23 Mayıs 2023 Salı

Belli bir oyun ezberi var, şu aşamada değişiklik yapamıyorsun


Mertens ve Oliveira'nın iyi durumda olmadığı doğru. Formsuz bir dönem içine girdiler ve bunun da sezon sonuna denk gelmesi kötü oldu. Katkının en üst düzeye çıkması gereken zamanlarda düşük performans alıyoruz. Şampiyonluk oyunu oynuyoruz, üst düzey bir savunma performansımız var da, şu maçlar 1-0 2-0 ekseninde gidiyorsa da, hücumda üretim sıkıntısı kaynaklı. Üretimi, Mertens ve Olivera'dan beklerken, Kerem Aktürkoğlu / Icardi temelinde ilerleyen hücumlar var. Neyse ki onlar formda ve takımın gol yükünü taşıyorlar.

Bu futbolcuları şu aşamada kesmek kolay değil. Belli bir oyun ezberi var ve yerine yazacağımız futbolcularla aynı görüntüyü vermek kolay değil. Ben de, Zaniolo'nun Mertens'in yerine yazılabileceğini düşünüyordum. Mertens ise en kötü haliyle dahi ön alanda presi başlatan isim ve çok hareketli. O ezber de işimize yarıyor. Şutları cılız kalıyor, bunu ben de sevmiyorum. Bitiriciliği düştü, fizik olarak da iyi seviyede değil. 

Sezonun geneline bakınca, Mertens'in katkısı büyük oldu. 2. forvet gibiyken, oyun kurucuya, hatta yer yer 8 numaraya dahi dönüştü. Ön alan presinin lideriydi, takımını organize etti, rakip yarı sahadaki kalite unsuruydu. Yeri geldiğinde de golleriyle takımını taşıdı. Yaşadığı sakatlık sonrası geri dönemediğini düşünüyorum. Yaş haddi de var ve tüm sezon alternatifsizdi. Yeni sezonda 11'deki yeri asla garanti değil ama iyi bir alternatif olacak.

Oliveira da bence alternatifsizliğin cezasını çekiyor. Midtsjö de değil o alternatif, farklı futbolcular. Midtsjö biraz daha tempolu, topu öne taşıyabilecek bir orta da, asla organizatör değil. Oliveira'nın ise oyun aklı kıymetli. Sezonun genelinde de bunu bizlere gösterdi. Alternatif üretemedik maalesef. Bu durum da Oliveira'yı sezonun bu döneminde yordu. Şu an fizik olarak düşüş durumda, temposu da yetmiyor. Alakasız pas hataları izliyoruz ve onun kalitesine yakışmıyor.

Yine de ondan vazgeçemiyorsun. Midtsjö'yü 11 yazdığında da sorun çünkü. Kenardan getirirken iyi hamle de, 11 başlatınca o da yetmiyor. Bozamıyorsun ezberi. 4-2-3-1 devam edecekse, yeni sezonda Oliveira, özellikle de Şampiyonlar Ligi'nde sorun olur. Yerine mutlaka oyunun 2 yönünü oynayacak, tempolu ve topu ileri taşıyacak bir orta saha gerekecek. 4-3-3 oynanırsa, orta sahanın sağ içinde iyi bir oyun kurucu olabilir. Sözleşmesi uzun, Galatasaray'da yılları olacak. Bilmiyorum Oliveira ile alakalı ne düşünülüyor.

21 yorum:

  1. Oliveria 10 numara oynayamaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz. 4-3-3 içerisinde daha iyi olur ama.

      Sil
    2. Oynar tabelası da orada yükseliyor. Oynamışlığı var. Bende aynı şekilde düşünüyorum. Kendisi 10 numara pozisyonda gezgin olarak oynasa katkısı artacak gibi duruyor oyun aklı çok yüksek ama şu dönemde ortasahada ayakta kalamıyor. Berkan Torreira Önlerinde Oliviera olsa çok daha mantıklı olacak gibi en azından ortasaha ayakta kalınca kanatlar da işliyor.

      Sil
    3. Oynamaz, zaten oynamışlığı da az. 4-3-3 içerisinde o dediğiniz olur, yine 8'e yakın bir 10 numara gibi ancak. 4-2-3-1'de forvet arkası oynamak hareketlilik ister, eğer adınız Hagi değilse.

      Sil
  2. oliveira çok kaliteli ama o kaliteyi çoğu maçta sahaya yansıtamadı. şampiyonlar liginde çok daha net ve katkı verecek bi isim gerekli. torreira'ya iyi bi partner lazım. yoksa avrupa'da orta sahamıza çok rahat üstünlük kurarlar. ama oliveira n'olacak o da büyük bi soru işareti. o maaşı alan bi oyuncuyu ne yedeğe çekebilirsin ne de elden çıkarabilirsin. ve tabi burada sözleşme süresinin yanlışlığı da tekrar ortaya çıkmış oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yansıttı aslında, hakkının verilmediği çok oldu. Son haftalarda düştü ayrı da, sezonun genelini bence çok iyi geçiyordu. CL'de bu tarz problem elbette.

      Sil
  3. Ben de Mertens'in hakkinin yeterince verilmedigini düsünüyorum beklentiler ve ismi cok büyük oldugu icin elestiriliyor ama bir cirpida Mertens'in çözdügü ya da etki etkigi 3 4 maç hemen herkesin aklina gelir. Kolay degil bu adam son 2 senedir bu kadar temasli oynayip bu kadar uzun süreler hic almadi haliyle de yiprandi, sakatlik da olunca 100% hale gelemedi ona ragmen herkes ondan memnun Okan Hoca da opsiyon olmasaydi da uzatacaktik Mertensle dedi.
    Oliveria icin ise bu böyle degil hemen herkes bu adam 3 sene kazik cakar kulübe diyor, kisacasi Oliveira ve Mertensi ayni kefeye koymayi dogru bulmuyorum ama Oliveira konusundaki kaygilara aynen katiliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabelaya çok odaklanınca, ön alandaki oyun kuruculuğu ya da presin lideri oluşu pek görülmedi.

      Sil
  4. Hadi ileride pas hatası yapıyor, formsuzluğuna verelim. Peki defansa yeterince yardım etmemesine ne diyeceğiz, Selçuk'la tarzları benziyor mesela, Selçuk'u hatırlayın neler yapıyordu geriye yardım için. Motivasyon sıkıntısı var bence, sorunu neyse artık.

    YanıtlaSil
  5. Oliveira sözleşmesinin uzun olmasına, son 1-2 senesinde 2020 Selçuk İnan'a bağlar kaygısıyla mi atıfta bulundun? Beni düşündürüyor bu biraz, önümüzdeki sezon da net katkı alırız ama sonrasi biraz risk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağlayacak zaten, o kaçınılmaz. Uzun sözleşmesi var ve 4-2-3-1 içerisinde 8 numara olarak diri kalması kolay değil.

      Sil
  6. bu sene böyle geçti gitti. 433 şart. avrupa'da elek oluruz. mertens rotasyona geçmeli. sergio da 433 ile toparlanacaktır. 2li oynamak onu aşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de o formasyona geçiş yapacağız. Katılıyorum.

      Sil
    2. Ben de tam tersini düsünüyorum Oliveira cogu zaman seni 1 kisi eksik oynatiyor Mertens ise etkisiz dedigin macta bile presin lideri ve en cok kosanlarda hep ilk 3te, rakamlar ortada.
      Oliveira yerine Mertens'e uygun dinamik 8 alinirsa sorun çözülür, rotasyona girerse Oliveira girmeli.

      Sil
    3. Süper Lig'de bu sezon toplamda en fazla şans yaratan orta saha oyuncuları:

      1⃣ Dries Mertens – 42
      2⃣ Sergio Oliveira – 37

      🔗 Comparisonator
      Mertens hem de daha az maç ta daha az süre alarak bunu yapti üstüne hem de press yapti, rakamlara bakarsak her sey ortada aksayan kisi Oliveira.

      Sil
    4. Bu paylaştığın istatistik başarıyı kanıtlıyor :) Oliveira sezonun genelinde müthiş performans verdi, hatta ligin en iyi 8 numarasıydı. Son haftalarda düşmüş olabilir de, genel performansı etkilemez.

      Sil
    5. Veriler Mertens'in daha basarili oldugunu söylüyor elbette Oliveira da başarisiz degil ama hem verilere hem de sahada gördügüme bakacak olursam ikisi arasinda her zaman Mertens önceligim olur demek istemistim.

      Sil
    6. Niye 2'si kıyaslanıyor, farklı pozisyonların futbolcuları. Verdiğin veri ligde ilk 2 sıra :) Galatasaray sıralaması değil.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir