12 Haziran 2023 Pazartesi

Bir anlamda, yeni sezonun ilk transferi diyebiliriz


Galatasaray şampiyon olunca, Kaan Ayhan'ın 2.8 milyon avro'luk opsiyonu devreye girmiş oldu. Şampiyonluk halinde, 2.8 milyon avro'luk zorunlu satın alma opsiyonu bulunuyordu. Bir anlamda, yeni sezonun ilk transferi diyebiliriz. Biten sezonda, doğal olarak çok fazla maça çıkamadı. Nelsson / Abdülkerim Bardakcı 2'lisi öyle bir istikrar gösterdi ki, aradan sıyrılmak imkansızdı. Nelsson'un yokluğunda Konyaspor deplasmanı var 90 dakikalık. Kaybetmemize rağmen bence en iyi maçıydı. Trabzonspor maçının sonlarında oyuna girdiği bir bölüm var. Orta saha içindi bu hamle, yine iyi bir maç çıkardı. Zaten ilk maçıydı, beni o performans çok umutlandırmıştı. 

Kupada Başakşehir'e elenirken de 90 dakika sahadaydı ve bu sefer felaket bir maç oynadı. O da beni korkutmuştu mesela, çok ağır kalmıştı. Kaan Ayhan'la alakalı sorun bu zaten. Ağır futbolcu. Galatasaray, stoperlerini öne çıkarmayı seviyor. Stoperlerin orta sahada dahi baskı yaptığını görebiliyoruz. Abdülkerim Bardakcı bu işi daha net yaparken, Nelsson biraz da onun arkasında süpürücü gibi. Kaan Ayhan, uzun bir stoper de değil. Duran toplarda, kafayla attığı goller çok olsa da, savunma tarafında hava hakimiyeti müthiş bir stoper diyemem.

3'lü savunma oynarsan, stoper hattının sağ tarafında iyi iş çıkarır. Ona en uygun mevki çünkü. Topla ilişkisi iyidir, bek özelliği vardır. Topla iyi çıkar, pas özelliğinin kıymeti ön plandadır. Galatasaray ise 3'lü savunma oynamıyor, oynayacağını da düşünmüyorum. Kabul edelim ki, 8+3 gibi bir kural olmasa, Galatasaray gidip de Kaan Ayhan'ı almazdı. 2.8 milyon avro önemli bir rakam. Döviz kuru malum, artık bu rakamlar da çok büyük. Alternatif olarak transfer edeceğiniz bir isim için, böyle bir bonservis vermezsiniz. Transferi çok mu gerekliydi dersek, takımdaki iyi yerli sayısını arttırmak için evet diyen olacaktır.

Artılarından biri "joker" özelliği. Stoper, orta saha ve sağ bek gibi oynayabilir. Stoperde ana planlardan biri olur, sağ bekte ise olmaz. Maçı gelir, sağ bekte izleriz. Sağ bek için de ağır, git gel yapmak kolay değil. Bizim bek tarzımız artık belli. Hız ve tempo olmazsa olmazımız. Orta sahada ise, 4-3-3 oynansa 6 numara için iyi bir alternatif olur. 2'li orta saha kullanırken, ancak kenardan yapabileceğin bir hamle oluyor. 11 oynatsan yine o çok kullandığım "ağır" oluşu devrede olacak. Maç trafiği artıyor, yeni sezonda mutlaka bulduğu şans sayısı artacak. İyi bir alternatif olmasını diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir