22 Haziran 2024 Cumartesi

Türkiye 0-3 Portekiz, Montella'nın altındaki zemin kaygan ve düştü düşecek


Euro 2024'ün en kötü savunma hattına, daha doğrusu "yapısına" sahip olabiliriz. Gol yemeye aşırı müsait bir takım. Gürcistan karşısında da bir dolu pozisyon verilmiş ama rakibin bitiricilik kalitesi ve stoperlerin performansına duacı olmuştuk. Bugün ise aynı stoperler senin fişini çekti. Anlık etkiymiş, bu kadar basit gol yemenin başka tanımlaması yok.  Yediğin ilk golde ceza sahanın içinde yerleşemedin, 2. gol yıllarca "biraz da gülelim" tadında gösterilecek bir hata. 2-0 sonrası da kırılıyorsun zaten. Berbat bir hakem yönetimi, bu seviyede "krampon" tercihini dahi yapamayan takım.

Türkiye, bu tarz rakiplere karşı iyi maçlar çıkarıyordu. Geçişi iyi oynuyordu, pozisyona giriyordu. İlk 20 dakikaya bakılınca yine o pozisyonlara girdin, yakalayabileceğin kadar geçiş imkanı buldun. 11'in hücumcularına bakınca da amacın o geçişleri değerlendirmekti. Arkada çok kötüyüz maalesef. Gol yemeye o kadar müsait durumdayız ki, basit şekilde kırılıyorsun. Bu tarz maçlarda ayakta kalmanın temel ihtiyacı savunabilmek. Kalecin yok, stoperlerin felaket halde, bekten savunma katkısı alamıyorsun. Direnç de gösteremedik, yoktuk bugün sahada.

Montella'nın altındaki zemin kaygan ve düştü düşecek. Kadro tercihi bunu gösterdi. Turnuva kadrosu açıklandığında da bunları söyledik. Arda Güler için "yorgun" deniliyor, 3-0 devam ederken oyuna alınıyor. Dinlendir o zaman, Çekya maçında 11 oynasın. İsmail Yüksek de sonradan oyuna girdi, demek ki oynayacak durumu var. Senin orta sahanda enerji eksik, İsmail Yüksek olmazsa olmazın. Arda Güler de en kaliteli ayağın. Onun olmadığı ortamda "gol" bulabilmen kolay değil. Erken geriye düştün, Barış Alper Yılmaz forvette kayboldu. Kerem Aktürkoğlu ilk 20 dakika etkiliydi, Yunus Akgün ayakta bile kalamadı.

Maçtan 30 dakika önce ısınmaya çıkıyorsun, zeminin durumunu görüyorsun. Nasıl oluyor da yanlış krampon tercihi yapılıyor? Gürcistan maçında yağmurdan göz gözü görmüyordu ama kimse düşmedi. Bugün ise kimse ayakta değil, herkes ısrarla kaydı. Euro 2024'te, bu seviyede böyle bir hata nasıl yapılabiliyor anlamıyorum. Büyük bir amatörlük bu. Hücumda var olamamanın sebeplerinden biri bu maalesef. Alanı buldun, topa koşamıyorsun. Pozisyonu yakaladın, ayakta duramadığın için topa vuramıyorsun.

İyi ki Gürcistan - Çekya maçı berabere bitti. Haliyle de berabere kalsan dahi grup 2.'si olacaksın. Gürcistan'ın Portekiz karşısında futbol mucizesine imza atacağını düşünmüyorum. Abdülkerim Bardakcı cezalı, Samet Akaydın da sakatlandı diye gördüm. Stoper tandemin değişecek, bir de böyle görelim. Arda Güler, Mert Müldür, İsmail Yüksek gibi isimler de 11'e dönecektir ama bizim Barış Alper Yılmaz'ı kanata atabilmemiz gerekiyor. Barış Alper Yılmaz, stoperler arasında kaybolmaya başladı. Kanat etkisinden faydalanamıyoruz, fizik gücünü kullanamıyoruz.

18 yorum:

  1. umarım zeki celik ile ilgilenmiyoruzdur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu maçın ardından fikirler eminim ki değişmiştir.

      Sil
  2. Saçma bir vardı oğuz aydın gibi oyuncuyu kesip yunus akgünü takımda tutmak yanlış emin bayram yada serdar saatçi sametin yerine kadroda olması lazımdı yeni seçilecek tff yönetimi montella ile muhtemelen devam etmeyecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadro tercihlerini en başta eleştirdik. İş, korktuğumuz noktaya geldi..

      Sil
  3. İnsanlar kafalarında hayali yüksek standartlar belirleyip Montellayı yemeye çalışıyor. Burak hocam lafım sana değil sosyal medyadaki algıcılara sesleniyorum. Kuntzla Montellayı kıyaslarsan mantıklı. Bir önceki Avrupa şampiyonasındaki Şenol hocayla kıyaslarsan mantıklı. Ama bu yapılan mantıklı değil. Uğurcan, Çağlar ve Cengiz futbolu unutmuşcasına dibe vurmuşsa Montellanın ne kabahati var? Senin hem yaş ortalaman düşük hem çok sakatın hem de çok formsuz oyuncun varsa Montella yüzünden mi? Senin 102 puanla rekor kıran şampiyon takımın Sparta Pragdan 4 yiyorsa Montella ne yapsın? Elbette ki milli takımda yolunda gitmeyen bir şeyler var. Fakat ben kabahati teknik adamdan önce Altıntop ve Büyükekşide ararım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Montella'nın kabahati, çelişkili işler yapması ve biraz da adaletten uzaklaşması..

      Sil
  4. fbli ve bjkli trollerden abartılı yangın. 2 golü direkt bireysel hatadan yedik. 3-0'lık maç değil. gürcistan kadar pozisyona giremediler. normal 1-0'lık bi yenilgi aslında. arda yorgun demiyor ayrıca adam. tercüman hatalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önümüz Çekya maçı ama hala düşünmeye başlayamadık :(

      Sil
  5. Abdülkerim son 2-3 aydır kötü oynuyor. Bi ara sakatlanmıştı ve sonrasında iyi dönemedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinlenmesi gerekiyordu ama stopersizlik içerisinde mecburen oynuyor.

      Sil
  6. Futbolda savunman eksikse orta saha ve forvette ne yapsan boşsun. Abdülkerim ve Ferdi dışındaki diğer savunma oyuncularımız sürekli oynayan oyuncular degiller ve dökülüyorlar. Ozan Kabak olsa farklı konuşabilirdik. Mert Muldür ve Zeki Çelik bu seviyenin oyuncuları değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stoper kaliten düştü, beklerden katkı alamıyorsun, kalecin yok. Ne kadar atarsan at, çok kolay yiyorsun.

      Sil
  7. Orta saha çok yumuşak ve geçirgen bizim orta sahanın en sert olması gereken oyuncusu Kaan. O bile Galatasaray'da orta sahada oynarken top kapma işlerine çoğunlukla Torreira bakıyordu. Bu geçirgen orta sahayla darmadagin olmak normal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta sahanın merkezinde tempo, dinamizm eksikliğimiz var. İsmail Yüksek aranıyor. Berkan Kutlu da bu yüzden kadroda olmalıydı.

      Sil
    2. Berkan Kutlu gibi oyuncuların değeri anlaşılıyor. Hakan'dan 8 numara yaratmaya çalışırsan rakip seni deler geçer. Futbolda merkezde sert ve dinamik oyuncular gerekir.

      Sil
    3. Dinamizm çok önemli merkezde.

      Sil
  8. Samet i övmek için erken davranmamak gerek, 3 maç bitsin bakalım demiştim Gürcistan maçı sonrası. Maalesef yanılmadım.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir