19 Ocak 2024 Cuma

Futbolcu kumaşı kendini belli ediyor


Hamza Akman, geçen sezon da A takımla çalışıyordu. Sezon başı bir maçta sahaya atılmıştı, sonrasında kupa maçlarında sonradan oyuna dahil oldu. O zamandan bu zamana U19'da izledik. 19 yaşına geldi bu arada. Geriye dönüp baktığımızda resmi maç sayısı bir elin parmaklarından az. 19 yaş elbette genç de, tecrübesiz muamelesi yapmak için değil. Şimdiye kadar rotasyona dahil etmen gerekiyordu. Futbolcu kumaşı kendini belli ediyor.

İhtiyaç duyduğun da bir tarz. Orta sahada dripling eksikliğini hissederken, Hamza Akman'ın belki de en iyi özelliği bu. Seni öne taşıyacak, dikine oynayacak, özellikle de alan açıldığında etkisini arttıracak bir orta saha. Kapalı savunmaya karşı da etkili olur, 10 özelliği var. Dar alan becerisi yüksek, topla çok seri ve klas dokunuşları var. Faul alabiliyor en basitinden. Orta saha ve 10 numara için sorun yaşarken, kenardan da olsa düşünebilmek, şimdiye kadar rotasyona katmak gerekiyordu.

Sezon sonu sözleşmesi bitiyor ve o konuda bir hareket yok. Kopenhag'ın istediği söyleniyordu. Genç futbolcu için en ideal adreslerden biri. Adamlar planı, programı güçlü kuruyor ve bir noktada kendini takımda buluyorsun. Kısa bir süre ısındırıyorlar, devamında onlarla devam ediyorsun. Futbolcu 19 yaşına geldin, hala rotasyona dahil edemedin ve U19'da devam ettiriyorsun. Yaş genç de, tecrübesiz muamelesi yapmak için geç.

Ali Turap Bülbül ve Efe Akman'ın profesyonel sözleşmeleri bile yok. 2'si de A takımda değerlendirmeyi düşündüğün futbolcular. Galatasaray'ın potansiyelli, rotasyona katılmaları halinde katkı verecek gençleri var. Büyük takımların rotasyonlarına bakın. Ya da bizim 96 - 2000 dönemine inin. 18 kişilik iyi bir rotasyon oluşturursun, bunun içinde Kaan Ayhan ve Barış Alper Yılmaz gibi jokerler büyük yer tutar. 18 kişi sonrasını da gençlerden oluşturursun, yer geldiğinde şans verirsin. Doğru mühendislik budur.

Real Madrid ve Bayern Münih gibi takımların rotasyonu bu şekilde oluşur. Bizde ise yerlinin yedeğini dahi dışarıda arıyoruz. Üstelik onu da "ya tutarsa" kıvamında yapıyoruz. Genç ismi almana bir şey demem de, belli isimlerin tutmayacağı da belli bir şey ama ısrarla para harcıyoruz yıllardır. Gençlere imkan vermek, rotasyon içine katmak lazım. Sonra da kalmıyorlar işte, gitmek istiyorlar ve bu da son derece hakları. Para kazandırmadan gittiler diye hiç isyan edilmesin.

11 yorum:

  1. Hamza'nın dripling ve dikine oynama özelliği çok değerli. Mutlaka değerlendirmek gerek. Ndombele gibi oyunculara boşa para vermeyip Eyüp ve Hamza gibi değerlere yer açmamız gerek.3 milyon euro verdiğimiz adam sahada göbekten kosşamıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dar alan becerisi de var. Komple paket aslında.

      Sil
  2. Okan hocanın tek beğenmediğim yönü genç oyunculara yeterince şans vermiyor göreve geldiğinde en büyük umudumuz belli bir sistemle altyapıdan gelen oyuncular daha çok süre alır scout transferi ve birkaç üst düzey kaliteli oyuncu ile bol rotasyonlu yetiştirici bir takım oluruz diye düşünüyordum ama gelinen nokta maalesef çok umut verici değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençler konusunda ben de daha agresif olur diye düşünüyordum. Kendi de bu yollardan geçmişti.

      Sil
  3. Kendini o kadar güvende hissetmiyor ki; performans alamayacağını bildiği halde ısrarla işe yaramaz adamlara şans veriyor. 1- Adam yeni transfer edilmiş. Para verilmiş. Kariyerli. Belki tutar umudu var. 2- Bu adamı oynattığında sonuç alamamakla, altyapıdan yetişen çocuğu oynattığında sonuç alamamak aynı etkide değil. Genç çocuk hata yaptığında, hocaya daha çok kızılacak. Kısaca bu bir kısır döngü. Okan Hoca da bundan nasibini alıyor işte.
    Geçen sene mata, bu sene ndombele, zaha, ziyech gibi bir sürü isimli oyuncu alındı. Bunun sebebi sağlıklı bir satış yapamadığımız için düzenli gelir elde edememek ve transferi bonservisli genç oyuncular üzerinden yapamamak. Sonra da adına ''fırsat'' denilen ama Kulüp dışında herkesin kazandığı bir tek takımın zarar ettiği o saçma sapan oyuncuları almak. Fenerbahçe bir sürü adam sattığı için becao, djeko, fred, şimanski, cengiz gibi bir sürü bonservisli adam aldı. Biz kimseyi satamadığımız için Ziyech, Tete, Zaha, Angelinho, Ndombele gibi kiralıkları kovaladık. Gene kumar oynadık bu sefer tutmadı işte.
    Halbuki elimizde o kadar çok genç var ki! Eyüp, Hamza, Baran ve daha niceleri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mata yine belli bir rol için geldi ve saha dışında etkisi büyüktü. O tarz liderlere daima kapı açık.

      Sil
  4. baştan aşağı topçu. sadece aldığı penaltıdaki pozisyonda topun dibine doğru girerek o çalımı atması bile ne kadar yetenekli olduğunu gösteriyor. çoğu oyuncu o çalımı atamazdi. mesela tete ya da kerem orada o şekilde topu aşırtmayı düşünemezlerdi yani hiç görmedim. o topu yerden dürtmeye çalışıp rakibe çarptırırlardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Topu hafif kaldırarak, topu rakibin kaval kemiğinin üstünden atarak geçmek :) Hem çok basit hem de çok etkili bi çalım stilidir. Küçükken mahallede cok yapardım bunu. Hey gidi 90'lar :)

      Sil
    2. Çok klas, her dokunuşu estetik. Hareketli, türlü meziyet sahibi. Bekletiyoruz biz bu gençleri :(

      Sil
  5. Hareketli ve caliskan bir oyuncu olması hücum hattını çok renklendirdi oyuna girdikten sonra. Mertens yorulunca al yerine Ndombeleden kat kat daha iyi işler yapar.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir