12 Ağustos 2009 Çarşamba

Dünya'nın En İyi 10 Stadı {The Times'a Göre}

The Times’ın yaptığı Dünya’nın en iyi 10 stadı sıralamasında, Beşiktaş İnönü Stadyumu, dördüncü sırada yer aldı. Özellikle Avrupa Kupaları maçlarında, Beşiktaş taraftarının ateşli tezahuratlarıyla rakipleri şaşkına çeviren siyah beyazlıların mabedi İnönü Stadı, dünyanın en iyi dördüncü stadı seçildi.

İşte Dünya’nın en iyi 10 stadı:

1- Westfalenstadion

2- San Siro

3- Anfield

4- İnönü Stadyumu

5- Allianz Arena

6- Bernabeu

7- La Bombonera

8-Stadionul Dinamo

9- Nou Camp

10- Craven Cottage


Şimdi bu sıralama neye göre yapılmış açıkçası bilmiyorum. İnönü'yü severim. Futbolcu korner kullanırken bir metre ötesinde taraftarı görürsünüz mesela. Bu inanılmaz heyecan katar maçlara. Ama İnönü; Allianz Arena'dan, Nou Camp'tan iyi midir? İşte bunu tartışırım. Statlarla ilgili bilgilere gelince;


1- Westfalenstadion; Yeni adı Signal Iduna Park olan stadyum Almanya'nın Dortmund şehrinde bulunmakta ve Borussia Dortmund takımının statlık görevini icra etmektedir. 80.708 (67.000 oturulabilir) kişilik bir kapasiteye sahip olan stadı 2006 Dünya Kupası yarı final maçı dahil olmak üzere diğer kupa maçlarındanda anımsıyoruz.


2- San Siro; Milan'ın Stadio San Siro, Inter'in Stadio Giuseppe Meazza adıyla kullandığı stat İtalya'nın Milano kentinde bulunmaktadır. Inter ve Milan takımlarının ortak stadı olan San Siro 85.700 kişilik kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli statlarından birisi olma özelliğini muhafaza ediyor. Bu arada San Siro Uefa'nın 5 yıldızlı statlarından birisidir.


3- Anfield; Uefa'nın 4 yıldızlı statlarından birisi olan Anfield İngiltere'nin Liverpool şehrindedir. Haliyle Liverpool'un stadı olan Anfield Avrupa'nın en hatırı sayılı deplasmanlarındandır. "You never walk alone" felsefe ve marşınında çıktığı tribünlerdir yukarıdaki kırmızı tribünler. 45.362 kişilik kapasitesiyle nispeten küçük bir statta olsa maçlarda kurduğu atmosfer bir çok stattan iyidir.


4- İnönü Stadyumu; Ve işte gurur tablomuz. Beşiktaş stadı İnonü bu listenin ilk 10'u ile kalmayıp ilk 5'inede girmiş. Boğaz kıyısında bulunan stat 1947'den beri İstanbul'u süslüyor ve Boğaz'dan geçen herkesi karşılıyor. 32.145 kişilik kapasitesi bulunan stadyum şu günlerde son günlerini yaşıyor. Zira Maçka Parkınında stada dahil edilmesi dolayısıyla stat kapasitesinin 42bine çıkarılması gündemde.


5- Allianz Arena; İşte benimde favorilerimden birisi olan Allianz Arena. 2005 yılında yapımı tamamlanan stat Almanya'nın Munih kendinde bulunmaktadır. Stadın bilhassa dış kısmındaki ışıklandırma sistemi inanılmaz. Ayrıca stadın tavan kısmı yani çatısıda açılıp kapanma özelliğine sahip. Bayern Munchen Stadı olarak kullanılmakta olan stadın kapasitesi 69.901'dir.


6- Bernabeu; Real Madrid'in stadı olan Barnebau İspanya'nın Madrid şehrinde bulunmaktadır. 1947 yılında açılmıştır. 1955 yılında ise şimdiki ismi olan Estadio Santiago Bernabéu ismini alır. Kapasitesi ile parmak ısırtır aynı zamanda da. 80.400 kişilik kapasitesi mevcuttur. 1957-1969-1980 yıllarında Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapmıştır.


7- La Bombonera; Tam ismi Estadio Alberto J. Armando olan stat Arjantin'in başkenti Buenos Aires şehrinde yer almaktadır. Boca Juniors takımının maçlarını yaptığı stadın kapasitesi 57,395 kişidir. Stat 1995-1996 sezonunda yenilenmiş ve şu andaki halini almıştır. Stadın bir diğer özelliğide Boca'nın stadı olduğundan bir hayli başarılı tribün performanslarına sahip olmasıdır. Enteresanda bir mimarisi varmış şimdi farkettim :)


8-Stadionul Dinamo; Romanya'nın Bükreş kentinde bulunan stat Dinamo Bükreş maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1952 yılında tamamlanan statın tam adı Stadionul stefan cel mare'dır. 15.300 kişilik kapasitesi ile listenin en küçük stadı olma özelliğinide eline geçiriyor. Şimdi Samiyen'in şu stattan ne eksiği var diye sormak geliyor içimden.


9- Nou Camp; Katalancada yeni stat anlamına gelen Camp Nou (ülkemizde daha çok Nou Camp olarak lanse edilir). Barcelona'nın stadı olan Nou Camp 98.772 seyirci kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük kapasiteli stadı olma ünvanını elinde bulundurur. 1957 yılında açılmış 1981 ve 1998 yıllarında da yenilenmiştir. Şimdilerde denizin içi doldurularak yeni bir stat yapılma projesine eğilen Barcelona yönetimi ve Katalanlar için yinede Nou Camp'ın yeri elbette farklı olacaktır.


10- Craven Cottage; Craven Cottage stadı İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunmaktadır. 1896 yılında açılan stad 300 yıllık geçmişi ile tarih kokar. Fulham'ın maçlarının oynandığı stattır. Stadın kapasitesi 25.678 kişiyle sınırlıdır.

2 yorum:

  1. açıkçası BJKnin liverpool'u 2-1 yendiği maçta tribünler gerçekten etkileyici bir performans ortaya koymuştu.

    YanıtlaSil
  2. İnönü gönlümün birinisi elbette. Sırf stat değil orası. Mevkisi inanılmaz =)

    La Bonbonera'nın cidden yapısı ilginç geldi. :D

    Stadionul Dinamo o listede ne arıyor çok merak ettim.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir