17 Aralık 2023 Pazar

Tozlanmış parçalı #69; Albert Riera


Yakın tarihte sol bek geçmişimize bakınca, bu mevkide bir türlü istediğimizi alamadığımız doğru. Yine de arada iyi isimler var. Hakan Balta'nın istikrarı müthişti mesela. Ağır ve kontrollü bir bekti belki, savunması ile öne çıkacak bir bek sevilmiyor da olabilir ama istikrarını kim inkar edebilir. Yeri geldiğinde de hücum katkısını veriyordu. Nagatomo ya da. Oynadığı süre boyunca gayet iyi katkı aldın, yine savunmasıyla öne çıkan bir bek olması kaynaklı çok tutulmuyor olabilir. 

Arada tutunamayanlar da var. Telles mesela, potansiyelini sende karşılamadı. Saracchi ya da, sürekli sakatlık kurbanıydı. Çok isimler geldi gitti de, Hakan Ünsal'dan bu yana aslında o mevki bir türlü içe sindirilmedi. Son yıllarda en beğendiğin sol bekimiz kimdi diye sorsanız benim yanıtım Riera olur. Sol açıktan, hem de belli bir yaş sonrasında devşirilse de, benim kafamdaki ideal bek oydu. Hücum yönüyle oyununu ciddi anlamda güçlenlendirdi.

Galatasaray'a transfer edilirken beklenti büyüktü. Önemli bir kariyer ve tecrübe. Arda Turan'ın beklenmedik ayrılığı sonrası, sol kanat için bir anda oluşan transfer gündemiyle birlikte geldi. Maaşıyla da aslında fazlasıyla maliyetliydi. İlk sezonuna bakın, o müthiş 4-4-2'nin iyi bir rotasyonu olmaktan öteye geçemedi. 2. sezonunda da durum böyle giderken, Hakan Balta'dan alınamayan hücum katkısı sonrasında beke geçti ve Galatasaray kariyeri bir anda ivmelendi.

Üstelik bunu da Şampiyonlar Ligi seviyesinde gösterdi. Savunmasıyla sırıtmadı bence, ağır kalmadı. Hücum yönü zaten iyi, çok teknik ve oyun aklı olan bir futbolcuydu. Orta kalitesi iyiydi, 2'ye 1'lerle hücumu rahatlıkla zorluyordu. 4-2-1-2 içerisinde kanadı sürüklemek de zordur. Önünde bir açık yok çünkü. Eboue'nin bu oyunu oynamasını beklersiniz de, Riera'nın gösterdiği özveri çok büyüktü. Sorun da çıkarmadı, yeni rolünü kabul etti. Bu da Fatih Terim imzası işte.

Galatasaray'dan niye gönderildiğini de bilmiyorum bu arada. Mancini'li dönemin Ocak ayında çok sayıda transfer vardı, büyük bir sirkülasyon oluştu. O sirkülasyon içinde de Riera ile sözleşme fesih edildi. Sezon sonu sözleşmesi bitiyordu oysa, takımda kalabilirdi. Gitti de onun yerine gelenler daha mı iyi katkı verdi? Galatasaray sonrası kariyeri o kadar parlak geçmese de, bizde geçirdiği dönemi iyi hatırlarım. Aslen sol bek olmayıp, akıllarda kalan sol bek performansıyla. Bu durum da aslında "sol bek" talihsizliğimizin göstergelerinden biri.

7 yorum:

  1. 4 büyüklerin her sezon başı 10 tane filan transferleri olur. Ama sadece o sezon başı bunu yapmamıştık biz. Stopere Chedjou'yu almıştık ve son günlerde de Bruma gelmişti. Sadece 2 transfer yapmıştık çünkü iyi ve oturmuş bi takım vardı. O sezon haricinde hiç 10'dan aşağı transfer görmedim. Bi daha da zor görülür herhalde. Tabi Mancini'nin geldikten sonra sağolsun Ocak ayında baya bi transfer sirkülasyonu oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erman Kılıç bir de :) Oturmuş bir kadro vardı dediğin gibi. 98 99 sezonunda da mesela aynısı olmuştu. 4 yıl üst üste şampiyon olduğumuz dönemin geneli de böyleydi.

      Sil
    2. 2000'den öncesine yaşım yetmiyor. erman da geldiği gibi gitmişti ama :)

      Sil
    3. Olsun, yine de hamleydi. Aydın Yılmaz ile son gün sözleşme yenileyince, Erman Kılıç CL listesi dışında kalmıştı ve ayrılmak istedi.

      Sil
  2. Nagatamo istikrarlıydı çok üst düzey bir hücum katkısı olmasa da sırıtmamıştı hiç sol bekte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok temiz katkı vermişti.

      Sil
    2. Ciğeri sönmese 3 sene daha hizmet ederdi bize. Çok iyi bir profesyoneldi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir