10 Aralık 2023 Pazar

Sahada gösterdiği efor asla 36 yaşında bir futbolcunun göstermesini beklediğiniz gibi değil

 


36 yaşında ama muazzam bir profesyonel. Sahada gösterdiği efor asla 36 yaşında bir futbolcunun göstermesini beklediğiniz gibi değil. Mata daha gençti mesela. Geçen sezon transfer edildiğinde, son 25 - 30 dakikalarda, özellikle tecrübesi ve oyun aklıyla etki eder diye düşünüyorduk. Yer yer katkı verdi de, genel olarak beklentinin "saha içinde" gerisindeydi. Saha dışında elbette şampiyonluğun kilit isimlerindendi. Mertens ise 2. sezonuna girerken, en azından benim beklentimin ötesinde devam etmekte.

Mertens'in bu sezon rolü, geçen sezon Mata'dan isteyip de alamadığımız o katkı olur diye düşünüyordum. Bir noktadan sonra da kulübeye geçti, kenardan gelerek etkili oluyordu. Kenardan geldiği her maç etkiliyken, ilk 11 oynadığında aynı yeterlilikte ilerlemiyordu. Son haftalarda yine ilk 11'e geçti ve o iyi görüntüsünü yine veriyor. Geçen sezon da böyleydi, yine en iyi halinde. Onda yıldız arasında, en azından ligde hücumun olmazsa olmazlarından.

Mertens'i forvet arkasında kullanırken, Icardi için söylediklerim geçerli. Çevresindeki herkes yükseliyor. Oynadığı oyun ve ondan yana beklenti farklı. Kerem Aktürkoğlu orada oynarken ise beklenti daha başka. Yine aynı noktadayım. Kerem Aktürkoğlu kaçırdıklarının yarısını atsa başka şeyler konuşulur. Adana Demirspor maçında gol ve asistine bakın, nerede topla buluşmuş ve bitirmiş. Mertens ve Icardi'nin açtığı alanlar da etkili ama merkezde etkili olabilen bir Kerem Aktürkoğlu vardı.

Mertens'in varlığı, ligde kapanacak takımlara karşı da etkin. Top sizde kalıyor ve hücumda set ihtiyacı doğuyor. Mertens ile de her türlü hücum setini oynamak ve organizasyon oluşturmak mümkün. Çok büyük bir oyun aklı çünkü. Topa değmeden dahi, sadece yaptığı boş koşularla o organizasyonu oluşturuyor. Bu da oyun aklı işte. 60 dakikayı da rahatlıkla çıkartabildiğini görmek güzel. Afrika Uluslar Kupası zamanı geldiğinde Mertens'in önemi çok daha artacak.

Kerem Aktürkoğlu attığı golde ufak bir sakatlık yaşadı, onun sevincini Mertens yapıyor. Saha içini konuşuyoruz, saha dışında da öneminin tarifi yok. Başarı da böyle lider oyuncularla geliyor. Keşke çok daha öncesinde yollar kesişseydi de daha uzun yıllarımız olsaydı. Sadece 2 sezon birlikte devam edebileceğiz gibi görünüyor. Sezon sonu geldiğinde ya futbolu bırakacak, ya ülkesine dönecek. Ama o 2 yıl başarılarla geçiyor ve dolu dolu..

12 yorum:

  1. Mertens birkaç yıl önce gelseydi çok daha iyi olurdu. 36 yaşında müthiş işler yapabiliyor. Çok iyi profesyonel.Burada ligimizin kalitesinin çok düşük olması da diğer etken. Lig 3. Beşiktaş dahi dökülüyor. Galatasaray ve Fenerbahçe kadro olarak ligin üstündeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Napoli adamdan boşuna vazgeçmiyor işte, bayrak adam olması boşuna değil. Ben de çok isterdim bizde geçirdiği yılları olsun.

      Sil
  2. Geçen sezonun sonuna doğru yaşadığı düşüşten sonra daha zor toparlar, rotasyon oyuncusu olsun diyordum ama tekrardan formda olduğu zamana döndü. Maç çözüyor adam ilk 11 başlayıp.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünüyor, kenardan geldiğinde etkili olur diye bekliyordum. Gayet fit durumda, müthiş fiziği var.

      Sil
  3. Mertens Kerem in oynayamadigi yerde oynayıp Kerem in orada oynadığınin10 kat fazlasını yapıyor. Neden? Çünkü oyun aklı var. Neden? Çünkü bir pas o mevkide hangi hızla nereye verilir biliyor. Neden? Çünkü kime ne zaman vereceğini biliyor. Neden? Çünkü kaleye ne zaman ve ayağının neresi ile vuracağını biliyor. Kerem o mevkide isterse girdiği tüm pozisyonları gole cevirsin fikrim değişmeyecek, ben de aynı noktadayım. Kerem hiç bir zaman o mevkinin oyuncusu değildi olmayacakta. Adının ne olduğundan bağımsız, Kerem in rolünden bağımsız bu söylediğim. 4231 düzeninde o mevkinin adı 10 numara bölgesidir ve orada oynamak için Kerem in gereken meziyetleri yok. Kerem iyidir hoştur değerlidir takım için bunu tartışmaya gerek bile yoktur kesinlikle ama oynayacağı yer orası değildir. Bunu da zaten açık ve net görüyoruz. En azından pek çoğumuz görüyoruz ve izlediğimiz kadarıyla hoca da görüyor artık bunu. Asıl sorun kadro mühendisliğinde, asıl sorun transfer de yapılan yanlışlardadir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kerem Aktürkoğlu tüm girdiği pozisyonları gole çevirirse mi. Vay vay vay. Her maç en az 3 gol atacak ise kaleci bile baslayabilir :) hoca da bunu gördüğü için Kopenhag maçında forvetin arkasjnda Kerem Aktürkoğlu olacak.

      Sil
  4. Oyuna zeka katıyor. Özellikle daha alt seviye takımlara karşı oyunu tutabilmemiz için gerekli kesinlikle. Orta sahamızda da genellikle daha dikine oynamayı seven oyuncularımız olduğunu düşünürsek Mertens'in bir eş değeri yok takımda

    YanıtlaSil
  5. 2 sene evvel Babeli konuşurken bugün Mertens hakkında yorum yapıyorum bu bloğa. Oyuncu nasıl profesyonel olur, profesyonel oyuncunun farkı nedir diye sorsalar Babel ve Mertensi örnek verebilirim. Geçen seneki düşüş te onu ekonomik kullanamadığımızdan kaynaklıydı. Daha doğrusu Mata dan hiç birşey alamamış olmamız onu böyle kullanmamıza neden oldu. Zaten şimdi de 45-55 dakikalık bir canı var. Onu doğru kullandığımızda verebileceği çok şey var. Mertens kendisi küçük ama etkisi çok büyük bir oyuncu. Okan hoca onu en doğru şekilde kullanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erencan Yardımcı'nin Babel hakkında soylediklerini dinledin mi. Ben çok şaşırdım. İdman sonralari özel olarak birlikte çalışıyorlarmış.

      Sil
    2. Cs falan oynuyorlardır muhtemelen :) Sen söyleyince göz gezdirdim de inanamadım doğrusu. Galatasaray da son sezonunda 20 dakikalık canı vardı.

      Sil
    3. Son sezonunda öyleydi. Ama ondan önceki sezonda da o şampiyonluk virajında gelen galibiyet serisinin en iyi isimlerinden biriydi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir