyor, hem rakip ceza sahası içi ve çevresinde "tabela" etkisi yüksek, hem de 8 numara edasıyla çalışıyor. 35 yaşında, 60 dakika pres yapıyor. Yeri geldiğinde de orta sahanın derinliklerine gelip top çıkarıp, oyun kuruyor. Mertens'i "oyun kurucu" gibi kullanıyor Okan Hoca. Mertens'ten istenilen düşünülünce, Firmino bu tarz oyunun en iyi isimlerinden. Sahte 9 konusunda Dünya'nın gelmiş geçmiş en iyilerinden olduğu kadar, forvet arkasında çalışkanlığıyla da ön planda.

Liverpool'da işler iyi gitmiyor ve büyük bir değişim içerisine girecekler. Firmino'nun Liverpool rotasyonu içerisinde yeri güçlü görünse de, eski havası yok. Sezon sonu bitecek sözleşmesi de uzatılmayacak gibi görünüyor. Klopp'un düzeninde, Firmino'nun sahte 9 rolü çok önemliydi. Hoffenheim günlerinde potansiyel bir isimdi de, Klopp görev alana kadar, Liverpool'un parlayamayan isimlerinden biriydi. Klopp sonrası ise bambaşka bir noktaya geldi.

Değişim kaçınılmaz tabi, Firmino da kenara geldi. Bu sezon toplamda 25 maçta 9 gol 4 asisti var. Ağırlıklı olarak sahte 9 oynamaya devam etse de, yer yer 10 numarada, oyun kurucu rolüyle de gördük. Rotasyon içerisinde tabi, 11'in değişmez bir parçası değil. Hele ki son zamanlarda aldığı süreler daha da kısıtlandı. 31 yaşında, ismi büyük, hala dev takımların peşinde olabileceği bir futbolcu. Zor transfer de, daha zorlarını başardığımızı düşünüyorum. İmkansız görmem, transferi de çok doğru bir iş olur.

10 yorum:

  1. Asıl başarı ve büyüklük, medyada Firmino, Pogba gibi çıkan isimlere artık şaşırmamamızdır. Poch hocamın büyüklüğünü, kendisinden sonra Mou'nun gelebileceği bir takım yaratmasıyla anlayabildiğimiz gibi.
    Firmino'ya gelince, benzer çok isimler çıkacaktır. Yaza büyük kabuk değişimi ve süper starlar bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok büyük bir vizyon oluştu. Altı da dolduruluyor. Söylediğin çok doğru, bahsi geçen isimlerin de imkanı var. Yaz dönemini sabırsızlıkla bekliyorum.

      Sil
  2. 13/14 sezonunun qış transfer dönəmində adı transfer ilə anıldığında webaslanda Firmino ilə bağlı xəbər var idi
    Yorum yazmışdım :
    Sneijderi satıb Firminonu alsaq məncə daha yaxşı olar " deyə təbii mənfi xallardan yorumum silinmişdi ))
    Çox bəyəndiyim bir oyunçu əslində tam ehtiyac duyulan
    10 nömrənin gerçək sahibi ola biləcək bir profil
    Kaş ki olsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoffenheim dönemi de bir ihtimaldi aslında. Liverpool'da ise bambaşka bir futbol tarzına evrildi. Şu an da ihtiyaç duyduğumuz bir profil oldu. Keşke gelse :)

      Sil
  3. Forvet transferi yapacaksak Talles Magno'yu getirelim ve gelecek sezon için Magno/Kerem, Icardi/BAY, Zaniolo/Yunus forvet hattını kuralım. Mertens/Morutan/Cicaldau rotasyonu ile yeterli bir10 numara rotasyonumuz olacak; Oliveira'nın yanına İlkay veya Hakan gibi bir oyuncu ekleyebiliyorsak zaten başka transfer yapmamıza gerek kalmayacaktır. İcardi'nin bonservisini alamasak bile bu kadro şampiyonlar ligi önelemelerini geçmemize yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Forvet konusunda Icardi kaldığı an, alternatif anlamda hızlı bir isim olabilir mutlaka. Magno konusunda çok fikrim yok tabi. Gidenler olacaktır, ona bağlı gelenler de olacak. Şimdiden konuşmak da zor aslında.

      Sil
  4. Daha Hoffenheimde yeni cikmaya baslamisken Ntvsporda ali ece aykut kocaman kosan alex istiyor kim olabilir o mesela firmino demisti benim kafamda skorer caliskan bi adam gelmisti aklima. Ama Lpoolda hep 9 diyince algim cok degisti adama karsi. False Nine vs oynuyor zaten gegenpreste en uctaki isim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klopp dönüştürdü o tarza da. Hoffenheim'da hadi daha oyun kurucu gibiydi. Çok degerli bir isim, bakma şu sıralar Liverpool'da rotasyona geçtiğine.

      Sil
  5. mertens ile rotasyon çok lüks değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 36 olacak Mertens. Kenardan gelmesi doğal artık. CL de olacak çünkü. Tempo yükseliyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir