22 Mayıs 2023 Pazartesi

Tozlanmış parçalı #48; Mário Jardel


Icardi'nin geçirdiği muhteşem sezonun ardından, Galatasaray'da geçmişe dönük "hangi forvet daha iyiydi" kıyaslamaları başladı. İş bitiriciliğe gelince de, Jardel adını daha sık anar olduk. Bitiricilik söz konusu olduğunda, Galatasaray'da izlediğim en iyi forvet. Sadece bitiricilik yetiyor mu dersek, o gün için iş görmüştü. Futbol değişiyor, her devrin istediği "tarz" başka. Jardel gibi bir forvetiniz varsa, tüm odağınız ona kırılmak zorunda. Hagi dahil olmak üzere, herkesin ana odağı Jardel'i beslemek.

Hakan Şükür / Arif Erdem gibi forvetlerin ön alandaki çalışkanlıkları değerliydi. Galatasaray'ın presi forvetleriyle başlardı ve şiddeti de büyük olurdu. Fatih Terim ve Lucescu, bambaşka 2 futbol tarzına hitap ediyor tabi. Fatih Hoca'nın hücumdan ödün verdiğini pek görmeyiz, Lucescu ise Avrupa söz konusu olduğunda kontrolden ödün vermezdi. Her 2'si de kendi futbol tarzlarıyla sonuç aldı. Jardel'li Galatasaray başkaydı tabi.

Jardel öyle bir forvet ki, oyun içi katkısı 0'dır. Pres yapmaz, rakip kovalamaz, asla koşmaz, bildiğin yürür. Milan'ı 2-0 yendiğimiz bir Şampiyonlar Ligi maçı vardır. 2. golde rakip eksilterek gol atıyor mesela, orada dahi yürüyerek. Ama inanılmaz bir bitirici işte. Kafa ya da ayak fark etmeden, FM diliyle bitiriciliği 20 üstünden 20'ydi. Top ona indiği an gol olurdu. Şut kalitesi de yüksekti. Ceza sahasının hemen dışından, yine tek vuruşla attığı golleri hatırlıyorum.

Galatasaray'a, Avrupa Altın Ayakkabı sahibi olarak geldi, büyük transferdi. Yine de dev takımlar ya da Brezilya Milli Takım'ı onu hiç düşünmedi. Zor bir futbolcu çünkü, beslenmesi ve taşınması gerekiyor. Her takımda buna girmiyor. Çok çalıştığına da inanmıyorum, yeteneğine güveniyordu. Büyük bir gol sezgisi, kokluyordu resmen. Galatasaray'da 24 lig maçında 22 gol 3 asisti var. Ligin ilk yarısındaki gol istikrarı daha yüksekti, 2. yarıda ise sık sakatlık sorunu yaşadı. Yoksa gol rekoru da kırardı.

Şampiyonlar Ligi'nde ise 14 maçta 6 gol 1 asist. Tüm kulvarlara inince, 43 maçta 34 gol. Muazzam gol istatistiği. Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olduk, çeyrek final gördük. Ligde ise şampiyonluğa ulaşamadık. Sezon sonu "ekonomik darboğaz" daha da yükseldi ve Uefa ve Super Kupa kadrosunun çekirdeği neredeyse tamamen değişti. Jardel'in yıllık ücreti yüksekti, o dönem karşılamak imkansızdı. Biraz da Sporting'e yok parasına satıldı. 6.2 milyon avro + Horvath + Spehar + Mbo Mpeza'lı garip bir transfer hikayesi. O da apayrı bir yazı konusu.

Transferi de sponsor kaynaklıdır. 17 milyon avro gibi bir bonservisi Galatasaray'ın vermesi imkansız. Cem Uzan hediyesi diye bilinir. Yıllık ücreti de fazlaydı, ertesi sezon karşılanamadığı için gönderildi. Onu vitrine koymak için hazırlık maçı dahi oynanmıştı diye hatırlıyorum. Galatasaray sonrası 1 sezonu daha var, sonrası psikolojik buhran. Futbola yorduğu kafa yüksek değildi, söylediğim gibi yeteneğine güvenirdi. Yine de Galatasaray'da müthiş bir sezon geçirdi, iyi hatırlanır.

14 yorum:

  1. 1991-1995
    Vasco da Gama
    50 maç 26 gol

    1995-1996
    Grêmio
    42 maç 31 gol

    1996-2000
    Porto
    125 maç 130 gol

    2000-2001
    Galatasaray
    24 maç 22 gol

    2001-2003
    Sporting CP
    49 maç 53 gol

    vikipedia'da yazan lig istatistikleri. yaklaşık 10 sene boyunca maç başı 1 gol istatiği ile oynamış. inanılmaz çılgın bi istatistik. ben izlediğim dönemde sadece ronaldo ve messi'de böyle bi istatistik gördüm. yani jardel gol anlamında türkiye'de forma giymiş hiçbir isimle kıyaslanamaz. yaptığı sayıları dünya tarihinde bile yapan az oyuncu var. bizdeki sezonunu hayal meyal hatırladığım için bile kendimi şanslı hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Net golcüydü, bitirmek için yaşardı ve bitirirdi. Yine de bu özelliği onu devlere taşıyamadı. Oynadığı takımlar ve yapılar benzer oldu.

      Sil
  2. Kim daha iyi bitirici dersek tartismasiz canli izlemis birisi olarak Jardel derim hatta abartarak Ronaldo'yu Messi'yi de koyun yine Jardel derim ben böyle bitiren baska birisini görmedim ama Jardel birak Ronaldo'yu Messi'yi Icardi gibi bile topu alip gidemezdi illa ayagina top gelecekti, ama geldigi zaman da hepsinden üstündü bana göre. ÖZELLIKLE super zkupa macinda zaten tek pozisyon geldi onu da atti o zaman ergendik futbol icin böyle sevindigimi hatirlamiyorum ne Scalke.maci ne icerdeki Real maci ne de Juventus maci hicbiri o tadi vermedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jardel iyi bitirici de, iş bitirmekle bitmiyor :) Başka özellikler aranıyor.

      Sil
  3. Jardel in Hakan Şükür gibi hücum pres yapmaması çok büyük sorun olmuştu. Lucescu bu yüzden son 20 dakikasına tek farklı önde girdiği maçlarda takımı savunmaya rastlıyordu. Herkes Fatih hocanın devamlı atak yapan takımını özlemeye başlamıştı. Ama mesele Fatih hoca veya Lucescu ile alakalı değildi. Mesele Jardel ile Hakan ın oyun stillerinin farklı olmasından kaynaklanıyordu. Bu arada 92 93 sezonunda Hakan a yaptırdığı özel antrenman programlarıyla onu Galatasaraya ve Türk futboluna armağan eden Feldkamp a da teşekkür etmek gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun ezberi o da. Herkes öyle bir oyuna alıştı ki, Jardel'i alınca bambaşka oluyor, futbol değişiyor. Lucescu'nun 2. sezonunda eline kalan takıma da bakmalı, oynattığı futbolu eleştirirken. Başka türlü Avrupa'da ayakta kalamazdı.

      Sil
    2. Savunmaya yaslıyordu diyecektim yanlış yazmışım.Bu arada Burak hocam tozlanmış parçalıda Feldkamp ı da yazsan çok iyi olur bence. Galatasaray 92 2002 arası 10 yılda 7 kez şampiyon oldu. Kaçan 3 şampiyonluktan ikisi yani 95 ve 96 yıllarındakiler Falco ve Stumfun yerini dolduramadığımız için kaçtı. Diğeri yani 2001 yılındaki ise Hakan ın yerini dolduramadığımız için kaçtı. Bu saydığım üç oyuncu da Feldkamp zamanında takıma katılan isimler. Adam ne biçim miras bıraktı.

      Sil
    3. Kendi izlediğim ve net hatırladığım dönemleri yazıyorum :) O sezon bende çok yok maalesef.

      Sil
    4. Ben hatırlıyorum. Belki o yüzden başka hiçbir teknik direktörü beğenmedim. Terim ile Lucescu yu üst üste toplasan bir Feldkamp etmez bence. Bu Jardel in Türk futbolundaki karşılığı Tanju Çolak tır. Sorsan efsane golcüdür, altın ayakkabısı vardır falan ama tüm kariyerinde tek bir şampiyonluğu vardır. O da 87 87 sezonunda. Bu tarz oyuncuların modern futbolda yeri yok.

      Sil
    5. Sadece pres yapmaması değil asıl sıkıntı pas alıp verme teknikle top saklama vs adamın temel futbolculuk özellikleri çok kötüydü. Zaten denge sorunu da vardı kosamazdi sprint da atamazdı topla ilişkisi vuruş dışında kötüydü. Misal Şota da iyi bitiriciydi Jardel kadar olmasa da ama Sota'nin asıl farkı bir 10 no kadar iyi orta saha özellikleri top alış verişi oyun görüşü vs olmasıydı Ajax aldı. Yerlilerden Fatih Tekke ve Necati'nin topla ilişkisi iyiydi misal. Jardel bu konuda çok eksikti top alıp veremiyordun ve herkes şok olmuştu oyuncuyu tanımayanlar.

      Sil
  4. İyi golcüydü çok iyi golcüydü hepsi bu ama. Fundamentali çok kötüydü. Zaten iyi olsa tavanı porto galatasaray sporting olmazdı. Yanlış bir seçimdi bence 35 yasina gelmiş Hagi ile birlikte bizi zor deplasmanlarda 9 kişi oynatirdi zaman zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama etkisi de büyük oldu. Takımın Cl'de geldiği nokta, Jardel'in oradaki gol sayısı ortada.

      Sil
  5. Kerem bey kardeşim meseleyi çok güzel izah ettiniz. Bir şey merak ediyorum. Siz o dönemki yedek kaleci Kerem misiniz?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir