7 Haziran 2024 Cuma

Kontrat #6; Jonathan Clauss


Boey ayrılığı sonrası da böyle bir gündem vardı. O günlerde sağ bek için "bonservis" harcanmak istenmediği için, transferi ile alakalı hamle yapılmadı. Sol bek için dahi hamle yapılmayacaktı da, tepkiler üzerine Köhn geldi. Öyle bir süreç işte. Okan Buruk, oralarda kırılmadı ve şampiyonluk ipini göğüsledi. Clauss'un transferini o günlerde istemiştim. Bugünlerde de fikrim değişmiş değil. 32 yaşına girecek, bek için bu nokta "handikap" gibi görünse de, sözleşme durumu doğru ayarlanırsa da çok iyi transfer.

Wan-Bissaka ismi de konuşuluyor. Daha zor bir transfer ama keşke o gelse. Daha genç bir kere, atletizmi ve hızı üst düzey, savunmacılığıyla öne çıkıp, hücumuyla da Boey'in arkasında değil. Galatasaray'ın beklerinde bu tarz isimleri hayal etsek de, hocanın düşüncesi de beklerden net "hücum" katkısı alabilmek gibi. Çift 6 mevzusunu sadece 10 numara odaklasak da, beklere nefes aldırmak, onları hücumda daha özgür kılmak için de o profilde bir orta saha düşünülüyor. Clauss da hücum meziyetiyle öne çıkıyor.

Bir noktadan sonra sağ beke evrildi, ağırlıklı olarak 3'lü savunmalarda sağ kenar bekti ama 4'lü savunmalarda da oynuyor. Değişik ön yargılar var. Sofyan Amrabat adı çıkar, sanki tarihin en kötü 6 numarası. Dybala denir, kronik sakat algısı oluşur. Bakıyorsun kariyerine, 30 maçın altında kaldığı tek sezon var, orada da 26 maç oynamış. En az 38 maçı görmüş onun dışında, genelde de 40 maçın üzerinde. Sakatlık dönemleri oluyor ama bunlar telafi edilebilecek uzunlukta. Nasıl oluyor da bu adam kronik sakat mesela?

Clauss da şu an Fransa Milli Takım'ında, Euro 2024'ü görecek. Deschamps'ın nasıl bir teknik adam olduğunu biliyorsunuz. Savunması düşük bir savunma oyuncusunun Milli Takım'a alınma şansı nedir? Clauss, hücum meziyetleriyle ön planda da, garip bir Caner Erkin hikayesi yazılıyor. Mariano'yu izledik Galatasaray'da, onun da esas olayı oyun aklı, tekniği, yani hücumuydu. Clauss'un farkı, Mariano'dan daha hızlı ve dinamik oluşu. Mariano için kötü savunmacıydı yorumları yoktu. Savunman, hücumuna göre ön planda olmayabilir ama bu seni o noktada kötü kılmaz.

Yaş ilerlese de, hala çok hızlı ve dinamik. Teknik meziyeti, oyun aklı, orta kalitesi iyi seviyede. Sol bek daha çok "atletizm" ile geçilirken, sağ bekte biraz daha teknik meziyet aramak da doğal. Angelino tutmadı diye de, her bu tarzda bek tutmaz diye de bir şey yok. Bazen olmaz, bunu hep söyledim. Clauss'un önüne Barış Alper Yılmaz'ı yazdığın an da, savunma konusunda önyargı sahibi insanlar dahi nefes alacaktır. Icardi'nin Clauss'dan alacağı hücum desteği, geçen sezon için "rakip ceza sahasında yeterince besleyemedik" düşüncesini bitirme yönünde büyük adımdır.

Galatasaray'a uyar, müthiş bir hamle olur, ciddi anlamda kalite getirir. Yaş haddinden eleştiri yapacak olanlara hak veririm. Dybala 30, Clauss 31 derken yaş sınırı yükselir oldu. 3 yıllık sözleşme versen, 3. yılında sana ne verebileceği konusunda şüphe var. Eboue ve Mariano'da bunu yaşadık. Bugün için yorum yaparsak iyi hamle diyeceğim. Wan-Bissaka adı geçerken benim de tercihim o yönde olurdu. Belki yarın başka alternatifler konuşulur, bu da bize daha farklı yorumlar yaptırabilir. O gün kim konuşuluyorsa, yorumumuz da bu yönde oluyor.

12 yorum:

  1. 3 yıllık sözleşmenin 2.yılı bile verim alınamayabilir hadi onu geçtim belki ziyechi sağa yazmak zorunda kalıcaz barış solda çok daha etkili sezonun başlamasına daha çok var dolayısıyla barış sağ diyip arkasına clauss çekmek kesin değil ikincisi atletizm ve savunma gücü yüksek bir sağ bek bizim takımı ileri taşır. Çünkü hem skorer 10 hem ziyech belki zaniola zaha derken birilerinin atletizm ve defans yükünü çekmesi lazım buda sağ bek ve ortasaha transferlerinin bu 2 konuda tavizsiz olmalı takım böyle sevşye atlayıp farklı bir kimyaya bürünür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. yılı verimi yine alırsın, üst düzey futbolcu çünkü. Profesyonelliği de var. Bakalım ne gelişecek, nasıl bir strateji var.

      Sil
    2. Ziyech zaha ndombele üst düzey değil miydi? Onlardan niye verim alınamadı? Oyuncu garanti mi veriyor sana 3 yıllık sözleşme ver 2 sene garanti katkı vereyim diye. Ne oyuncular gördük isminin hakkını veremeyen. Satılacak oyuncu alınması gerekiyor derken yine gidip etiket transferine paralar verilecek. 31 yaşındaki adamın neyine güvenipte 3 yıllık sözleşme verilir ki zaten. Al scout transferi koy sağ beke, sanki şampiyonlar liginde şampiyonluğa oynayacaksın, gereksiz masraflı bir transfer.

      Sil
    3. Ziyech'ten alındı, Zaha konusunda onun ilk üst düzey takımı burası + sakat geldi. Ndombele ise yıllardır düşüşte. Bambaşka örnekler.

      Sil
  2. 2. Angelino vakası olur

    YanıtlaSil
  3. Yahu ben anlamıyorum gerçekten takım iskeleti çok genç değil ısrarla maliyetli 30 yaş üzerindeki oyuncuları transfer etmeye çalışıyorlar yetiştirici kulüp olmaya niyetimiz yok gibi birçok avrupa kulübü genç oyuncu bulup parlatıp satıyor sacha boeyi de biz sattık ama şimdi ordan gelecek parayı yaşlı oyunculara harcamak ne kadar doğru bulamiyormuyuz kaliteli genç oyuncu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru eleştiri, buna katılırım. İskeletin üzerine hamle düşünürken yaş aralığı 30 ve üstüne yöneldi.

      Sil
  4. geldiği gibi takımımıza vizyon sokan, başarılı olan, böyle bir adama hasret kaldığımız erden timur neden başarılı olur olmaz ayrıldı? neden sahip çıkamadık yaraftar olarak? şöyle söylentiler var. ali koç erden timuru saha içinde yenemeyince ailesinden karanlıklar lordu inan kıraçı devreye soktuğuna, inan kıraçın da erden timurun altını içerden oyduğuna dair söylentiler var. gün sonunda şampiyon biz olduk ama mutlu muyuz tam anlamıyla? değiliz. gs neden vizyon sahibi başarılı erden timuruna sahip çıkamadı ve ali koç kazandı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz bence sahip çıktık, taraftar elinden geleni yaptı.

      Sil
  5. Tempolu ve pres oyunu oynayan bir takımız. Özellikle kanatlarda tempolu genç isimler gerek.Yaş olarak bize sıkıntı olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bakış açısına saygılıyım, haklısın.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir