10 Haziran 2009 Çarşamba

Rekor Hala Zidane'nin

Transfer piyasası bu yaz çok karışık durumda. Birçok takım yıldız futbolcuları önemli paralarda kulüplerine kazandırmak istiyorlar. Özellikle Perez'in başkan olmasının ardından Real Madrid yıldız sömürgecisi olmaya aday gibi gözüküyor. Dünyanın en pahalı ikinci transferi olan Kaka'yı kulübe kazandırdılar. Bununla da yetinmeyip C.Ronaldo, Ribery gibi futbolcularında peşindeler. Barcelona'da Ibrahimoviç için uğraşıyor. La Liga böyle yoğun gündemle çalkalanırken diğer liglerde sükse transferleri göremiyoruz. Geçtiğimiz senelerde İtalya, İngiltere ligleride büyük paralara yıldız futbolcular getirirlerdi. Bu sezon ibre İspanya'ya kaymış durumda. Hatta Laporta Perez'i suçlayıp rekabet koşullarına uymadığını söylüyor. Bu yüksek ücretlere mal olan transferlerde büyük alkış topladığı kadar tepkilerde alıyor. Birçok yerde dünyanın en pahalı 10 transferi yayınlanmış. Bende bunları değerlendirmek birazda nostalji yapmak istedim.

Zinedine Zidane: 2001 yılında Juventus'dan Real Madrid'e 75.8 milyon euro'ya transfer olmuştu. Hala da Dünyanın en pahalı transferi konumunda. 5 sene oynadığı Real Madrid'de 142 maçta 49 gol attı ve Real Madrid'in altın çağlarından birisini yaşamasında katkısı büyük olmuştu. 2001 - 2002 senesinde de Real Madrid'le Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazanmışlardı.

Kaká: Geçtiğimiz günlerde 65 milyon euro'ya Milan'dan Real Madrid'e transfer oldu. Sezon ortasında bu tekliften çok daha fazlası Manchester City'den gelmişti ama Kaka ayrılmak istememişti. Milan'ın da içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı bu transfer gerçekleşmiş oldu.

Luis Figo: 2000 yılında Barcelona'dan Real Madrid'e 61.3 milyon euro'ya transfer olmuştu. Barcelona'dan Real Madrid'e geçtiği için büyük tepkiler almıştı. Figo'da Real Madrid'in altın çağlarından birisini yaşamasında katkısı büyük olmuştu. Real Madrid'de 5 sene oynayan Figo 165 maçta 36 gol attı. Sonrasında Inter'e gitti ve 4 senede orada oynadıktan sonra futbolu bıraktı.

Hernan Crespo: 56.7 milyon euro'ya 2000 yılında Parma'dan Lazio'ya transfer olmuştu. Lazio'da 2 yıl oynadı ve 54 maçta 39 gol attı. Sonrasında Inter, Chelsea, Milan ve tekrar Inter kulüplerinde forma giydi. Bunca büyük kulüpte forma giymesine rağmen Parma ve Lazio günlerini her zaman aradı. 

Gianluigi Buffon: 2001 yılında Parma'dan Juventus'a 54 milyon euro'ya transfer oldu. Dünya bir kaleciye bu kadar fazla bonservis ödemeye hiç alışık değilken Buffon bu konuda bir ilk oldu. 2001 yılından bu yana Juventus'da oynuyor ve kimine göre hala Dünyanın bir numaralı kalecisi durumunda. 

Gaizka Mendieta: 2001 yılında Valencia'dan Lazio'ya 47.2 milyon euro'ya transfer oldu. Zamanının en değerli İspanyol futbolcusu olarak gösteriliyordu. Ama Valencia'da ki parlak günlerini hiçbir zaman bulamadı. Lazio'da isteneni veremeyince Barcelona'da kiralık olarak forma giydi. Oradan da Middlesbrough kulübüne transfer oldu.

Rio Ferdinand: Leeds United'den Manchester United'e 2002 yılında 46.9 milyon euro'ya transfer oldu. Leeds United'in Avrupa futbolunu sarsan dönemlerinde kadronun en etkili isimlerindendi. Manchester United'de 2002 yılından bu yana forma giyiyor ve takımında kaptanlığına yükselmiş durumda.

Juan Veron: 46 milyon euro'ya Lazio'dan Manchester United'e 2001 yılında transfer olmuştu. Manchester United'de ilk zamanlarında harika işler yapmasına rağmen sonrasında Chelsea'ye transfer oldu. Sonrasında İtalya'ya gerip dönüp İnter formasını giydi. Orada da tutunamayınca ülkesi Arjantin'e geri döndü.

Christian Vieri: 1999 yılında 45.4 milyon euro'ya Lazio'dan Inter'e transfer olmuştu. Zamanının en iyi İtalyan forveti diyebiliriz. Inter'de 6 sene oynadı ve 144 maçta 103 gole imza attı. Inter'den ayrıldıktan sonra birçok kulüpte forma giydi ama eski günlerinden çok uzak.

Ronaldo: 2002 yılında Inter'den Real Madrid'e 45 milyon euro'ya transfer oldu. Inter'de 5 yıl olmasına rağmen uzun süre sakatlıklarla boğuştu. Kronik sakat futbolcuya bu transfer ücreti verilmesi Real Madrid için rist oluşturuyordu ama Real Madrid ondan istediğini aldı. Real Madrid formasıyla 127 maçta 83 gol attı. Oradan ayrılında Milan'a gitti sonrasında da ülkesine geri döndü.

Andri Shevchenko: 2006 yılında Milan'dan Chelsea'ye 45 milyon euro'ya transfer oldu. Milan'da 7 senede 296 maçta 173 gol atmıştı. Sonrasında oynadığı Chelsea'de 2 sezon forma giymesine rağmen tutunamadı ve Milan'a geri döndü.

Bu transferlerde gözüme çarpan en pahalı üç transferin Real Madrid tarafından yapılmasıdır. Hatta C.Ronaldo ve Ribery transferleride gerçekleşirse ilk 5 sırayada yerleşebilirler. Ayrıca bu pahalı transferlerin geneli 1999 - 2002 aralığında yapılmıştır. Şu an Dünya'da kriz olmasına rağmen Perez bundan etkilenmedi. Rekorda hala Zidane'nin elinde bulunuyor. Benim gözümde o Dünya'nın hala gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu.

1 yorum:

  1. ilk sıraya ronaldo geldi artık, 94 milyon euro karşılığında real madrid'e gitti bugün ama daha resmi açıklama gelmemiş zannedersem. bununla ilgilide bi yazı bekliyoruz artık.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir