3 Aralık 2023 Pazar

Bekte kariyerine devam etsin demiyorum, yeni transfere kadar forma onun olacak diyorum


Başakşehir maçında Abdülkerim Bardakcı sol beke kaydığında müthiş bir performans gösterdi. O müthiş performansın ardından, Abdülkerim Bardakcı'nın bir daha sol bek oynatılmaması gerektiğini yazmıştım. Olmaz çünkü, sırıtır, ağır kalır. Sonraki şans bulduğu zamanlarda da bunu yaşadık. Barış Alper Yılmaz'ın sol bek oynaması da plan dahilinde bir hareket değil. O an bunu doğaçlaman gerekiyordu ve uyguladın. İyi de sonuç aldın. Barış Alper Yılmaz'a artı yazacak bu hareket, transfer stratejisi konusunda "büyük yanlışlar yapmışız" dedirtecek.

Barış Alper Yılmaz'a dönersek, sol bek oynamaya devam edebilir. Angelino'dan da, Kazımcan Karataş'tan da büyük etki etti. Geriden gelirken alanı buldu çünkü, hızı ve fizik gücü çok işe yaradı. Takıma hareket getirdi, seni öne taşıdı ve ısrarla çizgiye inip, içeri top çıkaracak imkanı oluşturdu. Bekten de bunu beklersin zaten. Özellikle de hücum aradığında. Ters ayağıyla bunu yaptı bir de. Alanı bulduğunda o kadar rahat kat etti ki.

Angelino'yla alakalı eleştirilerimi zaten biliyorsunuz. Tanıdığımız, bildiğimiz bir isim. 1 tane iyi ortan olmaz mı? Hücum beki ama hücum performansı yok. Kazımcan Karataş da geçen sezonun çok gerisinde. Oynadığı her maç hata yapıyor, takımını ateşe atıyor. Arda Güler'i cebinde gezdiren sol bekten, karşısında kim olursa olsun "arkasına düşen" bir sol beke dönüştü. Savunmada felaket halde ve aşırı kontrolsüz. Pendikspor maçının ilk yarısında da yakıyordu bizi.

Barış Alper Yılmaz oynayacak haliyle. Atletizmi ve hızıyla fark yaratacak. Bazısı farklı pozisyonda oynamak istemezken, "oynarım" demek de özgüvendir, helal olsun. Galatasaray'ın futbolcusu böyle olacak işte. Forvet oynar, kanat oynar, forvetin arkasında oynar, şimdi bek de oynar. Yarın Boey olmazsa ne yaparız diye düşünüyorduk, artık Barış Alper Yılmaz oynar diyeceğiz. Sol bekte bu farkı oluşturan, sağ bekte de oluşturur.

Sol beke yapacağımız transfer, konuşulan orta sahalardan daha önemli. Sol beke de ihtiyaç duyduğumuz profil net olarak Boey'in bek şubesi. Hızı ve atletizmi üst düzey olacak, sana hareketlik sağlayacak, pres oyununu güçlendirecek. Barış Alper Yılmaz'ın bek geçmişi olmasa da bu özelliği var. Bekte kariyerine devam etsin demiyorum, yeni transfere kadar forma onun olacak diyorum. Transfer yaparken de bu özellikler göz önüne alınmalı. Oyun kurucu olsun, teknik özelliğiyle ön plana çıksın üzerinden bek transferi yapılmamalı artık. Hoca bu tarza dönmüş olmasına rağmen, o teknik bek düşüncesini yine deniyor. Görmüştür artık, denemez. Sol bekin profili bellidir kafasında.

20 yorum:

  1. Barış Alper daha önce sağ bek oynuyormuş. Bunu eski hocası daha önce anlatmıştı. Sonradan ortasahada oynamaya başlamış.Benim için performansı sürpriz olmadı. Komple bir oyuncu ve farklı mevkilerde oynayabiliyor.Angelinho kesin gider artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol bek işi farklı. Ters ayağıyla müthiş iş çıkardı. Aşırı rahat etti.

      Sil
  2. Okan hocanın ezbere bağlı kalmayıp sürekli yeni şeyler denemesi takdire şayan. Tutar tutmaz o ayrı ama adam deniyor. İsmail Kartal'ın kötü gidişatını eksiklere bağlayıp bizim üzerimizden örnek veriyorlardı Galatasaray'da birkaç eksik olsa aynı duruma düşer diye. Görüyoruz işte hoca farkını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Potansiyeli yüksek, başarılı teknik adam işte. Galatasaray yıkılmıyor sorunlarda, bu da liderliği gösterir..

      Sil
  3. Adamlar gelemedi diye rahat etti. Savunma yapmadı sadece hücum yaptı ondan rahattı. İki üç pozisyonda rakibi bıraktı kovalamadı bile. Birinde gol oldu. Elini kaldırdı bıraktı ofsayt diye. Rakip çok kötü olmasaydı puan kaybı kaçınılmazdı. Ayrıca yedeklerde stoper olmaması tam bir skandal. Kaan ki maçın yıldızıydı adım attırmadı maçın başında sakatlansa ne olacaktı. Yokmu altyapıda stoper oynayacak adam. Eyüp ilk defa 18 e yazdılar ama kerem 90 dk oynadı. Boş boş gezdi. Halı saha hallerine döndü kerem. İcardiye pas atacak diye bakıyor. İcardi formsuz olunca o da çok sırıtıyor. Bir ay önce bakambuyu gönderelim diye yazanlar şimdi icardi dinlenmeli bakambuya şans verilmeli yazıyor. Berkan, emin be yunus geri gelsin sol bek ile orta sahaya birini alalım. Ndombele tete sergio ve angelinhodan çıkabiliyorsak çıkalım. Sanchezin sakatlığı takımı bozdu ama toreiraya bişey olursa bu takım biter.
    Chemsjheer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru, torreira'ya bişey olurda bu takım biter. herşey 0 ile çarpılır.

      Sil
    2. Halil Akbunar geliyordu durmadan, Barış Alper Yılmaz hamlesi sonrası gelemedi mesela. Çünkü Barış Alper hücumu çok zorladı, hem öndeydi.

      Sil
  4. rakip zayıf olduğu için barış'ın defansif yönünü göremedik. yani pozisyon bilgisi, oranın gerektirdiği oyun aklı filan nasıl bilmiyoruz ama muhtemelen zayıftır da. şampiyonlar ligi vs zorlu değil ama bu tarz maçlarda oynayabilir. hücumda +1 yazmış oluruz. hatta alışık olmadığı mevkii diyoruz ama bence en çok istediği yerde oynadı dün sol açık oynadı aslında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de Kazımcan Karataş'tan daha kötü olamaz diyoruz :)

      Sil
  5. Israr edilse belkide transfere gerek kalmaz kazımcan ile birlikte rotasyon iyi olurmu acaba

    YanıtlaSil
  6. Geçen yıllarda Oğulcan Çağlayan sağ bek denemiş verim de almıştık ama sürekliliği olmamıştı. Nihayetinde kanat oyuncuları çok eforlu oynamıyorlar. Kendilerini beke çekince biraz efor sarf etmeye başlayınca yorgunluk veya sakatlık sorunu olabiliyor. Barış İçin devre arasına kadar orada kullanılmalı yorumuna katılıyorum. Aksi halde ne Angelino ne Kazımcan ilk 18 de bile görmek istemiyorum artık. Abdülkerim oynasın Barış oynasın onlar oynamasın. Adamların ikisininde saha içinde tek olumlu etkisi yok. Asıl önemli noktalardan biri de takımın pas hataları. Bu kadar pas hatası nasıl yapılabilir. Takımda 3 oyuncu pas atabiliyor gerisi 2 metreye topu gönderemiyor. Geçiş oyununu zaten bahsetmiyorum bile 2 senedir görmedik. Bu tarz küçük takımları geçiş oyunu oynamadan yenmen çok zor olacak. Takımın tek oyunu pres karşında rakibin tempo düşürdüğü düşük tempo ile oynadığı anda çıkmazdasın. Bu sefer falancanın ayağına bakacağız. Olursa olur olmazsa olmaz. Çalışılmış organizasyon 0 Galatasaray’da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bir hazırlık maçıydı ve iyi oynamıştı. Olmayacağı açıktı ama. Yokluktan ligde de kullanıldı, hiç olmadı.

      Sil
    2. O değil de, Galatasaray'ın en güçlü tarafı 2 senedir geçiş oyunu. Nasıl göremedin, maç mı izlemedin anlamadım :(

      Sil
    3. Set oyunu abi set oyunu yanlış yazdım

      Sil
  7. Rakip güçlüyse biz güzel oynuyoruz. Karşımızda küçük takım olunca oynayamıyoruz. Galatasaray’ın tüm hücum organizasyonları doğaçlama. Çalışılmış tek bir organizasyon yok takımda bir B planı yahut bir B oyunu yok. Hoca ısrarla bu dizilişi kuruyor çünkü bildiği başka bir oyun tarzı yok. Zaten şansa gidiyoruz biraz ilerleyişimiz böyle. Akan oyundan Ş. Liginde kaç gol attık? Büyük bir çoğunluğu duran toplardan geldi gollerin. Bitirme sorunu yok aslında organizasyon sorunu var. Oliveira gibi oyuncunun şu takımda rezil görünmesinin sebebi de bu. Kerem Demirbay da aynı şekilde bu yüzden kötü görünüyor. Takım sahaya çıkıp pres yapıyor gerisi doğaçlama geliyor. Hiç pas üçgeni görmedik. Hiç organize atak görmedik. Hiç yani hiç. Bunları sorun olarak görmeyenler otursun düşünsün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğaçlama değil ama b planı lazım. Ön alan baskısı dışında da bir şeyler yapabilmeli. Şansa gitmiyoruz, gayet iyi gidiyoruz. Tablo ortada. Daha iyisi olabilir, kastımız bu.

      Sil
  8. Çok büyük hareketlilik getirdi oyuna. Barış'ı tebrik etmek lazım ciddi bir sorumluluk aldı ve altından kalktı

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir