16 Mayıs 2024 Perşembe

Tozlanmış parçalı #79; Ryan Donk


Kasımpaşa forması giyen "stoper" Donk, yetenekli ama kontrolsüzlüğün kitabını yazıyordu. Tekniği, pas ve fizik özelliği ile ön planda, bunun yanında ise kontrolsüz, konsantrasyon kaybı yaşayan bir futbolcu. Rıza Çalımbay'ın onu orta sahaya çekişi, Donk'un da kariyerini pozitif anlamda kırıp attı. Bir anda ligin en değerli orta sahalarından biri oldu ve kendisini kısa sürede Galatasaray'da buldu. Kötü bir Galatasaray'a geldi ve beklenti üst düzeydi. O da doğal olarak bunu karşılayamadı.

Aynı odak ve konsantrasyon kaybı yaşayan hali bizde de devam etti. Mustafa Denizli sonrası, ne Riekerink, ne de Tudor onu çok tuttu. Ertesi sezon kiralık ayrıldı zaten. Real Betis'te yeterli maç sayısına ulaşsın da, opsiyon şartı devreye girsin diye şafak sayar gibi maç sayıyorduk. Bu maç sayısına ulaşamadı tabi, orada da olmadı. Galatasaray'a döndüğünde belki takımda kaldı ama bunun nedeni kendisine takım bulamamaktı.

Tudor hiç yüzüne bakmadı bile, kendi kendine takıl dedi. Fatih Hoca göreve gelince, ilk kazanımı Donk oldu ve o şampiyonlukta "bu kazanım" kırılma noktasıydı. Badou Ndiaye de gitmişti çünkü. Donk o sezonu orta sahada, başarıyla bitirdi. Sonra sözleşmesi uzatıldı, ertesi sezonu da önce orta saha, sonra da stoperde geçti. Bir anda Galatasaray adına kusursuz alternatif oldu. Stoperde odak kaybı var diyorduk da, Fatih Hoca'nın elinde sanki Dünya'nın en çalışkan ve profesyonel futbolcusuydu.

Yaş aldıkça "lider" özelliği ön plana çıktı. Fatih Hoca'nın acil durumlarda camı kırınız hamlesi oldu. Luyindama sakatlandı, sezonu Donk'la geçtik. Ertesi sezon oldu, şampiyonluk yarışında yine aktörlerden biriydi. Odak ve konsantrasyon kaybı olmadan, kendisinden ne alacağını bilerek hareket ettik. Yaşı kaynaklı biraz daha ağırlaştı, tek kusuru buydu. Fatih Hoca'nın son Galatasaray sezonunda "gençleşme ve yenilenme" içine girilmişken de, Donk ile de yola devam edilmedi. O da bir süre sonra futbolu bıraktı zaten.

Özel bir futbolcuydu. Antalyaspor maçında forvetsizlikten kırılırken, onu öne attın ve golüyle kazandın. Gerçi bu hamle ilerisi için kötü sonuçlar da doğurdu. Fatih Hoca, her seferinde Donk'u forvete atarken arkayı boşaltmaya başladı ve galibiyet ararken kaybettiğimiz çok oldu. Derbileri hatırlıyorum, Donk'un yine iyi performansları vardı. Kadıköy'de seriyi kırarken, Donk'un golüyle Fenerbahçe karşısında reaksiyon vermeye başladık. Fatih Hoca'nın son Galatasaray döneminin en büyük imzası ne desek, benim için cevap Donk'tur.

4 yorum:

  1. üst üste kazanılan 2 şampiyonlukta da final haftalarında merkezde fernando ile beraber müthiş bi ikili olmuşlardı. orta sahayı çok güzel tutmuşlardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Ne zaman ihtiyaç olsa, Donk orayı doldurdu..

      Sil
  2. Müthiş işler çıkarmıştı.Gözden çıkarılmıştı ve Fatih Hoca sayesinde kazanmıştık.Deplasmanda Fenerbahçe 'ye attığı gol hala gözümün önünde.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir