12 Mayıs 2023 Cuma

Tozlanmış parçalı #45; Younès Belhanda


Galatasaray tarihinin en tartışılan futbolcularından biri. Seveni ve sevmeyeni çok uç noktalarda, ortada buluşabileni çok az. Ben, seven taraftayım. Hakkının çok fazla yendiğini düşünüyorum. Kontrolünü kaybettiği an çok, o anlamda biraz denge sorunu vardı. Yine de bu yetenekte bir futbolcunun, hangi şartlarda ülkemize geldiğini konuşmak lazım. Bu tarz her ismin, belli noktalarda defosu olacak ki, transferi ihtimal olsun. Belhanda transferinde de bunlar göze alındı. Bana sorarsanız da, başarıyla geçen bir Galatasaray kariyeriydi. Hatta bir süre daha kendisiyle devam edebilirdik.

2020 - 2021 sezonundaki sözleşme feshi kadar saçma bir an az yaşanmıştır. Transfer kapanmış, elindeki alternatifler az ve sen yok bir sebepten sözleşmesini fesih ettin. Yönetim ego tatmin edeyim derken, şampiyonluğu bir anlamda eliyle verdi. Bugüne bakın mesela, 8 - 10 alternatifi eksik diyoruz. Topu öne taşıyabilecek, hareketli bir orta saha alternatifinin eksikliği var. Belhanda ise Adana Demirspor formasını başarıyla terletiyor. Hatta bu sezon sahte 9 oynadığını dahi izliyoruz. Çok işlevli futbolcuydu.

Dinamo Kiev'den transfer edilirken, ödenen bonservis çok eleştirildi. Büyük rakamdı elbette de, yetenek yukarı noktada. Nice onu takımda tutmak istese de başaramadı. Galatasaray'a transfer oldu, 10 numarayı alması üzerinden eleştiri bir başladı ve ayrılana kadar devam etti. Sneijder'den gelen 10 numara mevzusu hiçbir zaman kapanmadı. Ben numaraya değil de, katkıya takılıyorum. Katkı olarak da sana şampiyonluklar, kupalar kazandırdı. 

Fatih Hoca'nın en önemli kozlarından biriydi. Tudor dönemi transfer edilirken, ön alan baskısının altı çiziliyordu. Tempolu, 2 yönde katkı vermeye çalışan isimler o dönem transfer edildi. Belhanda'yı 10 numara gibi düşünseniz de, bu adam 8 numaraydı. Hücum yönü daha baskın, topu öne taşıyan, topla dikine oynamayı seven, diğer yandan da pres ve mücadele içerisinde yer alan bir orta saha. Galatasaray formasıyla toplamda 131 maçta, 22 gol 26 asist. Tabelası çoğu zaman eleştirilse de, asist rakamları oynadığı sezonlarda 10'u hep zorladı. Gol tarafında eleştirilebilirdi sadece. O noktada iyi bir bitirici değildi.

Belhanda'yı bu blogda sık sık konuştuk, düşüncemi biliyorsunuz. Galatasaray formasıyla daima keyifle izledim. Değeri de genellikle yokluğunda anlaşılıyordu. Bu adamın çenesi kırıldı, başkası birkaç ay oynamaz. O ise ertesi maçta maskeyle sahadaydı. Aidiyetini hiç tartışmayalım bile. Kötü muameleyi asla hak etmedi. Eleştirilecek birçok noktası olsa da, Galatasaray kariyerine bakınca, kazanılan başarıların pay sahiplerinden.

8 yorum:

  1. Uygun bonservisle alabilsek gayet mertens Oliveira yedeklerdi, şu kadroda ne yapacağını izlemek isterdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O günden bugüne devam etse tamamdı da, sonrasında almak mantıksız.

      Sil
  2. Buna yorum yapmayacağım. Ben diğer taraftayım. Yani bu iş bir noktadan sonra beğenme ve beğenmeme noktasına gidiyor. Benim GS standartlarım o kadar yukarılarda ki... Ben her maç Hagi, Prekazi, Taffarel, Melo, Icardi, Nelson, Abdülkerim, Ujfalusi, Elmander, Okan, Ergün, Bülent, Stumpf, Hakan Şükür vs.. performansı isterim. Benim beklentim standardım çok üst seviyede. Aşırı zor beğenirim, kimseyi sahiplenmem, GS dışında kimse benim evladım değildir. Öyle bizim çocuğumuz vs arabesk işler beni iyice delirtir! Bu sebeple Selçuk, Burak gibi oyuncuları da bizzat benim gibi GS tribünleri kovar. Yukarıdaki örnekleri farklı zamanlardan verdim. Demek istediğim hem üst seviye kalite olacak hem de bu kaliteyi her maç her zaman verecek. İşte GS topçusu budur. GS taraftarı da camiası da bunu ister ve bekler. Bu sebepledir ki; geçen seneden tek bir çöp kovası dahi bırakmadan bize o rezaleti yaşatanların komplesini kovmuştur. Bugün bu tavrı beğenmeyen, kibirli bulan, eleştirenler olabilir! Ama şunu unutmayın GS camiasını Fener'den farklı kılan da budur! Bu sayede biz her zaman başarıyı ister ve alırız. Öz eleştirisini acımasızca yapmayan kişiler ve kurumlar ayakta kalamazlar. Helak olurlar. Örnek öteki takıma bakabilirsiniz. Belhanda bu minvalde değerlendirildiğinde sevilmemesi de doğaldır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılmıyorum. Herkes A sınıf olamaz, imkansız. Selçuk İnan ve Burak Yılmaz'ın tepki alması da yanlıştı. Belhanda kazanılan başarılarda büyük pay sahibiydi. Sevilmesi de doğaldı.

      Sil
  3. (Emre)
    Ceza sahamizda rakipten top kapiyordu. Pres yapiyordu. Topu suruyordu. Calim atiyordu. Dar alan becerisi yuksekti. Uzun toplari da iyidi. Guzel ara pas da verirdi. Bøyle anlatsan birine isim vermeden herkez takiminda ister. Gol olmayan bircok asisti vardi.

    Bence 27-30 yasinda Belhanda'nin bugun Torreria'nin mukemmel partneri olurdu. Sergio'ya tercih ederim. Templo ve pres gucu yuksek isimleri daha cok severim. Mac secen Drogba ve Podolski'nin Belhanda'dan daha cok sevilmelerini anlamiyorum acikcasi. Sevilmemesi tamamen forma numarasi ve arap olmasiyla alakali. Tabi bunu kabul etmiyorlar. Pas hatalarini konusurlar (sanki baska kimse pas hatasi yapmiyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değeri de ön alandaki presi, mücadelesi, 2 yönlü oyunu. Gelip kendi ceza sahası içerisinde stoper gibi yaptığı müdahaleler. Takım oyununun içindeydi. Çok doğru yorum yaptım. Maç seçme konusunda..

      Sil
  4. Forma numarası, yüksek maaş,mesela Midjtsö gibi, Linnes gibi kuzeyli bir fenotip değil de Arap olması ve gülüşünün insanlara alaycı gelmesi...(geçen yıl da Kerem'in yüz ifadesine takık çok insan vardı) Bu sebeplerden insanlar hah işte bu bizim belhanda'mız demedi,ondan çok daha tembel, nazlı ve paragöz olan feghouli daha çok sevildi.1,5 milyon euroluk kontrat uzatma olayı gerçekleşse ve talihsiz yönetim atışması olmasa bir şampiyonluk daha gelmiş ve geçen yılki felaket sezonu belki hiç yaşamamış olacaktık. Kelebek etkisi bazen tek bir kişiye bağlı olabiliyor,bu sene İsmail Kartal'a devam eden bir FB 'nin belki de çok daha iyi işler yapabileceği ihtimali gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu adam hiç maç seçmedi, her maçı aynı ciddiyet ile oynadı. Çok katkısı var. Hakkı teslim edilmedi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir