6 Kasım 2023 Pazartesi

Galatasaray adına fırsattı Ziyech


Beşiktaş'ın son şampiyonluğunda Ghezzal katkısını hatırlayın. Ya da Galatasaray'ın Fatih Hoca'yla kazandığı son şampiyonluktaki Feghouli etkisi. "Kenar oyun kurucu" tabirinin imzası olan futbolcular. Etkileri tek sezonla sınırlı kalsa da, kazanılan o şampiyonluklarda büyük pay sahibiydiler. Şu an Galatasaray'ın elinde bu tarzda bir Ziyech var. Kalite ve ulaştığı seviye noktasında da 2 futbolcudan da ayırmak gerekiyor. Ziyech'in "prime" diye adlandıracağımız dönemi çok daha üst düzeydi.

Fenerbahçe'de Tadic oynuyor mesela. Büyük kalite ve tecrübedir, Ajax efsanesi adam. Ajax'ın da Şampiyonlar Ligi'nde o yürüdüğü günlerde takımın en önemli isimlerinden biri Ziyech'di. Bu anlamda Tadic'in de önünde. Tadic'in kariyeri Ajax'ta devam ederken, Ziyech ise 40 milyon avro bonservis bedeliyle Chelsea yolunu tuttu. Şanssızlığı, Chelsea'nin kaos dönemine denk gelişi. Çok fazla transfer sirkülasyonu içerisinde kaldı ama son ana kadar da rotasyonun parçasıydı.

Galatasaray adına fırsattı Ziyech. Yaz döneminin başında, Suudi Arabistan'a transferi direkten döndü. Sağlık kontrolünden geçemedi denilse de, son dakika mali mevzulardan sıkıntı çıktı. Galatasaray da yatmış olduğu pusuda, Ziyech'i olabilecek en makul şartlarda transfer etti. Gün sonunda takımda tutmak isterse "0" bonservis ve kazanacağı ücret de düşecek. Ziyech'i çok fazla izleyemedik de, sahada yer aldığı her an da seni heyecanlandırmadığı dakika yok.

Artık fizik olarak da hazır olmaya başladı. 11'e geçti ve bundan sonra da oynamaya devam eder. Sağ kanatta Ziyech'i izleyeceğiz. Kapanan savunmaya karşı attı o kadar güzel kırıyor ki. Öngörülmesi zor bir futbol zekası olduğundan, o dakika ne yapacağını bilmek zor. Kasımpaşa karşısında da izledik. Öyle kilit paslar attı ki, biraz daha fit bir Icardi o topa yetişir ve vuruşu yapardı. Zaha da yükseliyor. Bu hücum kalitesinin Icardi'yi ne denli besleyeceğini düşünün işte.

Ziyech'in topu ayağına aldığında heyecan uyandırmadığı tek bir an bile yok. 2 ayağını da kullanabiliyor, çok seri, oyun zekası ve teknik becerisi üst düzey. İyi de bir şutör ayrıca. Çalım yeteneği de olunca, rakip ceza sahasına yakın olduğu her an tehlike. Gol / asist sayısını da arttıracak. Galatasaray'daki bitiricilik sorunu, Zaha ve Ziyech gibi isimlerin devreye girmesiyle aşılacak. Son dönemde denk gelmediğimiz bir hücum kalitesi bu.

12 yorum:

  1. Bi zahmet oynasın artık transferler Kasım ayına geldik. Hala uyum hala form tutmak gibi şeyleri konuşmuyor olmak lazımdı. Zaha geleli 3 ayı geçti hala gerçek zaha yı izleyemedik keza ziyech öyle ndombele zaten felaket oldu transfer kotası orada boşa harcandı. Geçen seneki eksiklerle devam ediliyor. Transfer dönemi gerçekten verimsiz geçti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oynuyorlar işte, katkı da veriyorlar. Takımın durumu iyi. Ndombele ve Angelino dışında sorun görmüyorum. Ziyech müthiş hamle, Zaha da öyle.

      Sil
  2. Takımda akıl anlamında ondan daha iyisi yok. Oyunu aniden boş alana yönlendirmesi, oyunu açması, kolay top kaybetmemesi, ara pasları ile tam bir zeka dolu topçu. Bu adamın ‘beni çıkarın’ demedikçe çıkarılmaması lazım. Sıkışan oyunda yada kontraya ihtiyacın varsa kullan. İcardi, kerem ve zaha biraz alışsa birbirlerine tek farklı galibiyetlerden kurtulabiliriz. Gerekirse 10 numaraya koy ya da seri yi kullandığımız gibi regista bile oynar. Oyun zekası yüksek adam fiziği elverdiği müddetçe her yerde oynar. Taraftarın zaha ve ona icardi gibi özel muâmele çekmesi lazım. Gaz ile oynayan adamlar bunlar.
    Chemsjheer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hareketliliği de artı. Belli metrekare içinde oynamıyor, çok hareketli.

      Sil
  3. günay güvençin kalede oynadığı dönemde iç sahadaki united maçına kadar zaha-ziyech-teteyi bir arada denesek..hem kerem de dinlenmiş olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinlendirme amaçlı olabilir de, sol bekte Angelino'ya bir daha bakacaklar sanki. Yabancı hakkı orada kullanılır.

      Sil
  4. Ziyech kanatta olduğu sürece topu kim kuracak soru işareti kalkar. O iş genelde forvetin arkasında olur yada ortasahada. Forvetin arkasında Keremi kullanarak pres oyununa devam edersin. Ortasahada 2 tane 6 numara ile oynayıp defansif sorunu ortadan kaldırır beklerini de oyunun içine sokarsın. İşte tam bu kısımda Ziyech gibi bir kanat oyun kurucu büyük ihtiyaçtı. Geçen yıl Oliviera ayağına bakar haldeydik. Şimdi Kasımpaşa maçını açıp izlersek Ziyech attığı paslar ortada. Adam zaten daha topu ayağına aldığında aksiyona karar vermiş oluyor. O konuda muazzam bir oyuncu. Hem kendi oyunundan vazgeçmeyip yoluna devam edeceksin. Artıları eksileri var ama artı kısmı ağır basar Ziyech sağ tarafta üstlendiği rol. Okan hoca geç yıl Rashia ile farklı birşey deniyordu. Kafasındaki de bu istediği bu sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaha da, Kerem Aktürkoğlu da yardımcı ona. Topun kıymeti biliniyor böyle böyle, efektifliğin artıyor.

      Sil
  5. Kadroyu çok iyi tamamlıyor bence yıllardır oyun kurucu, teknik kanat profilini arıyoruz, çok basit pas hatalarıyla ne ataklar heba ediyoruz öbür türlü. .Ghezzal çok istemiştim zamanında 2 model üstü geldi. Ziyech ve Zaha biraz daha form tutunca neler izleyeceğiz neler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pas hatası uyum ile alakalı. Birbiri ile oynama alışkanlığı her şeyi yükseltir.

      Sil
  6. Müthiş kilit pasları var. İyi bir Ziyech bu ligde tüm takımları açar. Umarım sıkıntıları bitmiştir ve oynamaya devam eder. Ziyech ve Mertens gibi iki kilit açan oyuncumuzun olması da Okan Hoca'nın elini güçlendiriyor. Kapalı savunmaları bu tür oyuncular ile açabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mertens de son 30 dakikalar adına çok büyük bir oyun aklı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir