14 Ekim 2023 Cumartesi

Tozlanmış parçalı #60; Mario Lemina


Juventus onu Pogba sonrasına hazırlıyordu. "Yeni Pogba" gözüyle de bakılıyordu. Sakatlık geçmişi buna engel oldu tabi, genç yaşlarda kademe kademe düştü. Bugüne bakınca da o potansiyelin uzağında kaldı ama iyi bir kariyer edindi. O kariyer içinde de Galatasaray'da 1 yıllık kiralık geçirdiği dönem var. Kiralayıp da, Galatasaray'a yüksek aidiyet duyan birçok futbolcu yaşadık. Lemina da o listenin ilk sıralarında.

Southampton, Juventus'tan 17.25 milyon avro'ya transferi gerçekleştirdiğinde beklentisi yüksekti. Yine o dönem ciddi sakatlıkları var. İstenilen alınamayınca da, piyasa yapması amacıyla başka takımlara kiralamalar gelir. Lemina da transferin son günü, belki de Şampiyonlar Ligi avantajıyla Galatasaray'a geldi. Nzonzi'li, Seri'li o yapının temposu büyük sorundu. Lemina biraz da tempoyu yükseltmek adına transfer edildi. Ömer Bayram'ı da o dönem hareketliliği üzerinden orta sahaya çekmiştik.

Nzonzi, ciddi hayal kırıklığı oldu ve ligin devre arasında takımdan ayrıldı. Seri'nin iyi maçları olsa da, o bildiğimiz eski Seri gibi de değildi. Lemina'nın yine Galatasaray günlerinde sakatlık dönemleri var ama sahadayken de istikrar sağladı. Seri / Lemina çakışması vardı o dönem. Aslında 2'si de kağıt üzerinde 8 numara ama 6 numara oynamak istiyorlar. Fatih Hoca'nın tercihi de Lemina'yı 6 numara gibi kullanmaktı.

Lemina da sonrasında bu değişime kendisini Fatih Terim'in ikna ettiğini ve kariyerinin o andan itibaren pozitif olarak kırıldığını söyler. Galatasaray'da gol / asist katkısı pek olmasa da, orta sahada hareketliliği, topla çıkışları ve dripling özelliği kıymetliydi. Bugüne bakınca da aslında böyle bir 6 / 8 numara aradık. 30 yaşına geldiğinden, transferi için istenilen maliyeti karşılayabilmek zordu. Galatasaray sonrası Fulham, Nice ve Wolverhampton formaları giydi, hepsinde de oldukça başarılı. Belki Nice'e gitmeden önce bu transferi yapabilirdin. Sonrası hep yükseliş.

Nzonzi / Lemina / Seri gibi bir hattın arkasında Belhanda bekliyor. Böyle bir orta saha kurgusu oluştu ama biz katkı alamadık. Nzonzi'yi tutturamamayı halen dahi anlamam. Seri / Lemina da bir arada rol anlamında çok çakıştı. Hoca'nın 4-2-3-1'i hiç düşünmemesi belki de bunda sebep. Çift 6 gibi, 4-2-3-1 üzerinden oynayabilirdin. Lemina ve Seri de bu formasyonda rol kargaşası yaşanmazdı. Hangi futbolcu 6 numaraya kaysa, en iyi performansını gösterdi çünkü. 

6 yorum:

  1. devre arası lemina tekrar düşünülüyor oliveiranın yerine ama hazir sanchez iyi çıkmışken gironanın kolombiyalı merkez orta sahası yangel herrerayı alalım 5sene rahat edelim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maliyetine bakmak lazım. Hayır denilemez elbette. Aradığımız 6-8 tarzı bu da, elde Ndombele var.

      Sil
  2. Şimdi de haberler çıkıyor devre arası Lemina'yı yoklayacağımıza dair. Torreira ile beraber çift 6 oynatırsak müthiş ikili olurlar. Zaten Okan hocanın Paredes, Amrabat falan istemesi bundandı. Çift ön libero sayesinde kolay geçiş yemeyecektik ve Angelino'nun defansif zaafları da kapanacaktı. Savunma anlamında daha güçlü ve sağlam bir takm olacaktık kısaca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir elbette, maliyetini görmek lazım. Aradığımız tarz.

      Sil
  3. Lemina rotasyona lüks olur. Ndombele olmazsa üzerinden düşünülüyordur. Yoksa Ndombele ve Lemina aynı anda çok lüks. Scout hamleleri bekliyorum ben. Boey gerçeği var önümüzde bir scout hamlesi ortasaha çok iyi olur. A Class oyuncular direkt analarından doğduğunda öyle olmuyor. Marcao Boey Mohamed Nelson hatta Morutan bunlardan zarar gelmedi. Oliveira çok kopuk oynuyor artık fizikselde değil sorunu. Mental bir problem var Okan Hoca geri döndüremiyorsa ben umudu da keserim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. Rotasyona lüks, Ndombele tutmazsa bir derece. Orada da yaş 30. Bu yaşa ciddi bonservis bedelleri zor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir