10 Ekim 2023 Salı

Tozlanmış parçalı #58; Shabani Nonda


Nonda'nın Monaco dönemini hatırlıyorum, Drogba'nın Marsilya günleri gibi. Dünya futboluna damga vurması bekleniyordu. Nonda'yı Monaco günleri hayal etmek dahi imkansızdı. Sonrasında öyle sakatlık dönemleri geçirdi ki, bu durum sezonlarına mal oldu. Roma'ya gitti, toplasak 22 maça ancak çıktı. O sakatlıklar da Nonda'yı bir noktada Galatasaray'a taşıdı. Transferin son günü transfer edildiğini hatırlıyorum. 1.3 milyon avro bonservis ödendi ve o gün için ciddi bir riskti.

2007 - 2008 sezonu da öyle bir dönem ki, Nonda haricinde neredeyse tüm yabancılardan katkı alamadık. Linderoth'un talihsiz durumu, Lincoln'ün bir türlü istikrar göstermemesi. Diğer yabancıları saymıyorum bile. Maliyetler düşürülüp, takımı gençleştirmeye çalışıyorduk. Altyapıdan da o dönem birçok isim ciddi süreler alıyordu. Kalli'nin meziyeti büyüktür o noktada. Son 6 hafta o olmasa da, takımı bu noktaya taşıması da büyük olaydır.

Nonda da o sezonun tek istikrarlı yabancısı. Birçok maç var, Nonda ve 10 Türk'le oynadığımız. Toplamda 33 maçta 14 gol 3 asisti var. Gol sayısı biraz düşük gibi dursa da, ciddi bir oyun içi katkısıydı da. Sakatlıklar sonrası atletizm ve hareketliliği kaybetseniz de, oyun aklı ve bitiricilik devreye giriyor. Nonda da Galatasaray forması giydiği dönemde bunu verdi sana. Şampiyon olurken iyi bir 1. forvet, sonraki sezonlarında ise müthiş bir yedek.

Baros transferinin ardından da iyi bir yedeğe dönüştü. Kenardan gelip, etki ettiği maç sayısı çok. 2. sezonunda toplamda 35 maçı var, 7 gol 3 asist. Rakam yine az gibi görünse de, aldığı dakikanın hakkını veriyordu. Rijkaard'lı sezona daha iyi girmişti aslında. 25 maça çıktı o sezon ve bunlar da ligin ilk yarısındaydı. 25 maçta 16 gol 1 asist. Baros'un arkasından gelip, ciddi anlamda tabela yaptı. Sonra 11'de denendi sallandı, Kewell forvet oynamaya başlayınca arkadan gelip yine katkısını verdi.

Anlaşılmaz nokta da burada başlıyor. Senin garanti katkı aldığın bir 2. forvet işte. Baros ve Kewell sakat, forvet alma isteğini anlıyorum da, Nonda niye gidiyor? Jo transfer edilince, Nonda gitti ve Avrupa Ligi'nde forvetsiz oynamak durumunda kaldık. Sözleşmesinin askıya alınması gereken isim Kewell'dı ama bunu yapamadılar. Kewell da o sezonun 2. yarısında yoktu. Nonda'nın da son sezonudur bu. Galatasaray'dan ayrıldı ve bir daha futbol oynamadı.

Galatasaray'da toplamda 93 maç ve 37 gol 7 asist. Fenerbahçe derbisinde attığı golü unutmayız. Volkan Demirel / Edu'nun çarpışmasında müthiş bir gol kokusu aldı ve oraya koşuyu attı. Denizlispor deplasmanı, uzaktan attığı efsane bir gol var yine. Bugünlerde 2. forvet bulmak zor. Sana garanti katkı verecek, belli bir tecrübesi olacak ve yedek kalmayı da sorun etmeyecek. Bakambu'dan Nonda çıkarabilir miyiz diyordum, şu ana kadar izleyemedik mesela. Bakambu gelsin derken de örneğim Nonda'ydı.

8 yorum:

  1. Adnan Polat çok kötü yönetti maalesef. Baros sakatken devre arası Nonda'yı yolladı ve Atletico maçlarında Keita'yı forvet oynatmak durumunda kalıp elendik. Meira süreci de hakeza. Hamburg travmasını yaşamamıza neden oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla etikete gömüldüler o dönem. Nonda işi tam anlamıyla saçmalıktı. Avrupa Ligi gelebilirdi o dönem.

      Sil
    2. O Hamburg maçı neydi öyle. Yaşlanmışız vallahi. O dönem saçma bir yönetim vardı. Zaten aklıselim yönetim çok çok zor denk geliyor Galatasaray’da. Bugün Erden Timur olmasa bu yönetim yine büyük başarılı olamazdı. Aynı yönetim Fegouli, Maicon, Belhanda gibi oyunculara ne sözleşmeler vermişti. Ek olarak bir oyuncuyu transfer edip transfer edememiştik. Demem o ki tozlu parçalar kısmına geçmişten gelen yönetimlere de bir sayfa açmak gerek :)

      Sil
    3. Hamburg maçı en felaketi. Takımı stopersiz bıraktılar. O dönem kupaya uzanmak daha da mümkündü. O 2 yılda ciddi fırsat tepildi.

      Sil
  2. forvet transfer etmek için elindeki iyi ve katkı aldığın forvetten çıkmak nasıl bi saçmalık

    YanıtlaSil
  3. Nonda geldiğinde öyle büyük bir oyuncu olduğunu bilmiyordum. Kendisiyle tanışmam Galatasaray’da oldu. Sürekli oyunun içinde kalan bir oyuncuydu böyle de hatırlarım. Sahanın her yerine ayak basardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakatlık yüzünden uzun süre oynamayınca biraz gözden uzaklaşmıştı. Öncesi ise Drogba ayarı bir forvetti.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir