20 Ocak 2024 Cumartesi

Tozlanmış parçalı #73; Christian Luyindama


Luyindama'yı bu fotoğrafla hatırlayacağız. Belki o gün maçı kaybetmiştik de, Mbappe ve Di Maria gibi isimleri arka cebinden çıkaran Luyindama'yı kazanmıştık. Ocak transferi için ciddi bir rakam kazanmayı hayal ederken, Milli Takım'da yaşadığı sakatlık ve onun tedavi dahi edilmemesi üzerine futbolcuyu resmen kaybettik. Sakatlıktan geri döndü de, bir daha aska eski seviyesine yaklaşamadı bile. Gün sonunda da sözleşmesi karşılıklı olarak fesih edilen, 6 aydır oynamayan bir futbolcuya dönüştü.

Fatih Hoca'nın Serdar Aziz'i kadro dışı bırakması beklenmese de müthiş bir hareketti. Maicon'u da Suudi Arabistan Ligi'ne kiralayıp, stoper tandemi en baştan yazıldı. Marcao ve Luyindama, scout kaynaklı iyi transferlerdi. Güçlü bir tandem oluştu ve şampiyonlukta pay sahibi oldular. Luyindama'nın o fiziğe rağmen hızı, atletizmi muazzamdı. İlk dönemleri top kullanımı dahi fena sayılmazdı. Fizik gücü çok kıymetliydi. Hızı buna ekleyince zaten piyasanızı arttırıyorsunuz.

Çalışkan bir futbolcu değildi, çok da akıllı sayılmazdı. Bu 2 faktör de kariyerini mutlaka etkiledi. Sakatlık sonrası bir türlü eski seviyesine yaklaşamaması da çalışkanlığıyla alakalıydı. Geri döndü, Fatih Hoca ona şans verdi, oynadığı çok maç var ama şurada da iyi oynadı diyemem. Rotasyona geçti zaten, ötesini göremedi. 4. stoperdi bir ara. Benim anlamadığım, sözleşmesi sezon sonu bitecekken, 4. stoper olan bu futbolcuyla sözleşme yenilemek.

Ücreti aynıydı, o da bugünlerde bel büktü işte. Antalyaspor'a kiraladın, toplasan 3 maç ancak oynadı ve tüm sezonu geçti. Bu sezon başında da kendi haline bıraktın. 2 yıldır manasız yere 1 milyon avro yıllık ücret ödedin. Sözleşmesini fesih ederken de tüm sezon alacağı parayı vermiş oldun. Sözleşmesinin uzatılması saçma sapan bir hamleydi. Olmayacağı belliydi çünkü, geri dönemeyecekti. Satamayacaktın da ayrıca, kim alır ki?

Galatasaray için şanssız bir yatırım oldu diyelim. Beklenti yüksekti, gelirken maliyeti de büyük olmuştu. O maliyetin üstüne çıkmıştı ki, sakatlık kırdı attı ve bir daha parçalar birleşmedi. Biz onu kazanılan şampiyonluktaki katkısı, boss sevinci ve PSG maçıyla hatırlayalım. Açık alanda Mbappe'yi geriden gelip de yakalıyordu. Atletizminde seviye buydu. Zaten bu özelliklere biraz akıl ekleyince fiyat 50 milyon avro'nun üzerine çıkardı.

6 yorum:

  1. prime hali gs'de gördüğüm en iyi stoper. sanchezle birlikte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi demek öyle abartılı oldu ki :( Luyindama'ya kadar 50 tane isim sayarım.

      Sil
  2. İlk geldiğinde bu adamı nasıl aldık demiştim. Müthiş bir stoperdi. Sakatlık futbol hayatını bitirdi. Genelde uzun boylu fizikli oyuncular bu tür sakatlıklardan iyi dönemiyor.

    YanıtlaSil
  3. Marcao'dan daha büyük beklenti verdi kendisinden. Sanırım geldiği Belçika takımının da kaptanıydi. Ama sakatlık mahvetti işte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atletizm ve o fiziğe göre hızı muhteşemdi çünkü.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir