19 Haziran 2024 Çarşamba

Ülke olarak, Samet Akaydın'a özür borcumuz var


Montella'nın Euro 2024 kadrosunu eleştirdik. Hala da bazı noktalarda hata yaptığını düşünüyorum. En çok eleştirdiğimiz nokta, Samet Akaydın ısrarıydı. Beğendiğim bir stoper değil, son Milli Takım maçlarında da hatalıydı. Ozan Kabak ve Çağlar Söyüncü'nün sakatlıklarının ardından daha farklı bir hamle beklerken, Samet Akaydın'ın Montella için vazgeçilemez olduğunu gördük. Gürcistan maçı performansını genele yayar mı bilmiyorum ama, en azından bu maç için ciddi bir özür dilememiz gerekiyor. Bir stoper ne kadar kusursuz oynayabilirse, o kadar kusursuz oynadı.

Hamle zamanlaması, ağırlığı ve sakatlıkları üzerinden beğenmezdim. Gürcistan gibi ön alanda hareketli oynamaya çalışan ve geçiş kovalayan bir takım karşısında hiç sırıtmadı. Ceza sahası içinde de çok kritik müdahaleleri var. Abdülkerim Bardakcı da aynı şekilde iyi bir maç çıkardı ve tandem birbirini tamamladı. O zaman nasıl bu kadar pozisyon verdik derseniz, merkez zayıftı. Orkun Kökçü'yü de ekleyince 3'lü orta saha gibiyiz ama 30. dakikadan sonra kırıldık resmen ve rakibin etkili olduğu an çok. O anlarda merkezi delik deşik ettiler.

Montella'nın daha erken hamle yapabiliyor olması lazım. Hakan Çalhanoğlu, oyunun 2 yönündeki en büyük kozun. Kaan Ayhan da belli bir noktaya kadar merkezi güçlü kıldı ama bir noktadan sonra düştü. İsmail Yüksek'i önemsiyorum, varlığıyla orta sahayı enerjik kılıyor. Kaan Ayhan ona göre daha pasör ama bizim asıl ihtiyacımız enerji diye düşünüyorum. Merkezde enerjiyi ve pres gücünü yükseltirsek, düşmen bu kadar kolay olmayacak. Merkezde güçlü durmak gerekiyor. Gürcistan'ı geçerken, daha zorlu maçlarda bu kadar şanslı olmayabilirsin.

Kaleci problemin de var. Mert Günok, kapattığı köşeden çok basit bir gol yedi. Akabinde de boşa çıktığı ve kaleyi boşalttığı bir an var. Kaleci problemin var, Ferdi Kadıoğlu kanadında da savunma zafiyetin oluyor. Bu tabloda stoper tandemin güçlü kalmak zorunda. Samet Akaydın / Abdülkerim Bardakcı 2'lisi o uyumu sağlamış gibi görünüyor. İyi de anlaşıyorlar. Hücumda forvetsiz ama yeteneklisin. Organizasyon ve gol sorunu da yaşamıyorsun. Bitiricilik problemin olsa da, çilingirin çok. Bizim öne geçtiğimiz anlardan sonra skoru alabilmemiz ve kırılmamamız gerekiyor. Her koşulda rakibi geri döndürüyor, gel gel yapıyoruz çünkü.

9 yorum:

  1. Gürcistan maçı özelinde beni de mahçup etmiş olabilir Samet in performansı ama bir turnuvadayiz, 3 maçımızı da oynayalım, öyle konuşalım. Ben hala Ahmetcan, Emirhan ya da Serdar Saatçi varken Merih ve Samet tercihini adaletsiz ve saçma buluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette öyle de ilk maçtan bunu yazmam gerekir. Çünkü acımasızca eleştirdik.

      Sil
  2. Montellanın eksileri olmakla birlikte artılarının daha ağır bastığını düşünüyorum. Bir defa bu takımdan beklentiyi düşürmeliyiz. Yaş ortalamamız çok düşük. Mesela Xavi ve İniesta gençken İspanya milli takımı gruplardan çıkmakta bile zorlanıyordu. Bu ikisi 26- 30 yaş bandına gelince 3 turnuva üst üste kazandılar. Bizi de gelecekte güzel günler bekliyor. Yeter ki bu gençlerin üzerine gereksiz baskı yüklemeyelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaş ortalaması ufak ama bazı gençler dışarıda, onun nedenini bilmiyorum..

      Sil
  3. Bunu kapandığımız bir maçta yapsa şüpheyle bakardım ben de ama Samet de Abdulkerim de çok iyi birebir hamlelerle kritik müdahaleler yaptılar

    YanıtlaSil
  4. Avrupa şampiyonasında maç maç olmasa da günü değerlendirmesi şeklinde yazılar da güzel olabilir blog için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O denli takip edemediğim için, bunu yapamam diye düşünüyorum :) Türkiye için olur da, onlar da okunmuyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir