28 Eylül 2009 Pazartesi

Daum'un En Büyük Öğretisi

Turkcell Süper Lig takımlarından Fenerbahçe, teknik direktör Christoph Daum yönetiminde çıktığı 109 lig maçının, 39'unda son dakika golü bulurken, bu 39 maçın 37'sinde galip, 2'sinde de berabere kaldı. Bu 39 maçın 12'sinde ise son dakika golleri sarı-lacivertlilerin puan almasında doğrudan etkili oldu. Turkcell Süper Lig'in 2009-2010 sezonu 7. haftasında konuk olduğu Antalyaspor'u Semih Şentürk'ün ayağından 90. dakikada bulduğu golle yenen Fenerbahçe'nin Alman çalıştırıcı Christoph Daum idaresinde bu durumu çok sık tekrar ettiği dikkati çekti. Sarı-lacivertliler, bitime az bir süre kala gol kaydettiği 37 maçtan 3 puan çıkarmasını bilirken, 2005-2006 sezonunun 15. haftasında sahasında oynadığı Trabzonspor maçının 85. dakikasında Mert Nobre ile 2003-2004 sezonunun 9. haftasında deplasmanda oynadığı Bursaspor karşılaşmsının da 88. dakikasında Pierre Van Hooijdonk'un kaydettiği gollerle beraberliği son dakikalarda sağlamıştı. Toplam 109 lig maçının 12'sinde son dakika golleriyle doğrudan puan almayı başaran Fenerbahçe, bu 12 müsabakanın 6'sında 2-1'lik skor elde ederken, 2'sinde 1-0, 2'sinde 2-2, birinde 3-2 ve birinde de 4-2'lik skor üretti.

Son dakikalarda kazanma işi gerçekten çok ilginç. Maçın genelinde tek kale oynarsınız ama son dakikada attığınız bir golle galip gelebilirsiniz veya yine tek kale oynarsınız ama olmadık bir golle son dakikada yenilirsiniz. Son dakikalarda kazanma oranı arttıkça futbol olarak çok eleştirilirsiniz ve herkes bunun büyük bir şans olduğuna inanınır. Euro 2008'de Türkiye çoğu maçını son dakikalarda kazanarak Avrupa 3. oldu. Çoğu kesim bunun şans olduğuna inanıyor ve Fatih Terim'i bu konuda çok eleştiriyorlar. Sezon içinde bu 1-2 kere olsa neyse diyeceğim ama süreklilik kazanmışsa bunun adı şans değil bence kazanma alışkanlığıdır. Fenerbahçe'de şu an şanstan öte kazanma alışkanlığını ortaya koyuyor. Futbol olarak bende Fenerbahçe'yi çok fazla eleştiriyorum ve bu durumun böyle gideceğini hiç düşünmüyorum ama bu son dakikada da olsa işi bitirmek Fenerbahçe adına çok iyi bir durum diyebilirim. Oyundan kopmuyorlar ve rakibin anlık hatasına ceza kesecek durumdalar.

Fenerbahçe'nin Avrupa arenasından çok lige önem verdiğini düşünürsek ligde böylesine hırslı, mücadeleci ve oyundan kopmayan görüntü çizmeleri çok normal. Zaten Daum'dan da beklenen buydu. Daum'un ben hiçbir dönem süper futbol oynattığını hatırlamıyorum. Ama bu adam disiplinini hiç bozmuyor ve çalıştırdığı takımlara kazanma alışkanlığını yüklüyor. Ligde şu an 7'de 7 yapmalarının en büyük göstergesi budur.

Benim Fenerbahçe'de takıldığım nokta sadece Daum değil gelen bütün hocalar Semih Şentürk'ü yeterince kullanmıyorlar ve bu futbolcunun adı nöbetçi golcüye çıktı. Bu aslında hiç hoş bir durum değil. Semih kalitesinde bir futbolcunun geldiği nokta bu olmamalı. Güiza'nın kaçırdığı golleri hep birlikte izliyoruz. Geçtiğimiz sezon pozisyona giremiyordu takım halinde kötü bir durum vardı ama Güiza bu sezon bomboş pozisyonları kaçırmakta üstüne yok. Semih'in Güiza'nın yerine oynaması her zaman tercihimdir. Milli Takım'ın banko santraforunun olduğu nokta bu olmamalıdır. Ayrıca bu kadro zenginliği değil teknik direktör yanlışıdır. Ligde daha çok puanlar kaybedilecek ve baktığımızda işin içinden çıkılmaz noktaya çok geleceğiz. Hücum futbolunu, tempolu futbolunu sezonun geneline yayabilen takım bence ipi göğüsleyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir