18 Kasım 2023 Cumartesi

Sadece 2-3 kişinin ayağına bakan bir bitiricilik sorunu


Galatasaray bitiremiyor, Kerem Aktürkoğlu bu anlamda düşüşte, Icardi sakat tamam da, Galatasaray'ın temel sorunlarından biri bu zaten. Skor dağılımı maalesef yok. Icardi ve Kerem Aktürkoğlu'na fazlasıyla odaklıyız. Onlar da aksayınca problem olmaya başladı. Her pozisyonun içinde onlar var. Bu takım üretemiyor değil de, bitirme anlarında sadece onlar var. Kerem Aktürkoğlu'nun bu yüzden kötü oynamadığını düşünüyorum. Her maç 2-3 net pozisyonun içinde ve oynadığı rolün de gerekliliği bu. Zaha da yeni yeni tabela yapmaya başladı ama yetmiyor.

Lige bakınca Icardi 10 gol atmış, Zaha 4, Kerem Aktürkoğlu ise 3. Arkadan gelen isimler ise 1'er golde. Fenerbahçe'ye bakınca gol sayısının fazlalığına bakmıyorum da, dağılımı çok iyi. Özellikle de orta sahanın merkezinden hiç gol katkısı alamıyoruz. Torreira oraları zorluyor aslında. Kaan Ayhan'la oynarken, 8 numara gibi hareket ediyor ve sık sık rakip ceza sahasını zorluyor. O da vuruştan kaybediyor, sürekli direk dibinden aut. 

Stoperlerimizin duran toplardan 1'er golü var, Ziyech ve Oliveira da 1 gol attı. Gol atması beklenen ve sayılacak birçok isim var ama bu dağılımı yapamadık. Bunu da aşmak gerekiyor. Icardi gibi bir forvetle oynamanın kalitesi başka da, sadece onun ayağına bakmanın da acı faturası bu. İlk aksamada gol bulmak sorun olabiliyor. Kenardan getirip de istikrarlı gol katkısı alabildiğimiz kimse yok. Sadece 2-3 kişinin ayağına bakan bir "bitiricilik".

4-2-3-1 oynanıyor, ön alan baskısı var. Üretiliyor, gole yakınız. Icardi sallanırken, onu kenara alamamak ya da hamle yapamamak problem. Bakambu'nun şu an sadece 1 golde olmaması lazımdı. Ziyech de hesabı açmalı. İyi başladı da, geri döndüğünde bitiricilik sorunu başladı. Tete'yi de sadece Kopenhag maçında gördük. Çok fazla imkan yakalayıp, ısrarla yanlış karar veriyor. Barış Alper Yılmaz da sanki o noktada geçen sezonun kıvamında değil. Mertens de doğal olarak geriledi.

Merkezden skor katkısı alamamak asıl sorun tabi. O noktada da 8 numara transferi konuşulacak. Şu an 6-8 arasak da, o profilden dahi gol katkısı bekleyeceğiz. Kaan Ayhan da yer yer ön tarafı zorluyor, şutları var. Torreira'yı söyledim, sürekli rakip ceza sahasını zorluyor. Fiorentina dönemi böyle oynayıp, 6-7 gol bandını yakalamıştı. Oliveira, Kerem Demirbay ve Ndombele de bu skoru bulması gereken isimler. Bu dağılımı yapamazsak daha da zorlanacağız. Bitiricilik kadar bu da problem.

6 yorum:

  1. Bu yalnızca bu sezonun sorunu sorunu değil. Gol dağılımı ve skor katkısı yönünden bir kaç senedir sorun yaşıyoruz. Önceden Selçuk Sneijder hatta maicon gibi serbest vuruşlardan dahi gol bulan yetenekli ayaklar vardı uzun zamandır net serbest vuruş golü yada uzaktan vuruşla gol neredeyse yok denebilecek kadar azaldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şut konusunda katılıyorum. Takımda da müthiş şut atan isimler var oysa. Bize gelen bu anlamda geriliyor. Oliviera bir örnek.

      Sil
  2. Kerem Demirbay ve Ziyech 10 numara oynamalı. Kerem ve Zaha kanatlarda oynayabilir. Zaha birçok maçta sağ kanat oynamış ve iyi performans göstermiş geçmişte. Kerem'i sola Zaha'yı sağ kanatta oynatıp 10 numarada Kerem Demirbay veya Ziyech oynamalı. Kerem Demirbay 'ın şutları ve duran topları çok iyi.8 numarada zorlanıyor. 10 numarada hiç denenmemesini anlamıyorum.Elimizdeki oyunculardan bu sezon istenen verimi alamadık maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kerem Demirbay, o pozisyonda oynamamalı yıllar oldu. Hızlı bir isim de değil, ön alan presine uymaz. Ziyech olabilir de, o da sağda daha iyi. Kerem Aktürkoğlu 'nun da sola geçmesi bir şey değiştirmeyecek. Olay bitirememek çünkü. Icardi 'nin formsuzluğu asist noktasında engel.

      Sil
  3. Bitiricilik sorunundan öte ben maçlarda az pozisyona da girdiğimizi düşünüyorum. Yani net gol pozisyonu sayısı az. Xg falan tam ne demek bilmiyorum ama eski bir futbol izleyicisi olarak Galatasaray maçlarında ah bu da nasıl kaçar diyeceğimiz pozisyon sayısı 1 ya da 2 tane oluyor. O golleri de son maçlarda atamadığımız için problem yaşıyoruz. Yani tespiti eğer aslında iyi durumdayız, pozisyona da giriyoruz ama bazı forvetlerimizin formsuzluğundan ötürü kazamıyoruz veya zorlanıyoruz dersek bence hata ederiz. Ben takımın oynadığı oyunda memnun değilim. Bence ligde iyi oynadığımız maç yok gibi. Bir tek iç sahadaki Trabzonspor maçı iyiydi ama orda da Trabzon'un şimdiki Trabzon'la alakası yoktu. Aldığımız oyuncular hala formsuz veye sakatlar. Zaha, Angelinho, Tete, Ziyech, Ndombele'den verim alamadık. Kerem iyi değil. 10 numara oynayan bir oyuncu bu kadar top kaybedemez. Burası Galatasaray, set oyunu oynamak zorunda; özellikle lig maçlarında. Her aldığın topu kaybedersen sürekli takımı geri koşturmak zorunda kalırsın. Kerem'i yedek bırakacak bir yerli düzeni bulmak zorundayız. Ya da Zaha veya Ziyech'den biri yedek kalacak. Bence Zaha. Ama bu da imkansız. Bu kadar para verdiğin yüksek maaşla oynayan bir transferi de kenara itemezsin. Okan hoca inatla 4-3-3 oynatmıyor. Ama eldeki kadroya göre Zaha, Ziyech gibi oyuncular eğer oynayacaklarsa bundan başka bence çözüm yok. 4-3-3 yaparsa Sergio, Kerem Demirbay gibi oyuncuların da çehresi değişecek. Hatta Ziyech dahi o sistemde daha iyi oynayabilir. 4-2-3-1'de Zaha da verimsiz, Ziyech de. Kerem de 10 numara da verimsiz.... Okan Hoca'yı ciddi bir teknik adamlık testi bekliyor kalan maçlarda. 2 tane hayati ŞL maçı var. Umalım da bu 15 günlük ara hem takıma hem de hocaya hazırlanma imkanı vermiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yeterince pozisyona giriliyor. Xg beklentisi de bunu gösteriyor. Xg, gol beklentisi demek. Girdiğin pozisyonların kalitesine göre ölçülüyor. CL'de su gibi pozisyona giriyorsun mesela. Ligde doğal olarak vitesin düşük.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir